fbpx
Czytasz właśnie
Ptysie

Ptysie

Ptysie

Ptysie z kremem, przysmak mojego dzieciństwa! Choć nie polecam ich jako regularnego deseru, bo to niemal sam cukier i biała mąka, można, raz na jakiś czas, np. z okazji Tłustego Czwartku, przypomnieć sobie ich smak. W czasach PRL przygotowywano je z zaparzanego ciasta i wypełniano kremem na bazie ubijanych na parze białek jajek i cukru. W takiej wersji sprzedawano je wówczas w cukierniach. Dziś można je czasem kupić z dodatkiem bitej śmietany. Ale wciąż trafiają się również te klasyczne. Zobaczcie jak zrobić ptysie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Ptysie można podać z różnym nadzieniem. Choć ja pokazuję to tradycyjne, to jest ono dość pracochłonne i nie polecam go początkującym cukiernikom domowym. Warto wcześniej poćwiczyć gotowanie syropu cukrowego na mniejszej porcji. Na początek najprościej, zamiast masy ubijanej na parze, przygotować nadzienie z bitej śmietany. Można pokusić się o udekorowanie ptysiów kawałkami świeżych, kolorowych owoców czy po prostu posmarować budyniem albo kremem jogurtowym, dzięki którym będą miały najmniej kalorii.

Zobacz też
Chleb naan bez drożdży

Ptysie

Ptysie

Ptysie z kremem z piany z białek i syropu cukrowego ubijanym na parze czyli przepis na klasyczne ptysie polskie, takie jak z cukierni z dawnych lat.
4.45 from 20 votes
Przygotowanie: 40 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 1 hour 20 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ptysie
Liczba porcji: 8 dużych ptysiów (ok.) lub dwa razy więcej małych
Kalorie: 314kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto ptysiowe

  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka (duże)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Krem z piany z białek

  • szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • cukier puder

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W trakcie gotowania syropu cukrowego wolno do niego wkładać wyłącznie czystą, metalową łyżkę. Każdą kolejną próbę gęstości należy przeprowadzać czystą, suchą łyżką, co zapobiegnie krystalizacji cukru w syropie.
Więcej pomysłów na krem do ptysiów:
  1. Jak zrobić krem z bitej śmietany
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Jak zrobić krem jogurtowy

Jak zrobić

Ciasto na ptysie

  • Zagotowuję wodę z masłem i solą.
  • Zdejmuję z ognia i od razu zasypuję mąką. Ucieram szybko i dokładnie na najwyższych obrotach miksera.
  • Gdy z ciasta utworzy się błyszcząca kula, odstawiam do delikatnego przestudzenia, następnie wbijam po 1 jajku, dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego. Opcjonalnie można teraz dodać proszek do pieczenia.
  • Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam kółka ciasta (o średnicy ok. 8 cm) za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub nakładam za pomocą łyżki.
  • Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) i piekę przez 20-30 minut (w trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika). Wyrośnięte i złociste ptysie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.

Krem do ptysiów

  • Cukier i wodę z octem zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień tak, żeby całość nadal miała temperaturę wrzenia i gotuję do uzyskania syropu cukrowego 3 stopnia (z łyżki włożonej do syropu po wyjęciu będzie spływać gęsty syrop, formując na jej brzegu wiele pozawijanych nitek, tzw. piórko).
  • Za pomocą wilgotnego pędzelka silikonowego ze ścianki garnka ścieram ewentualne pozostałości zaschniętego syropu (zapobiegnie to krystalizacji cukru).
  • Zdejmuję z ognia, odstawiam.
  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Cienką strużką wlewam do piany syrop, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.
  • Miskę z połączonymi składnikami masy umieszczam nad naczyniem z gotującą wodą (nie może być zanurzona w wodzie). Miksuję masę na średnich obrotach przez ok. 25 minut, do zgęstnienia.
  • Przekładam miskę z masą do naczynia z zimną wodą (może być zanurzona w wodzie). dodaję sok z cytryny i wanilię, miksując chwilę całość na małych obrotach.
  • Porcje upieczonego ciasta przekrawam wzdłuż na połówki i przekładam kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy lub szprycę. Wierzch posypuję cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1duży ptyś (o średnicy ok. 12 cm) | Kalorie: 314kcal (16%) | Węglowodany: 51g (17%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 101mg (34%) | Sód: 126mg (5%) | Potas: 134mg (4%) | Cukier: 39g (43%) | Witamina A: 355IU (7%) | Witamina C: 2.4mg (3%) | Wapń: 44mg (4%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ptysie
Ptysie

Ciekawa jestem, na które nadzienie się zdecydujecie. Koniecznie dajcie znać, jak udały się Wasze ptysiowe wypieki!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom