Purée z dyni przepis | Dorota Kamińska

Purée z dyni

W sezonie na dynię alternatywą dla puree z ziemniaków jest w mojej kuchni purée z dyni. Najlepiej przygotować je z dyni piżmowej, która po ugotowaniu przypomina w konsystencji gotowane kartofle i nie wymaga odciskania po zmiksowaniu lub ugnieceniu. Dynia ma piękną, z reguły intensywnie pomarańczową barwę i bardzo mało kalorii, dlatego świetnie zastąpi ziemniaki, zwłaszcza na talerzach osób będących na diecie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do drugich dań

Purée z dyni można podać na ciepło, jako dodatek do mięs i ryb lub wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy z dyni albo niskokaloryczny dodatek zagęszczający do owocowych dżemów. Na zimno świetnie sprawdzi się też jako dip do chipsów.

Purée z dyni

Purée z dyni

Doskonałe purée z dyni z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree dyniowe do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 198kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 kg miąższu dyni (najlepsza będzie dynia piżmowa lub hokkaido)

Dodatki

  • 2 łyżki masła (można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym)
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon (w wersji na słodko)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Usunięty z dyni miąższ (bez pestek) kroję na mniejsze kawałki (można, ale nie trzeba, obrać skórkę).
  • Kawałki dyni zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 45 minut do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Jeśli dynia była pieczona w skórce, po upieczeniu ostrożnie usuwam ją nożem.
  • Kawałki dyni ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą, delikatnie wygładzam łyżką w misce i dekoruję świeżą miętą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree dyniowe ma być deserem.

Wartości odżywcze

Serving: 250g (wersja na słodko) | Calories: 198kcal (10%) | Carbohydrates: 38g (13%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 5g (8%) | Saturated Fat: 3g (19%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sodium: 60mg (3%) | Potassium: 897mg (26%) | Fiber: 5g (21%) | Sugar: 14g (16%) | Vitamin A: 26765IU (535%) | Vitamin C: 56.8mg (69%) | Calcium: 120mg (12%) | Iron: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Puree dyniowe
Purée dyniowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
    1. Dzień dobry Nino! Teoretycznie tak, natomiast w praktyce uzyskasz od razu masę, z której wytrąci się woda, a sama dynia może zmielić się tak, że zostaną grudki. W wersji klasycznej ta woda wytrąca się dopiero podczas pieczenia, więc potem można regulować konsystencję puree. Piszę, że teoretycznie, bo sama nie próbowałam :).

  1. Właśnie szukałam czegoś z dyni inneg niż zupa i placki (to moje ostatnie „odkrycia”). Nawet nie wiedzialam że dynia potrafi być taka smaczna i „wszechstronna”

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)