Pudding z tapioki przepis | Dorota Kamińska

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Jeden z pierwszych deserów bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, których spróbowałam i pokochałam, to pudding z tapioki. Można zrobić go zarówno z tej drobnej, perlistej, jak i grubszej, a nawet z całkowicie sproszkowanej, chociaż uważam, że jego zaletą są te nieduże, lekko wyczuwalne grudki w masie. Jest równie prosty do zrobienia co klasyczny budyń, a jeśli dodatkowo dołoży się do niego jajko i masę świeżych owoców, mamy dobrze zbilansowany pod względem składników odżywczych, słodki deser. Serio!

Zobacz też: Więcej przepisów FIT

Jeśli macie ochotę, zamiast soku z limonki dosypcie kakao, a uzyskacie pyszny deser z tapioki w wersji czekoladowej. Poeksperymentujcie z dodatkiem innych owoców lub konfitur, frużelin czy polew. Pudding z tapioki jest na tyle uniwersalny, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Nadaje się nawet do przełożenia wegańskiego ciasta, gdy przygotujecie wersję bez dodatku jajka. Ekstra, prawda?

Pudding z tapioki
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 

Pudding z tapioki czyli deser z tapioką i mlekiem kokosowym lub innym, o łagodnym smaku. Do przygotowania z tapioką w kulkach lub kryształkach, podany z sezonowymi owocami, o posmaku limonki. Pyszny!

Danie: Deser
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: pudding z tapioki
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding z tapioką
  • szklanki tapioki (kulki wielkości kaszy gryczanej lub jęczmiennej łamanej)
  • 400 ml mleka kokosowego (lub inne mleko roślinne albo zwierzęce)
  • ¼ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub erytrytol o niższych indeksach glikemicznych i mniejszej liczbie kalorii; cukier można też zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • 1 jajko
  • ¼ laski wanilii (tylko wybrany miąższ; można zastąpić ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • szczypta soli
  • sok z 1 limonki (opcjonalnie)
Dekoracja (do wyboru)
  • świeże owoce
  • bakalie
  • listki mięty
  • polewa lub syrop
  • dżem lub konfitura

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić mleko kokosowe
  2. Przepisy na inne mleko roślinne
Pudding z tapioki - Jak zrobić
  1. Tapiokę, mleko kokosowe i sól zagotowuję w garnku, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszam ogień do minimum.
  2. Dosypuję cukier, podgrzewam jeszcze przez 5 minut i mieszam delikatnie od czasu do czasu.
  3. W osobnej miseczce rozkłócam jajko.
  4. Dodaję kilka łyżek puddingu do jajka i dokładnie rozkłócam.
  5. Mieszankę jajeczną wlewam do pozostałego puddingu, dodaję sok z limonki i wanilię i mieszam całość. Podgrzewam przez ok. 3 minuty i zdejmuję z ognia.
  6. Pudding podaję na ciepło lub schłodzony, przed podaniem dekorując wybranymi dodatkami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, jak go podacie – dajcie znać w komentarzach :).

 

Pudding z tapioki
Pudding z tapioki
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)