Pyzy ziemniaczane przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pyzy ziemniaczane
Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane – opowiadała mi o nich babcia, choć sama pamiętała je tylko z czasów dzieciństwa i młodości. Z jakiegoś powodu nie przyrządzała ich we własnej kuchni. Również moja mama nie znała takiego dania i dopiero w swojej kuchni postanowiłam sprawdzić, jak zrobić pyzy ziemniaczane. Przyrządza się je podobnie do klusek śląskich czarnych. Połowa ziemniaków surowa, utarta, a druga część ugotowana. Całość miesza się z mąką ziemniaczaną i jajkiem i gotuje.

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane czyli pyszne kluski z ziemniaków surowych tartych, mąki ziemniaczanej i ziemniaków gotowanych oraz jajka. 
5 od 3 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 1 godz. 5 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: pyzy ziemniaczane
Liczba porcji: 32 sztuki (o średnicy ok. 4-5 cm)
Kalorie: 22kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ziemniaków surowych (utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 500 g ziemniaków ugotowanych (odparowane; najlepiej gotować 1 dzień wcześniej i podsuszyć w lodówce; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub utłuczone)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Starte ziemniaki odciskam dokładnie nad miską z sitem. Odstawiam na kilka minut, żeby odciśnięta woda ustała się w misce.
  • Zlewam wodę z miski, zostawiając skrobię osadzoną na dnie.
  • Dodaję jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie posypuję solą i zagniatam ciasto.
    W razie potrzeby dosypuję dodatkową łyżkę mąki.
  • Formuję kulki z masy ziemniaczanej i odkładam na lekko omączonej stolnicy. Opcjonalnie, kiedy wszystkie są gotowe, delikatnie kulam je ponownie, żeby wyrównać powierzchnię.
  • Wrzucam pyzy na lekko osolony wrzątek. Mieszam delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka.
  • Gotuję pod przykryciem. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię odcedzam.
  • Serwuję pyzy ziemniaczane polane karmelizowaną na tłuszczu cebulą, śmietaną/jogurtem/kefirem/zsiadłym mlekiem lub ze skwarkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dodatków) | Kalorie: 22kcal (1%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Cholesterol: 5mg (2%) | Sód: 78mg (3%) | Potas: 138mg (4%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 3.6mg (4%) | Wapń: 11mg (1%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom