Purée z kalafiora przepis | Dorota Kamińska

Purée z kalafiora

Purée z kalafiora

Uwielbiam możliwości, jakie drzemią w warzywach! Można przyrządzić je na tak wiele sposobów! Dziś puree z kalafiora, ugotowanego w wodzie z solą lub na parze. Jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, proponuję gotowanie w mleku. Choć i weganie mogą je wykorzystać – oczywiście w wersji roślinnej. Puree kalafiorowe ma delikatny smak i jasny kolor. Wykorzystajcie je jako dodatek do mięs lub ryb lub głównych dań wegańskich. Ma mało kalorii i nadaje się do wykorzystania jako baza do przyrządzenia innych potraw.

5 od 1 osoby
Purée z kalafiora
Puree z kalafiora
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
 

Puree z kalafiora z dodatkiem gruszki, oleju i soku z cytryny, pięknie pachnące gałką muszkatołową lub cynamonem. Doskonałe puree kalafiorowe na obiad.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: puree z kalafiora
Liczba kalorii: 145 kcal
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg kalafiora (trzon i kwiaty; pokrojony na nieduże kawałki)
  • 2 gruszki (dojrzałe, obrane ze skórek, bez ogryzków)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej lub cynamonu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak ugotować kalafior
  2. W trakcie miksowania konsystencję można regulować dodatkowym olejem lub wywarem warzywnym, albo wodą.
Puree z kalafiora - Jak zrobić
  1. Gotuję kalafior na parze (albo w wodzie lub w mleku) przez ok. 15 minut.

  2. Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładkie puree.

Wartości odżywcze
Puree z kalafiora
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 145 kcal Kalorie z tłuszczów 81 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 9g 14%
Sód 244mg 10%
Potas 537mg 15%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 4g 16%
Cukry 6g
Białko 3g 6%
Witamina C 100.3%
Wapń 4%
Żelazo 4.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Puree z kalafiora - przepis
Puree z kalafiora – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)