Pudding z chia

Pudding z chia
4.38/5 (8)

Genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. Pudding z chia, w klasycznej wersji, do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. W podstawowej wersji pudding chia podaje się w szklankach, kieliszkach lub miseczkach, dekorując świeżymi owocami, przetworami, polewą lub bitą śmietaną.

Zobacz też: Więcej przepisów na proste desery

Jak zrobić pudding chia? Wystarczy wymieszać płyn z wanilią, odrobiną soku z cytrusów, który podkreśli smak deseru, z nasionami szałwii hiszpańskiej oraz posłodzić. Mieszając co jakiś czas, żeby całość równo tężała, można przygotować łatwy i wyjątkowo smaczny, a przy tym efektowny deser.

Mój pudding z chia słodzę ksylitolem lub erytrytolem, zastępując nimi zwykły, biały cukier, choć można też wykorzystać miód lub syrop z agawy. Przygotowując pudding z bardzo słodkimi dodatkami, czasami całkiem rezygnuję z dosładzania. Pudding chia bez cukru to najlepszy deser fit pod słońcem :).

Pudding z chia

Liczba porcji2-4
Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Podstawowy przepis na puddinch z chia na mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym czy zwierzęcym, a nawet śmietance, z dodatkiem miodu, wanilii oraz, opcjonalnie, limonki. Najlepszy pudding chia!

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Pudding

    • 2 Szklanki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
    • 8 łyżek nasion chia
    • 4 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

    Pudding (opcjonalnie)

    • 2-4 łyżki soku z limonki (lub cytryny, pomarańczy)

    Do dekoracji (opcjonalnie)

    • świeże lub suszone owoce i bakalie, polewy lub musy owocowe, bita śmietana

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Pudding z chia - Jak zrobić

    Krok 1
    Wszystkie składniki mieszam w miseczce i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po całym puddingu.
    Krok 2
    Przekładam pudding z chia do pucharków, dekoruję i chłodzę jeszcze przez 30 minut.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pudding z chia
    Pudding z chia

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)