fbpx
Czytasz właśnie
Purée z kalafiora

Purée z kalafiora

Purée z kalafiora
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Uwielbiam możliwości, jakie drzemią w warzywach! Można przyrządzić je na tak wiele sposobów! Dziś puree z kalafiora, ugotowanego w wodzie z solą lub na parze. Jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, proponuję gotowanie w mleku. Choć i weganie mogą je wykorzystać – oczywiście w wersji roślinnej. Puree kalafiorowe ma delikatny smak i jasny kolor. Wykorzystajcie je jako dodatek do mięs lub ryb lub głównych dań wegańskich. Ma mało kalorii i nadaje się do wykorzystania jako baza do przyrządzenia innych potraw.

Puree z kalafiora - przepis

Purée z kalafiora

Puree z kalafiora z dodatkiem gruszki, oleju i soku z cytryny, pięknie pachnące gałką muszkatołową lub cynamonem. Doskonałe puree kalafiorowe na obiad.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: puree z kalafiora
Liczba porcji: 6
Kalorie: 145kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kalafiora (trzon i kwiaty; pokrojony na nieduże kawałki)
  • 2 gruszki (dojrzałe, obrane ze skórek, bez ogryzków)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej lub cynamonu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Chleb orkiszowy

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować kalafior
  2. W trakcie miksowania konsystencję można regulować dodatkowym olejem lub wywarem warzywnym, albo wodą.

Jak zrobić

  • Gotuję kalafior na parze (albo w wodzie lub w mleku) przez ok. 15 minut.
  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładkie puree.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 145kcal (7%) | Węglowodany: 13g (4%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Sód: 244mg (11%) | Potas: 537mg (15%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina C: 82.7mg (100%) | Wapń: 40mg (4%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Puree z kalafiora - przepis
Puree z kalafiora – przepis

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom