Pulpety z sosem pieczarkowym przepis | Dorota Kamińska

Pulpety z sosem pieczarkowym

Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym

Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym to wspomnienie dawnych lat i obiadów ze studenckiej stołówki. Rzadko je wtedy jadałam, bo jako studentka mieszkałam w rodzinnym domu, ale do dziś pamiętam te porcje nakładane z wielkich garów. Na studiach krótko jadłam mięso, chyba tylko na pierwszym roku. Ale wiem, że wielu z Was pewnie do dziś sięga po takie potrawy. Mięsne kotleciki, pulpety, klopsiki. Dziś wspominam trochę tamte czasy i oto drobiowe pulpety z sosem pieczarkowym goszczą w mojej kuchni razem z młodymi ziemniakami i botwinką.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad

Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym

Pulpety z sosem pieczarkowym

Pulpety z sosem pieczarkowym, a w środku z marchewką, cebulą i ziołami. Doskonałe, delikatne w smaku drobiowe pulpety z sosem śmietankowym z dodatkiem pieczarek.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pulpeciki w sosie z pieczarkami, pulpety z sosem pieczarkowym
Liczba porcji: 20 sztuk
Kalorie: 62kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pulpety

  • 300 g mięsa drobiowego (kurczak, indyk) (zmielone w maszynce do mięsa; można zastąpić mięsem wieprzowym)
  • 1 duża bułka (może być sucha; namoczona w wodzie i bardzo dokładnie odciśnięta na sicie)
  • 1 cebula (drobno posiekana; można przed dodaniem do pulpetów zeszklić ją na 1 łyżeczce oliwy)
  • 100 g marchewki (obrana, pokrojona w kosteczkę)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki natki pietruszki, koperku lub szczypiorku (drobno posiekane)
  • ½ łyżeczki papryki w proszku (można wymieszać ze szczyptą chili)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sos pomidorowy

  • 250 g pieczarek (umyte, oczyszczone, pokrojone w plasterki)
  • 250 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów
  • 1 cebula (bardzo mała, drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub tapioki
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine o niskiej kwasowatości)
  • ¼-½ łyżeczki suszonych ziół (opcjonalnie; koperek lub mieszanka bazylii, oregano i tymianku)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Pulpety

  • Wszystkie składniki mieszam w misce i dokładnie mieszam tak, żeby w masie nie było większych kawałków bułki.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki (ok. 20 g każda).
  • Wrzucam do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuję przez 10 minut na średnim ogniu.

Sos pieczarkowy

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie w garnku lub na głębokiej, sporej patelni.
  • Dodaję pieczarki, przykrywam całość i zagotowuję. Zmniejszam ogień i duszę przez 5 minut.
  • Odkrywam i podsmażam pieczarki do odparowania.
  • Dodaję śmietankę, sól z pieprzem i zioła. Zagotowuję i od razu zmniejszam ogień.
  • Odlewam kilka łyżek sosu, dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam dokładnie całość, rozcierając grudki. Wlewam z powrotem do sosu na patelnię i rozprowadzam, mieszając.

Pulpeciki w sosie

  • Dokładam pulpety do sosu, mieszam całość, przykrywam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.

Serwowanie

  • Serwuję pulpety z sosem, z kaszą lub ziemniakami oraz pieczonymi/grillowanymi warzywami albo surówką.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka + sos | Calories: 62kcal | Carbohydrates: 5g (2%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 2g (3%) | Cholesterol: 24mg (8%) | Sodium: 105mg (4%) | Potassium: 189mg (5%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 5% | Vitamin C: 4.2% | Calcium: 1.5% | Iron: 4.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pulpety z sosem pieczarkowym
Pulpety z sosem pieczarkowym
Pulpety w sosie z pieczarkami
Pulpety w sosie z pieczarkami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)