Racuchy z serem

Racuchy z serem

Zrobiłam racuchy z serem, nareszcie! Od dłuższego czasu chodziły mi po głowie i ciągle brakowało albo sera, albo jajek, albo innych rzeczy do zjedzenia. Potem przyszła Wielkanoc, a wraz z nią cała masa niewykorzystanych jajek i kupionego w zbyt dużej ilości białego sera.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Racuchy z serem to jedne z klasycznych, przygotowywanych w polskich domach placuszków. Smaży się je na śniadanie lub podwieczorek, są bardzo pożywne i pyszne. Można podać je z ulubionym dżemem lub konfiturą, ale w najzdrowszej wersji warto pokusić się o dodatek świeżych owoców. Idealnie skomponują się z sezonowymi truskawkami, malinami czy jagodami. Świetnie będą smakować z podduszonymi na patelni jabłkami, a kiedy dosypiemy odrobinę cynamonu, dodamy trochę orzechów i rodzynek… Wyobraźcie sobie ten smak!

5 od 1 osoby
Racuchy z serem
Racuchy z serem
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
 
Puszyste i delikatne racuchy z serem przygotowane z ciasta na pianie z białek, smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, pyszne z dżemem.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy serowe, racuchy z serem
Liczba kalorii: 68 kcal
Liczba porcji: 20 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g tłustego twarogu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru (czubate)
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • olej do smażenia
  • plasterki jabłka (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Bita śmietana - jak ubić
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Racuchy z serem - Jak zrobić
Piana z białek
  1. Białka oddzielamy od żółtek (wkładamy do idealnie suchego i czystego naczynia), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy cukier, cukier waniliowy i znów ubijamy.
Jajka utarte z mąką
  1. Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną ucieramy mikserem.
Masa serowa do racuchów
  1. Stopniowo dodajemy ser, następnie mleko i cały czas ucieramy mikserem aż do uzyskania gęstej, serowej masy.
Ciasto na racuchy
  1. Masę serową delikatnie mieszamy z pianą z białek za pomocą łyżki i mamy gotowe ciasto na racuchy.
Racuchy na patelni do naleśników
  1. Na rozgrzaną patelnię patelnię nakładamy ciasto, tworząc niewielkie racuszki. Do środka każdego racucha (zanim ciasto się zetnie) możemy włożyć plasterek jabłka. Smażymy z obu stron na złocisto-brązowy kolor (obracamy za pomocą np. drewnianej łopatki). Do pierwszego smażenia możemy użyć odrobiny oleju (np. w sprayu) – potem w zasadzie już nie trzeba.
  2. Podajemy z dżemem jabłkowym (lub innym, owocowym), możemy dodać polewę czekoladową i bitą śmietanę.
Wartości odżywcze
Racuchy z serem
Wielkość porcji (1 sztuka (ok. 10 cm średnicy))
Liczba kalorii 68 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Cholesterol 37mg 12%
Sód 109mg 5%
Potas 68mg 2%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Cukry 3g
Białko 4g 8%
Witamina A 1.8%
Witamina C 0.1%
Wapń 3.4%
Żelazo 1.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, jakie wybierzecie do nich dodatki. Może wykorzystacie bitą śmietanę lub polewę z czekolady? Dajcie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)