Raita miętowa przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Raita miętowa

Raita miętowa

Raita miętowa z jogurtu naturalnego

Robię swoje pierwsze podejście do kuchni indyjskiej.  Co prawda potrafię zrobić smaczne curry z kurczaka (i to jeszcze jakie 🙂 ), ale inne potrawy z dalekich Indii nie są mi znane. Zaczynam od najprostszych rzeczy: rait i reliszy czyli pysznych dodatków, z których słynie tamtejsza kuchnia, różnorodna, kolorowa i bogata w pachnące przyprawy. Raita miętowa, przygotowana na jogurcie, doskonale skomponuje się z ostrymi potrawami, łagodząc i uzupełniając ich smak.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne i kolorowe dodatki do obiadu i inne dania kuchni indyjskiej

Ziołowo-jogurtowa lub przygotowana z chłodnych warzyw, raita miętowa ugasi pragnienie po spożyciu ostrego indyjskiego curry.

Raita miętowa z jogurtu naturalnego

Raita miętowa

Raita miętowa z jogurtu naturalnego, która doskonale gasi żar w ustach po zjedzeniu ostrych, indyjskich potraw. Najlepsza raita miętowa po curry z kurczakiem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: raita miętowa
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 ml ubek jogurtu naturalnego
  • 20 g świeżej mięty (drobno posiekana)
  • 1 szczypta pieprzu cayenne

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystko mieszam w miseczce i wstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godzinę.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić najlepszy, domowy jogurt naturalny
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom