Pulpety z sosem pieczarkowym przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pulpety z sosem pieczarkowym

Pulpety z sosem pieczarkowym

Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym

Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym to wspomnienie dawnych lat i obiadów ze studenckiej stołówki. Rzadko je wtedy jadałam, bo jako studentka mieszkałam w rodzinnym domu, ale do dziś pamiętam te porcje nakładane z wielkich garów. Na studiach krótko jadłam mięso, chyba tylko na pierwszym roku. Ale wiem, że wielu z Was pewnie do dziś sięga po takie potrawy. Mięsne kotleciki, pulpety, klopsiki. Dziś wspominam trochę tamte czasy i oto drobiowe pulpety z sosem pieczarkowym goszczą w mojej kuchni razem z młodymi ziemniakami i botwinką.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad

Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym

Pulpety z sosem pieczarkowym

Pulpety z sosem pieczarkowym, a w środku z marchewką, cebulą i ziołami. Doskonałe, delikatne w smaku drobiowe pulpety z sosem śmietankowym z dodatkiem pieczarek.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pulpeciki w sosie z pieczarkami, pulpety z sosem pieczarkowym
Liczba porcji: 20 sztuk
Kalorie: 62kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pulpety

  • 300 g mięsa drobiowego (kurczak, indyk) (zmielone w maszynce do mięsa; można zastąpić mięsem wieprzowym)
  • 1 duża bułka (może być sucha; namoczona w wodzie i bardzo dokładnie odciśnięta na sicie)
  • 1 cebula (drobno posiekana; można przed dodaniem do pulpetów zeszklić ją na 1 łyżeczce oliwy)
  • 100 g marchewki (obrana, pokrojona w kosteczkę)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki natki pietruszki, koperku lub szczypiorku (drobno posiekane)
  • ½ łyżeczki papryki w proszku (można wymieszać ze szczyptą chili)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sos pomidorowy

  • 250 g pieczarek (umyte, oczyszczone, pokrojone w plasterki)
  • 250 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów
  • 1 cebula (bardzo mała, drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub tapioki
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine o niskiej kwasowatości)
  • ¼-½ łyżeczki suszonych ziół (opcjonalnie; koperek lub mieszanka bazylii, oregano i tymianku)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Pulpety

  • Wszystkie składniki mieszam w misce i dokładnie mieszam tak, żeby w masie nie było większych kawałków bułki.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki (ok. 20 g każda).
  • Wrzucam do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuję przez 10 minut na średnim ogniu.

Sos pieczarkowy

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie w garnku lub na głębokiej, sporej patelni.
  • Dodaję pieczarki, przykrywam całość i zagotowuję. Zmniejszam ogień i duszę przez 5 minut.
  • Odkrywam i podsmażam pieczarki do odparowania.
  • Dodaję śmietankę, sól z pieprzem i zioła. Zagotowuję i od razu zmniejszam ogień.
  • Odlewam kilka łyżek sosu, dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam dokładnie całość, rozcierając grudki. Wlewam z powrotem do sosu na patelnię i rozprowadzam, mieszając.

Pulpeciki w sosie

  • Dokładam pulpety do sosu, mieszam całość, przykrywam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.

Serwowanie

  • Serwuję pulpety z sosem, z kaszą lub ziemniakami oraz pieczonymi/grillowanymi warzywami albo surówką.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka + sos | Kalorie: 62kcal (3%) | Węglowodany: 5g (2%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Cholesterol: 24mg (8%) | Sód: 105mg (5%) | Potas: 189mg (5%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 250IU (5%) | Witamina C: 3.5mg (4%) | Wapń: 15mg (2%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pulpety z sosem pieczarkowym
Pulpety z sosem pieczarkowym
Pulpety w sosie z pieczarkami
Pulpety w sosie z pieczarkami
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom