fbpx
Czytasz właśnie
Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe

Niełatwo przygotowywać karnawałowe słodkości bez glutenu, gdy nie chce się stosować gotowych mieszanek z gumą guar czy gumą ksantanową. Na szczęście jednak, krok po kroku, można nauczyć się robić ciasto o odpowiedniej lepkości, które będzie wyrastać na drożdżach. Racuchy bezglutenowe to z pewnością przysmak, od którego warto zacząć. Nie trzeba ich zagniatać, a gdy ciasto wyrośnie, wystarczy smażyć je na patelni. Są złociste, chrupiące i smaczne. U mnie posypane cukrem-pudrem z ksylitolu. Zobaczcie jak zrobić racuchy bez glutenu!

Zobacz też: Najlepsze słodkości na Tłusty Czwartek

Chcąc wzbogacić ich smak, można na wierzch wylewanego na patelnię ciasta kłaść kawałki owoców. Spróbujcie wykorzystać banany, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, jagody czy brzoskwinie. Posypcie odrobinę cynamonem lub posiekaną miętą… Pyszne, prawda?

Racuchy bezglutenowe
Racuchy bezglutenowe

Bez problemu przygotujecie racuchy bez glutenu również na mleku roślinnym! Do swoich wykorzystałam kokosowe. To coś dla tych, którzy, oprócz glutenu, eliminują też laktozę lub ogólnie, nie jedzą nabiału. Racuchy bezglutenowe do poeksperymentowania. Czemu nie? 🙂

Zobacz też
Pączki

Racuchy bezglutenowe - przepis

Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe z mąki ryżowej, tapioki i ziemniaków, na mleku krowim lub roślinnym, wyrastające na drożdżach i smażone na oleju. Najlepsze bezglutenowe racuchy na śniadanie, podwieczorek oraz Karnawał i Tłusty Czwartek.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 2 godziny 10 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 2 godziny 25 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy bez glutenu, racuchy bezglutenowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 152kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • ¾ szklanki tapioki
  • 2 ziemniaki (sypkie/mączyste, ugotowane, rozduszone, wystudzone)
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne, np. kokosowe)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Przygotowuję rozczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję cukier, dolewam kilka łyżek mleka i dosypuję po kilka łyżek mąki ryżowej i tapioki. Po wymieszaniu do konsystencji gęstej śmietany przykrywam i odstawiam do zabąbelkowania.
  • Wszystkie składniki mieszam za pomocą łyżki lub miksera w głębokiej misce, do uzyskania gęstego, lejącego ciasta. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażę racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).
  • Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy bezglutenowe na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Gotowe racuchy dekoruję przesianym przez sitko cukrem pudrem (u mnie zmiksowany z ksylitolu), można też podać je z cynamonem, polewą czekoladową czy świeżymi albo duszonymi owocami lub dżemem/konfiturą/owocami w syropie, a nawet z syropem klonowym i bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dekoracji) | Kalorie: 152kcal (8%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 2g (3%) | Cholesterol: 29mg (10%) | Sód: 26mg (1%) | Potas: 213mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 75IU (2%) | Witamina C: 4mg (5%) | Wapń: 40mg (4%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mają piękny, złocisty kolor. Bardzo apetyczne!

Racuchy bezglutenowe - przepis
Racuchy bezglutenowe – przepis

Dajcie mi koniecznie znać, jak wyszły Wasze racuchy. Bardzo też jestem ciekawa, jakie dodatki wykorzystaliście. Dajcie znać w komentarzach!

2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom