Racuchy bezglutenowe przepis | Dorota Kamińska

Racuchy bezglutenowe

Niełatwo przygotowywać karnawałowe słodkości bez glutenu, gdy nie chce się stosować gotowych mieszanek z gumą guar czy gumą ksantanową. Na szczęście jednak, krok po kroku, można nauczyć się robić ciasto o odpowiedniej lepkości, które będzie wyrastać na drożdżach. Racuchy bezglutenowe to z pewnością przysmak, od którego warto zacząć. Nie trzeba ich zagniatać, a gdy ciasto wyrośnie, wystarczy smażyć je na patelni. Są złociste, chrupiące i smaczne. U mnie posypane cukrem-pudrem z ksylitolu. Zobaczcie jak zrobić racuchy bez glutenu!

Zobacz też: Najlepsze słodkości na Tłusty Czwartek

Chcąc wzbogacić ich smak, można na wierzch wylewanego na patelnię ciasta kłaść kawałki owoców. Spróbujcie wykorzystać banany, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, jagody czy brzoskwinie. Posypcie odrobinę cynamonem lub posiekaną miętą… Pyszne, prawda?

Racuchy bezglutenowe
Racuchy bezglutenowe

Bez problemu przygotujecie racuchy bez glutenu również na mleku roślinnym! Do swoich wykorzystałam kokosowe. To coś dla tych, którzy, oprócz glutenu, eliminują też laktozę lub ogólnie, nie jedzą nabiału. Racuchy bezglutenowe do poeksperymentowania. Czemu nie? 🙂

5 od 1 osoby
Racuchy bezglutenowe
Racuchy bezglutenowe
Przygotowanie
2 godz. 10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
2 godz. 25 min
 
Racuchy bezglutenowe z mąki ryżowej, tapioki i ziemniaków, na mleku krowim lub roślinnym, wyrastające na drożdżach i smażone na oleju. Najlepsze bezglutenowe racuchy na śniadanie, podwieczorek oraz Karnawał i Tłusty Czwartek.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy bez glutenu, racuchy bezglutenowe
Liczba kalorii: 152 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • szklanki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • ¾ szklanki tapioki
  • 2 ziemniaki (sypkie/mączyste, ugotowane, rozduszone, wystudzone)
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne, np. kokosowe)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Racuchy bezglutenowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Racuchy bezglutenowe - Jak zrobić
  1. Przygotowuję rozczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję cukier, dolewam kilka łyżek mleka i dosypuję po kilka łyżek mąki ryżowej i tapioki. Po wymieszaniu do konsystencji gęstej śmietany przykrywam i odstawiam do zabąbelkowania.
  2. Wszystkie składniki mieszam za pomocą łyżki lub miksera w głębokiej misce, do uzyskania gęstego, lejącego ciasta. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażę racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).
  4. Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy bezglutenowe na papierowym ręczniku lub serwetce.
  5. Gotowe racuchy dekoruję przesianym przez sitko cukrem pudrem (u mnie zmiksowany z ksylitolu), można też podać je z cynamonem, polewą czekoladową czy świeżymi albo duszonymi owocami lub dżemem/konfiturą/owocami w syropie, a nawet z syropem klonowym i bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Racuchy bezglutenowe
Wielkość porcji (1 sztuka (bez dekoracji))
Liczba kalorii 152 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Cholesterol 29mg 10%
Sód 26mg 1%
Potas 213mg 6%
Węglowodany ogółem 29g 10%
Błonnik 1g 4%
Cukry 2g
Białko 3g 6%
Witamina A 1.5%
Witamina C 4.9%
Wapń 4%
Żelazo 8.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mają piękny, złocisty kolor. Bardzo apetyczne!

Racuchy bezglutenowe - przepis
Racuchy bezglutenowe – przepis

Dajcie mi koniecznie znać, jak wyszły Wasze racuchy. Bardzo też jestem ciekawa, jakie dodatki wykorzystaliście. Dajcie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)