Purée z dyni przepis | Dorota Kamińska

Purée z dyni

W sezonie na dynię alternatywą dla puree z ziemniaków jest w mojej kuchni purée z dyni. Najlepiej przygotować je z dyni piżmowej, która po ugotowaniu przypomina w konsystencji gotowane kartofle i nie wymaga odciskania po zmiksowaniu lub ugnieceniu. Dynia ma piękną, z reguły intensywnie pomarańczową barwę i bardzo mało kalorii, dlatego świetnie zastąpi ziemniaki, zwłaszcza na talerzach osób będących na diecie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do drugich dań

Purée z dyni można podać na ciepło, jako dodatek do mięs i ryb lub wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy z dyni albo niskokaloryczny dodatek zagęszczający do owocowych dżemów. Na zimno świetnie sprawdzi się też jako dip do chipsów.

5 od 3 osób
Purée z dyni
Purée z dyni
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
45 min
 

Doskonałe purée z dyni z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree dyniowe do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 198 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 1 kg miąższu dyni (najlepsza będzie dynia piżmowa lub hokkaido)
Dodatki
  • 2 łyżki masła (można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym)
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon (w wersji na słodko)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Purée z dyni - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Purée z dyni - Jak zrobić
  1. Usunięty z dyni miąższ (bez pestek) kroję na mniejsze kawałki (można, ale nie trzeba, obrać skórkę).

  2. Kawałki dyni zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 45 minut do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Jeśli dynia była pieczona w skórce, po upieczeniu ostrożnie usuwam ją nożem.

  3. Kawałki dyni ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą, delikatnie wygładzam łyżką w misce i dekoruję świeżą miętą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree dyniowe ma być deserem.

Wartości odżywcze
Purée z dyni
Wielkość porcji (250 g (wersja na słodko))
Liczba kalorii 198 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 60mg 3%
Potas 897mg 26%
Węglowodany ogółem 38g 13%
Błonnik 5g 20%
Cukry 14g
Białko 2g 4%
Witamina A 535.3%
Witamina C 68.8%
Wapń 12%
Żelazo 9.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Puree dyniowe
Purée dyniowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
    1. Dzień dobry Nino! Teoretycznie tak, natomiast w praktyce uzyskasz od razu masę, z której wytrąci się woda, a sama dynia może zmielić się tak, że zostaną grudki. W wersji klasycznej ta woda wytrąca się dopiero podczas pieczenia, więc potem można regulować konsystencję puree. Piszę, że teoretycznie, bo sama nie próbowałam :).

  1. Właśnie szukałam czegoś z dyni inneg niż zupa i placki (to moje ostatnie „odkrycia”). Nawet nie wiedzialam że dynia potrafi być taka smaczna i „wszechstronna”

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)