Racuchy bezglutenowe przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe

Niełatwo przygotowywać karnawałowe słodkości bez glutenu, gdy nie chce się stosować gotowych mieszanek z gumą guar czy gumą ksantanową. Na szczęście jednak, krok po kroku, można nauczyć się robić ciasto o odpowiedniej lepkości, które będzie wyrastać na drożdżach. Racuchy bezglutenowe to z pewnością przysmak, od którego warto zacząć. Nie trzeba ich zagniatać, a gdy ciasto wyrośnie, wystarczy smażyć je na patelni. Są złociste, chrupiące i smaczne. U mnie posypane cukrem-pudrem z ksylitolu. Zobaczcie jak zrobić racuchy bez glutenu!

Zobacz też: Najlepsze słodkości na Tłusty Czwartek

Chcąc wzbogacić ich smak, można na wierzch wylewanego na patelnię ciasta kłaść kawałki owoców. Spróbujcie wykorzystać banany, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, jagody czy brzoskwinie. Posypcie odrobinę cynamonem lub posiekaną miętą… Pyszne, prawda?

Racuchy bezglutenowe
Racuchy bezglutenowe

Bez problemu przygotujecie racuchy bez glutenu również na mleku roślinnym! Do swoich wykorzystałam kokosowe. To coś dla tych, którzy, oprócz glutenu, eliminują też laktozę lub ogólnie, nie jedzą nabiału. Racuchy bezglutenowe do poeksperymentowania. Czemu nie? 🙂

See Also
Omlet wytrawny

Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe z mąki ryżowej, tapioki i ziemniaków, na mleku krowim lub roślinnym, wyrastające na drożdżach i smażone na oleju. Najlepsze bezglutenowe racuchy na śniadanie, podwieczorek oraz Karnawał i Tłusty Czwartek.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 hours 10 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 2 hours 25 minutes
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy bez glutenu, racuchy bezglutenowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 152kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • ¾ szklanki tapioki
  • 2 ziemniaki (sypkie/mączyste, ugotowane, rozduszone, wystudzone)
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne, np. kokosowe)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Przygotowuję rozczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję cukier, dolewam kilka łyżek mleka i dosypuję po kilka łyżek mąki ryżowej i tapioki. Po wymieszaniu do konsystencji gęstej śmietany przykrywam i odstawiam do zabąbelkowania.
  • Wszystkie składniki mieszam za pomocą łyżki lub miksera w głębokiej misce, do uzyskania gęstego, lejącego ciasta. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażę racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).
  • Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy bezglutenowe na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Gotowe racuchy dekoruję przesianym przez sitko cukrem pudrem (u mnie zmiksowany z ksylitolu), można też podać je z cynamonem, polewą czekoladową czy świeżymi albo duszonymi owocami lub dżemem/konfiturą/owocami w syropie, a nawet z syropem klonowym i bitą śmietaną.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dekoracji) | Calories: 152kcal (8%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 2g (3%) | Cholesterol: 29mg (10%) | Sodium: 26mg (1%) | Potassium: 213mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 2g (2%) | Vitamin A: 75IU (2%) | Vitamin C: 4mg (5%) | Calcium: 40mg (4%) | Iron: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mają piękny, złocisty kolor. Bardzo apetyczne!

Racuchy bezglutenowe - przepis
Racuchy bezglutenowe – przepis

Dajcie mi koniecznie znać, jak wyszły Wasze racuchy. Bardzo też jestem ciekawa, jakie dodatki wykorzystaliście. Dajcie znać w komentarzach!

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood