Purée z kabaczka przepis | Dorota Kamińska

Purée z kabaczka

Lżejszą alternatywą purée ziemniaczanego, zwłaszcza dla osób na diecie, może być purée przygotowane z innych warzyw, np. purée z dyni lub purée z kabaczka. Podane jako dodatek, świetnie skomponuje się z potrawami z mięsa lub ryb. Purée z kabaczka można też z powodzeniem wykorzystać jako bazę do zupy-kremu z kabaczka albo smacznego sosu czy dietetycznego, wytrawnego koktajlu śniadaniowego. Wystarczy upiec kabaczka w folii aluminiowej, lekko ostudzić i zmiksować z dodatkiem odrobiny soli.

Zobacz też: Inne pomysły na potrawy o niskim indeksie glikemicznym

Samo purée z kabaczka najprawdopodobniej wyjdzie Wam dość rzadkie i taki jego urok. Zmiksowane po wystudzeniu, z dodatkiem żółtego sera i czosnku oraz masła orzechowego i świeżo zmielonego pieprzu, zamieni się w pyszne pesto. Po dodaniu soku i miąższu z grejpfruta i odrobiny cynamonu oraz jabłka lub pomarańczy i zblendowaniu całości uzyskacie pyszny, zdrowy i dietetyczny koktajl. To tylko kilka prostych pomysłów, może rzadko spotykanych, za to pokazujących, w jak różnorodny sposób można przygotować to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. A zupa z kabaczka? Też pyszna!

Purée z kabaczka

Purée z kabaczka

Puree z kabaczka czyli prosty przepis na puree fit zamiast ziemniaków. Kabaczkowe puree czyli upieczony kabaczek, zmiksowany w blenderze z odrobiną soli.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 50 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 29kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kabaczka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Z kabaczka wydrążam pestki.
  • Zawijam kabaczka w folię aluminiową i piekę przez 30-45 minut w piekarniku w temperaturze 220 °C (góra + dół).
  • Z upieczonego kabaczka usuwam skórkę za pomocą noża lub po prostu wydrążam upieczony miąższ łyżeczką.
  • Miksuję kabaczka w garnku za pomocą blendera ręcznego lub delikatnie studzę i przekładam do blendera ze szklanym dzbankiem.
  • W razie potrzeby odciskam purée z kabaczka z nadmiaru soku (na gęstym sicie) lub ściereczce. Doprawiam solą i sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 29kcal | Carbohydrates: 5g (2%) | Protein: 2g (4%) | Sodium: 19mg (1%) | Potassium: 435mg (12%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 6.7% | Vitamin C: 38.5% | Calcium: 2.7% | Iron: 3.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawe, czy Wam posmakuje. Jest bardzo lekkie i niskokaloryczne. To idealna alternatywa dla ziemniaków! Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło :).

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

45 komentarzy
  1. A będzie z tego dżemu filmik? Bo bardzo ciekawa jestem. Może też zrobię. U nas jeszcze nei sezon i za dwie zapłaciłam $8. Ale już lada moment będa tańsze, bo to squash z odmiany zimowych.

  2. Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).

  3. [..YouTube..] A będzie z tego dżemu filmik? Bo bardzo ciekawa jestem. Może też zrobię. U nas jeszcze nei sezon i za dwie zapłaciłam $8. Ale już lada moment będa tańsze, bo to squash z odmiany zimowych.

  4. [..YouTube..] Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).

  5. [..YouTube..] @kucibaba2 Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).

  6. No ciekawe co z tego wyjdzie, bo nie słyszałam żeby robili z niej dżem. Bardziej ja podpiekają w kawałkach lub potem miksują do zupy. Mam tez przepis na lasagne z tego squasha i mozarelli, choć jeszcze nie robiłam.

  7. [..YouTube..] No ciekawe co z tego wyjdzie, bo nie słyszałam żeby robili z niej dżem. Bardziej ja podpiekają w kawałkach lub potem miksują do zupy. Mam tez przepis na lasagne z tego squasha i mozarelli, choć jeszcze nie robiłam.

  8. Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.

  9. [..YouTube..] Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.

  10. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.

  11. Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).

  12. Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).

  13. [..YouTube..] @kucibaba2 Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).

  14. Ja dwa lata temu wysłałam mamie nasiona butternut squash , w zeszłym roku już miała, pokazała zaprzyjaźnionemu panu który ma stoisko na targu, wyprosił ją o nasiona i w tym roku ma już całą uprawę, on to nazwał dynia amerykańska i jest zachwycony, ale mało kto to kupuje, bo ludzie nie znają. No ale do Ty chyba nie jesteś z Krakowa więc byłoby Ci daleko. Nie wiem jak smakuje zwykła dynia więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie.

  15. rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).

  16. [..YouTube..] Ja dwa lata temu wysłałam mamie nasiona butternut squash , w zeszłym roku już miała, pokazała zaprzyjaźnionemu panu który ma stoisko na targu, wyprosił ją o nasiona i w tym roku ma już całą uprawę, on to nazwał dynia amerykańska i jest zachwycony, ale mało kto to kupuje, bo ludzie nie znają. No ale do Ty chyba nie jesteś z Krakowa więc byłoby Ci daleko. Nie wiem jak smakuje zwykła dynia więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie.

  17. Ja bym dodała jeszcze pieprz , Robię tak z butternut squash, niestety ciężko dostępny w Polsce, choć jest przepyszny do niego akurat pasuje też imbir. Masz rację ze to świetnie smakuje zamiast ziemniaków, które są beznadziejnie nudne.

  18. [..YouTube..] rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).

  19. [..YouTube..] @kucibaba2 rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).

  20. [..YouTube..] Ja bym dodała jeszcze pieprz , Robię tak z butternut squash, niestety ciężko dostępny w Polsce, choć jest przepyszny do niego akurat pasuje też imbir. Masz rację ze to świetnie smakuje zamiast ziemniaków, które są beznadziejnie nudne.

  21. pycha, czesto takie robie tylko dodaje jeszcze kilka ziemniaczkow i miksuje razem:) wtedy jest jeszcze lepsze, polecam spróbować!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)