Purée marchewkowe przepis | Dorota Kamińska

Purée marchewkowe

Smaczną alternatywą dla ziemniaczanego lub z dyni jest purèe marchewkowe, z gotowanej w wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej, lub pieczonej w piekarniku, w folii aluminiowej, marchewki. W najlżejszej wersji wystarczy utrzeć gotowaną marchewkę i wymieszać ze szczyptą soli, ale najlepszą konsystencję uzyskamy, dodając do purèe z marchewki masło lub smakowy olej.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów na smaczne potrawy i desery

Bardzo lubię takie nietypowe puree i gorąco zachęcam wszystkich do próbowania: można zrobić je z kalafiora, selera i wszelkich innych, bulwiastych warzyw: ugotowanych w wodzie czy mleku, albo na parze, lub upieczonych. Z odrobiną soli, soku z cytryny i cytrynowej skórki, dzięki której wydobędzie się ich pełny smak. To wyjątkowo prosty sposób na urozmaicenie swoich posiłków, a jeśli wykorzystacie warzywa o intensywnych kolorach, zyskacie piękną dekorację całego posiłku.

Pamiętajcie, że gotowana lub pieczona marchewka ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana dla osób z cukrzycą lub na niskoindeksowych dietach. Jeśli pomimo tego zdecydujecie się jej skosztować, wybierzcie niedużą porcję i skomponujcie cały posiłek z dodatkiem chudego mięsa lub ryby i surówki.

Purèe marchewkowe jest bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, a z odrobiną cukru i cynamonu, może być nawet podane jako deser.

Purèe marchewkowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 
Pyszne i zdrowe puree marchewkowe z dodatkiem masła lub oliwy, smaczny dodatek do mięs i ryb lub lekki deser.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: puree marchewkowe
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg marchewki (obrana ze skórki, pokrojona w większe kawałki)
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła (opcjonalnie; w wersji wegańskiej zastępujemy oliwą lub olejem kokosowym)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Purèe marchewkowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Purèe marchewkowe bardzo dobrze skomponuje się z dodatkiem octu balsamicznego, udekorowane świeżą natką pietruszki.

Purèe marchewkowe - Jak zrobić
  1. Marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Można też ugotować ją w osolonej wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej.
  2. Ugotowaną, gorącą marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w maszynce albo w blenderze.
  3. Mieszamy marchewkę z masłem, solą i gałką muszkatołową i podajemy.
  4. Purèe marchewkowe bardzo dobrze skomponuje się z dodatkiem octu balsamicznego, udekorowane świeżą natką pietruszki.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Purèe z marchewki
Purèe z marchewki
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

17 komentarzy
  1. Fajne danie,ale na pewno nie dla cukrzyków.Marchewka, zwłaszcza gotowana, ma bardzo duży indeks glikemiczny.Pozdrawiam.

    1. Moj maz jest cukrzykiem i marchewka napewno mu nie zaszkodzi czego nie mozna naprzyklad powiedziec o sporym kawalku sernika czy tortu czekoladowego. Marchewka od rolnika same zdrowie…

  2. Gotowałam marchewkę w kuchence mikrofalowej i wyszło delikatnie słodkawe. Muszę przetestować wersję z marchewką gotowaną w wodzie. Myślę, że jeśli uznasz smak za mdły, możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.

  3. [..YouTube..] Gotowałam marchewkę w kuchence mikrofalowej i wyszło delikatnie słodkawe. Muszę przetestować wersję z marchewką gotowaną w wodzie. Myślę, że jeśli uznasz smak za mdły, możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.

  4. [..YouTube..] @TigerkaThe Gotowałam marchewkę w kuchence mikrofalowej i wyszło delikatnie słodkawe. Muszę przetestować wersję z marchewką gotowaną w wodzie. Myślę, że jeśli uznasz smak za mdły, możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.

  5. Ja we wrocławskich sklepach i na targach, które odwiedzam, jeszcze nigdy nie widziałam, ale podejrzewam, że jest takie jedno miejsce w centrum, gdzie można dostać brukiew.

  6. Marchewka w każdej postaci 🙂 Uwielbiam!!!
    Puree może być z każdej jarzynki, groszku, brokułów, selera, czy tp, ale z brukwi? Skąd się bierze brukiew???

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)