Pyzy ziemniaczane przepis | Dorota Kamińska

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane – opowiadała mi o nich babcia, choć sama pamiętała je tylko z czasów dzieciństwa i młodości. Z jakiegoś powodu nie przyrządzała ich we własnej kuchni. Również moja mama nie znała takiego dania i dopiero w swojej kuchni postanowiłam sprawdzić, jak zrobić pyzy ziemniaczane. Przyrządza się je podobnie do klusek śląskich czarnych. Połowa ziemniaków surowa, utarta, a druga część ugotowana. Całość miesza się z mąką ziemniaczaną i jajkiem i gotuje.

5 od 3 osób
Pyzy ziemniaczane
Pyzy ziemniaczane
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
35 min
Całkowity czas
1 godz. 5 min
 

Pyzy ziemniaczane czyli pyszne kluski z ziemniaków surowych tartych, mąki ziemniaczanej i ziemniaków gotowanych oraz jajka. 

Danie: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: pyzy ziemniaczane
Liczba kalorii: 22 kcal
Liczba porcji: 32 sztuki (o średnicy ok. 4-5 cm)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g ziemniaków surowych (utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 500 g ziemniaków ugotowanych (odparowane; najlepiej gotować 1 dzień wcześniej i podsuszyć w lodówce; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub utłuczone)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pyzy ziemniaczane - Jak zrobić
  1. Starte ziemniaki odciskam dokładnie nad miską z sitem. Odstawiam na kilka minut, żeby odciśnięta woda ustała się w misce.

  2. Zlewam wodę z miski, zostawiając skrobię osadzoną na dnie.

  3. Dodaję jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie posypuję solą i zagniatam ciasto.

    W razie potrzeby dosypuję dodatkową łyżkę mąki.

  4. Formuję kulki z masy ziemniaczanej i odkładam na lekko omączonej stolnicy. Opcjonalnie, kiedy wszystkie są gotowe, delikatnie kulam je ponownie, żeby wyrównać powierzchnię.

  5. Wrzucam pyzy na lekko osolony wrzątek. Mieszam delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka.

  6. Gotuję pod przykryciem. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię odcedzam.

  7. Serwuję pyzy ziemniaczane polane karmelizowaną na tłuszczu cebulą, śmietaną/jogurtem/kefirem/zsiadłym mlekiem lub ze skwarkami.

Wartości odżywcze
Pyzy ziemniaczane
Wielkość porcji (1 sztuka (bez dodatków))
Liczba kalorii 22 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Cholesterol 5mg 2%
Sód 78mg 3%
Potas 138mg 4%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Białko 1g 2%
Witamina A 0.1%
Witamina C 4.4%
Wapń 1.1%
Żelazo 5.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)