Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Uwielbiam naszą rodzimą kuchnię polską za smak jabłek, których w naszym kraju można spotkać chyba ok. 20 rodzajów! Moimi ulubionymi są te twarde i słodkie, o żółto-czerwonej skórce lub niemal całkowicie bordowe, wyjątkowo soczyste. Z takich właśnie, w czasach dzieciństwa, jadałam racuchy z jabłkami. Babcia smażyła je nam na deser, gdy po całodziennym bieganiu po podwórku, może czasem przerwanym przez konieczność zjedzenia obiadu, wreszcie udało nas się doprosić o powrót do domu. Zobaczcie jak zrobić racuszki z jabłkami.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze śniadania

Piękne to były czasy, kiedy dzieci miały sporo ruchu! Życie na przedmieściach umożliwiało zabawy, które rozwijały wyobraźnię i kondycję fizyczną. To prawda, że niosły ze sobą sporo ryzyka, bo przecież nikt nas wtedy nie pilnował… Cieszę się jednak, że moje dzieciństwo nie odbyło się pod znakiem siedzenia w bloku lub na świetlicy.

Racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku

Racuchy z jabłkami moja babcia smażyła z dość gęstego ciasta z mąki, wody i cukru oraz utartych na tarce o grubych oczkach owoców. Racuszki z jabłkami były tłuste, złociste i chrupiące, ale do klasyki gatunku brakowało im jednego, ważnego składnika: zsiadłego mleka. Tego było z kolei miałam pod dostatkiem u drugiej babci, na wsi, gdzie w wakacje rozgrywał się dla mnie festiwal ulubionych potraw. Piłam mleko prosto od krowy, jadłam najlepszy na świecie, domowy twaróg, pierogi, ciasto drożdżowe… Piłam koktaj z truskawek, do którego przygotowania najlepiej nadawało się zsiadłe mleko.

Racuchy na zsiadłym mleku

Żadna z moich babć nie wykorzystywała zsiadłego mleka do racuchów, więc czas nieco udoskonalić rodzinne receptury! Takie mleko, podobnie jak kefir czy jogurt naturalny, to bogactwo wapnia, białek i witamin z grupy B, A i D. Niech kolejne pokolenia pamiętają, że najlepsze były u cioci Doroty, która dbała o zdrowie dzieci i młodzieży, odsączając nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i najpiękniej na świecie dekorowała racuchy z jabłkami dodatkiem innych owoców, prażonych orzechów i jogurtu. A potem szykowała na talerzach, pięknie pachnącą cynamonem, ucztę dla oka i podniebienia.

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Można zrobić je bez cukru, bo słodyczy nadadzą im jabłka oraz, opcjonalnie, banany. Najlepiej przygotować z mąki orkiszowej lub mąki razowej. Skoro w tym przepisie przymkniemy odrobinę oko na tłuszcz, trzeba koniecznie zadbać o jakość pozostałych składników. Dla „bezglutenowców” dobra wiadomość: z mojej mieszanki mąki bezglutenowej racuchy z jabłkami też się udadzą :).

5 od 1 osoby
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 

Pyszne racuchy z jabłkami lub innymi owocami, do wyboru. Można zrobić z brzoskwiniami, gruszką, bananem… i zjeść doskonałe racuszki z jabłkiem na śniadanie.

Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy z jabłkami, racuszki z jabłkami
Liczba kalorii: 78 kcal
Liczba porcji: 24 sztuki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na racuchy
  • 2,5 szklanki mąki (polecam mąkę orkiszową typ 630, można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550)
  • 2 jajka
  • 500 ml kwaśnego mleka (kwaśne mleko to mleko zsiadłe; można zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym w tej samej ilości lub kefirem lub maślanką - o połowę mniej, ponieważ są rzadsze)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 2-3 jabłka (duże, twarde, soczyste i słodkie; pokrojone na plasterki - mogą być ze skórką; jedno jabłko można zastąpić dużym, dojrzałym bananem, pokrojonym na plasterki lub rozduszonym widelcem - racuchy będą wtedy słodsze)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Do dekoracji (do wyboru)
  • migdały, orzechy, rodzynki, żurawina (migdały lub orzechy można uprażyć na suchej patelni)
  • owoce (truskawki, maliny, borówki itp.)
  • jogurt naturalny
  • świeża mięta
  • syrop z agawy
Dodatkowo
  • tłuszcz do smażenia (ok. ½ szklanki; polecam gorąco olej słonecznikowy lub masło klarowane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Zsiadłe mleko lub jogurt naturalny są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i białka, potrzebnych organizmowi do budowy mięśni i kości. Są szczególnie ważne w diecie dzieci, które rosną i potrzebują więcej energii, ale też dorosłych, np. w profilaktyce osteoporozy. Produkty mleczne to także źródło cennych witamin: B, A i D. Połączenie mleka lub jogurtu, mąki, jajek i owoców to dobrze skomponowany zestaw składników, który dostarczy do organizmu dawkę złożonych węglowodanów, białka i tłuszczu, a za sprawą mąki orkiszowej, uczucie sytości po zjedzeniu takich racuchów pozostanie na dłużej.

Przydatne poradniki:

  1. Racuchy z jabłkami bezglutenowe - przygotujemy, wykorzystując mąkę bezglutenową najlepszą i bezglutenowy proszek do pieczenia, jeśli nie korzystamy z sody oczyszczonej
  2. Racuchy z jabłkami bez jajek - na każde 1 jajko w zastępstwie przypada 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona na kilka minut do spęcznienia.
  3. Racuchy z jabłkami wegańskie - mleko zsiadłe zastępujemy mlekiem kokosowym z puszki (dodajemy o połowę mniej - jest rzadsze), a jajka - siemieniem lnianym.
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Racuchy z jabłkami - Jak zrobić
  1. Składniki na ciasto rozkłócamy w misce za pomocą widelca lub trzepaczki.
  2. Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki.
  3. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej (ustawienie do połowy mocy palnika; można smażyć na głębszym, ok. 1/2 cm, chociaż namawiam do zmniejszenia ilości tak, żeby na patelni była cienka warstwa - w ten sposób racuchy też się usmażą, a będą lżejsze i zdrowsze niż ciężka, tłusta klasyka) i kładziemy racuchy za pomocą łyżki (1 kopiasta łyżka ciasta z jabłkami na 1 racuch), od razu zmniejszając moc palnika, nawet do minimum (racuchy nie powinny się smażyć zbyt szybko, bo nie nadążymy z obracaniem, z kolei smażone zbyt wolno wchłoną za dużo tłuszczu).
  4. Obracamy racuchy, kiedy góra jest do połowy ścięta, a zanurzony w tłuszczu bok - zezłocony.
  5. Usmażone racuchy z jabłkami odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
  6. Dekorujemy ulubionymi dodatkami i serwujemy.

Wartości odżywcze
Racuchy z jabłkami
Wielkość porcji (1 racuszek (o średnicy ok. 10 cm))
Liczba kalorii 78 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 67mg 3%
Potas 62mg 2%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 1.2%
Witamina C 0.8%
Wapń 3%
Żelazo 3.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

W środku, po przekrojeniu, widać kawałki owoców.

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Piszcie jak Wam smakowały i z czym podaliście. Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)