Pyzy ziemniaczane przepis | Dorota Kamińska

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane – opowiadała mi o nich babcia, choć sama pamiętała je tylko z czasów dzieciństwa i młodości. Z jakiegoś powodu nie przyrządzała ich we własnej kuchni. Również moja mama nie znała takiego dania i dopiero w swojej kuchni postanowiłam sprawdzić, jak zrobić pyzy ziemniaczane. Przyrządza się je podobnie do klusek śląskich czarnych. Połowa ziemniaków surowa, utarta, a druga część ugotowana. Całość miesza się z mąką ziemniaczaną i jajkiem i gotuje.

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane czyli pyszne kluski z ziemniaków surowych tartych, mąki ziemniaczanej i ziemniaków gotowanych oraz jajka. 
5 from 3 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 35 minutes
Razem: 1 hour 5 minutes
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: pyzy ziemniaczane
Liczba porcji: 32 sztuki (o średnicy ok. 4-5 cm)
Kalorie: 22kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ziemniaków surowych (utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 500 g ziemniaków ugotowanych (odparowane; najlepiej gotować 1 dzień wcześniej i podsuszyć w lodówce; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub utłuczone)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Starte ziemniaki odciskam dokładnie nad miską z sitem. Odstawiam na kilka minut, żeby odciśnięta woda ustała się w misce.
  • Zlewam wodę z miski, zostawiając skrobię osadzoną na dnie.
  • Dodaję jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie posypuję solą i zagniatam ciasto.
    W razie potrzeby dosypuję dodatkową łyżkę mąki.
  • Formuję kulki z masy ziemniaczanej i odkładam na lekko omączonej stolnicy. Opcjonalnie, kiedy wszystkie są gotowe, delikatnie kulam je ponownie, żeby wyrównać powierzchnię.
  • Wrzucam pyzy na lekko osolony wrzątek. Mieszam delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka.
  • Gotuję pod przykryciem. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię odcedzam.
  • Serwuję pyzy ziemniaczane polane karmelizowaną na tłuszczu cebulą, śmietaną/jogurtem/kefirem/zsiadłym mlekiem lub ze skwarkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dodatków) | Calories: 22kcal (1%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 1g (2%) | Cholesterol: 5mg (2%) | Sodium: 78mg (3%) | Potassium: 138mg (4%) | Vitamin A: 5IU | Vitamin C: 3.6mg (4%) | Calcium: 11mg (1%) | Iron: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)