fbpx
Czytasz właśnie
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety z sosem pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym potrafię przygotować drobiowe lub wieprzowe, choć sama należę do zwolenników bezmięsnej wersji. Przepis na pulpety z sosem pomidorowym pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. To bardzo wygodne danie lubiane przez wiele dzieci, choć przez równie wiele pozostaje nietknięte ;). Cóż, widocznie trzeba dorosnąć do nich, jak do wielu innych potraw. U mnie dziś w wersji z komosą ryżową przesmażoną z cebulą, marchewką i grzybami oraz sosem sojowym z dodatkiem przypraw. Zobaczcie jak zrobić pulpety z sosem pomidorowym krok po kroku.

Pulpety z sosem pomidorowym

Pulpety z sosem pomidorowym

Pulpety z sosem pomidorowym podane z kaszą lub gotowanymi ziemniakami, doprawione papryką w proszku i ziołami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 25 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pulpety w sosie pomidorowym, pulpety z sosem pomidorowym
Liczba porcji: 20 sztuk
Kalorie: 62kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pulpety

  • 300 g wieprzowiny (zmielona w maszynce do mięsa; polecam mieszankę 200 g mięsa chudego, np. łopatki oraz 100 g tłustego, np. surowego boczku; można zastąpić mięsem drobiowym)
  • 1 duża bułka (może być sucha; namoczona w wodzie i bardzo dokładnie odciśnięta na sicie)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana; można przed dodaniem do pulpetów zeszklić ją na 1 łyżeczce oliwy)
  • 1-2 łyżki natki pietruszki i/lub szczypiorku (drobno posiekane)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki papryki w proszku (można wymieszać ze szczyptą chili)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sos pomidorowy

  • 500 g pomidorów (dojrzałe, o słodkim smaku, najlepiej malinowe lub bawole serca)
  • ¼-½ łyżeczki soli
  • 1 cebula (bardzo mała, drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine o niskiej kwasowatości)
  • ¼-½ łyżeczki suszonych ziół (opcjonalnie; mieszanka bazylii, oregano i tymianku)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Pulpety

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce tak, żeby w masie nie było większych kawałków bułki.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki (ok. 20 g każda).
  • Wrzucam do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuję przez 10 minut na średnim ogniu.

Sos pomidorowy

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie w garnku lub na głębokiej, sporej patelni.
  • Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać razem ze skórką. Najważniejsze, żeby przekroić wszystkie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Razem z solą oraz, opcjonalnie – ziołami, przekładam do garnka/patelni z cebulą i czosnkiem. Zagotowuję.
  • Na niewielkim ogniu, żeby warzywa delikatnie bulgotały, gotuję sos przez 3 minuy. Można rozdrabniać całość łopatką lub, na sam koniec, zmiksować blenderem.

Pulpeciki w sosie

  • Dokładam pulpety do sosu, mieszam całość, przykrywam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.

Serwowanie

  • Serwuję pulpety z sosem, z kaszą lub ziemniakami oraz pieczonymi/grillowanymi warzywami albo surówką.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka + sos | Kalorie: 62kcal (3%) | Węglowodany: 5g (2%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Cholesterol: 24mg (8%) | Sód: 105mg (5%) | Potas: 189mg (5%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 250IU (5%) | Witamina C: 3.5mg (4%) | Wapń: 15mg (2%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Chudsza wersja to mięso drobiowe, natomiast dla miłośników wieprzowiny jest propozycja z dodatkiem boczku. Choć wiele jest receptur na sosy, najpopularniejszy to ten z pomidorów. Postawcie na świeże, dojrzałe, o słodkim smaku lub dobrej jakości passatę. Z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół, dobrze doprawiony sos w połączeniu z delikatnym mięsem stworzy wyjątkowo smaczny zestaw.

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

Nie jest to skomplikowana receptura, a wykonanie chyba nawet przyjemniejsze od smażenia kotletów mielonych. Masę wystarczy ulepić w dłoniach, a następnie podgotować. Potem przyrządza się sos i następnie dusi całość.

Zobacz też
Krokiety z kapustą i grzybami

Koniecznie przetestujcie wersję z chili, jeśli lubicie ostre smaki. Możecie dodać je zarówno do mięsa, jak i potem do sosu. Z kolei wersja łagodniejsza, zwłaszcza drobiowa, to idealne danie dla dzieciaków. Jeśli Wasze pociechy lubią pulpeciki i pomidorowy sos, możecie zaserwować im je z dodatkiem makaronu lub ryżu.

Pulpety w sosie pomidorowym przepis

To zdecydowanie lżejsza wersja od klasycznych mielonych, a do tego bezglutenowy obiad. Choć najszybciej jest je przygotować z dodatkiem surowej cebuli, gorąco polecam zaplanować sobie odrobinę więcej czasu i zeszklić ją najpierw na oliwie. Doskonale uzupełni smak mięsa, a w połączeniu z natką pietruszki stworzy świetną mieszankę dodatków.

Pulpety z sosem pomidorowym
Pulpety z sosem pomidorowym

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy przypadły Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy zdecydowaliście się na nieco ostrzejszą wersję z chili oraz która wersja sosu zagościła na Waszych talerzach :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom