Purée z selera przepis | Dorota Kamińska

Purée z selera

Puree z selera

Alternatywnie, zamiast ziemniaków, do obiadu można zaserwować inne warzywa, ugotowane lub upieczone i zmiksowane lub uduszone ręcznie, z dodatkiem masła lub oliwy, odrobiny soli i innych dodatków. Purée z selera to, obok purée marchewkowego, jeden z najłatwiejszych sposobów na pozbycie się ziemniaków z talerza, chociaż ciężko to sobie wyobrazić, będąc zwolennikiem purée ziemniaczanego.

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Purée z selera pasuje do wielu diet. Jest niskokaloryczne, a jeśli przygotujecie je, gotując seler na wodzie bez dodatku mleka i miksując z oliwą zamiast masła, uzyskacie smaczną wersję wegańską. Zrezygnujcie z dodatku oliwy, dodając do niego odrobinę mleka kokosowego, a uzyskacie wersję beztłuszczową, polecaną przy niskotłuszczowych dietach.

Polecam spróbować purée z selera jako dodatek do jasnych mięs i ryb o łagodnym smaku. To dodatek z charakterem, o smaku mocniejszym niż delikatne ziemniaki. Jeśli wymieszacie je z odrobiną masła orzechowego, uzyskacie wersję dla prawdziwych smakoszy. Ciekawa jestem, która najbardziej przypadnie Wam do gustu.

5 od 3 osób
Puree z selera
Purée z selera
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 
Puree z selera - najlepsze puree selerowe z selera gotowanego z dodatkiem mleka. Pyszne puree z selera zamiast ziemniaków - przepis krok po kroku.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: puree selerowe, puree z selera, puree z selerem
Liczba kalorii: 177 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 selery (duże, ok. 500 g każdy; obrane, pokrojone w grubą kostkę)
  • 3 szklanki mleka (w przypadku diety Dukana lub south beach należy wykorzystać mleko 0%; można zastąpić dodatkową wodą)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można zastąpić pastą z trawy cytrynowej)
  • 4 łyżki masła (opcjonalnie; czubate; stopione; można zastąpić olejem roślinnym lub mlekiem kokosowym; w przypadku diety Dukana i south beach masła się nie dodaje)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Purée z selera - Jak zrobić
  1. Kawałki selera wrzucam do garnka z zagotowaną mieszanką wody, mleka i soli.

  2. Zagotowuję całość, następnie gotuję na średnim ogniu, pod przykryciem, do miękkości, przez ok. 30 minut.

  3. Odcedzam seler (nie pozbywam się mieszanki wody i mleka) i wkładam do blendera razem z masłem i sokiem z cytryny.

  4. Miksuję całość na gładko, doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Konsystencję można regulować, wykorzystując mieszankę mleka i wody z gotowania.

Wartości odżywcze
Purée z selera
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 177 kcal Kalorie z tłuszczów 99 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 11g 17%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 32mg 11%
Sód 590mg 25%
Potas 411mg 12%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 1g 4%
Cukry 7g
Białko 5g 10%
Witamina A 8.6%
Witamina C 8.5%
Wapń 17.6%
Żelazo 3.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pyszne puree selerowe na co dzień lub w czasie diety. Ciekawa jestem, kto na stałe wprowadzi je do swojego jadłospisu – skusicie się? Dajcie znać, czy Wam smakowało!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy
  1. Słowo purée pisze się z akcentem w drugą stronę. Ponadto w języku polsku słowo puree zostało zaadaptowane i raczej używa się go w spolszczonej ortografii.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)