Ptysie

Ptysie

Ptysie z kremem, przysmak mojego dzieciństwa! Choć nie polecam ich jako regularnego deseru, bo to niemal sam cukier i biała mąka, można, raz na jakiś czas, np. z okazji Tłustego Czwartku, przypomnieć sobie ich smak. W czasach PRL przygotowywano je z zaparzanego ciasta i wypełniano kremem na bazie ubijanych na parze białek jajek i cukru. W takiej wersji sprzedawano je wówczas w cukierniach. Dziś można je czasem kupić z dodatkiem bitej śmietany. Ale wciąż trafiają się również te klasyczne. Zobaczcie jak zrobić ptysie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Ptysie można podać z różnym nadzieniem. Choć ja pokazuję to tradycyjne, to jest ono dość pracochłonne i nie polecam go początkującym cukiernikom domowym. Warto wcześniej poćwiczyć gotowanie syropu cukrowego na mniejszej porcji. Na początek najprościej, zamiast masy ubijanej na parze, przygotować nadzienie z bitej śmietany. Można pokusić się o udekorowanie ptysiów kawałkami świeżych, kolorowych owoców czy po prostu posmarować budyniem albo kremem jogurtowym, dzięki którym będą miały najmniej kalorii.

5 od 1 osoby
Ptysie
Ptysie
Przygotowanie
40 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz. 20 min
 
Ptysie z kremem z piany z białek i syropu cukrowego ubijanym na parze czyli przepis na klasyczne ptysie polskie, takie jak z cukierni z dawnych lat.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ptysie
Liczba kalorii: 314 kcal
Liczba porcji: 8 dużych ptysiów (ok.) lub dwa razy więcej małych
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto ptysiowe
  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka (duże)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Krem z piany z białek
  • szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Do dekoracji
  • cukier puder

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

W trakcie gotowania syropu cukrowego wolno do niego wkładać wyłącznie czystą, metalową łyżkę. Każdą kolejną próbę gęstości należy przeprowadzać czystą, suchą łyżką, co zapobiegnie krystalizacji cukru w syropie.

Więcej pomysłów na krem do ptysiów:

  1. Jak zrobić krem z bitej śmietany
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Jak zrobić krem jogurtowy
Ptysie - Jak zrobić
Ciasto na ptysie
  1. Zagotowuję wodę z masłem i solą.
  2. Zdejmuję z ognia i od razu zasypuję mąką. Ucieram szybko i dokładnie na najwyższych obrotach miksera.
  3. Gdy z ciasta utworzy się błyszcząca kula, odstawiam do delikatnego przestudzenia, następnie wbijam po 1 jajku, dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego. Opcjonalnie można teraz dodać proszek do pieczenia.
  4. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam kółka ciasta (o średnicy ok. 8 cm) za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub nakładam za pomocą łyżki.
  5. Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) i piekę przez 20-30 minut (w trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika). Wyrośnięte i złociste ptysie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.
Krem do ptysiów
  1. Cukier i wodę z octem zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień tak, żeby całość nadal miała temperaturę wrzenia i gotuję do uzyskania syropu cukrowego 3 stopnia (z łyżki włożonej do syropu po wyjęciu będzie spływać gęsty syrop, formując na jej brzegu wiele pozawijanych nitek, tzw. piórko).
  2. Za pomocą wilgotnego pędzelka silikonowego ze ścianki garnka ścieram ewentualne pozostałości zaschniętego syropu (zapobiegnie to krystalizacji cukru).
  3. Zdejmuję z ognia, odstawiam.
  4. Białka ubijam na sztywną pianę.
  5. Cienką strużką wlewam do piany syrop, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.
  6. Miskę z połączonymi składnikami masy umieszczam nad naczyniem z gotującą wodą (nie może być zanurzona w wodzie). Miksuję masę na średnich obrotach przez ok. 25 minut, do zgęstnienia.
  7. Przekładam miskę z masą do naczynia z zimną wodą (może być zanurzona w wodzie). dodaję sok z cytryny i wanilię, miksując chwilę całość na małych obrotach.
  8. Porcje upieczonego ciasta przekrawam wzdłuż na połówki i przekładam kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy lub szprycę. Wierzch posypuję cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Ptysie
Wielkość porcji (1 duży ptyś (o średnicy ok. 12 cm))
Liczba kalorii 314 kcal Kalorie z tłuszczów 81 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 9g 14%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 101mg 34%
Sód 126mg 5%
Potas 134mg 4%
Węglowodany ogółem 51g 17%
Cukry 39g
Białko 5g 10%
Witamina A 7.1%
Witamina C 2.9%
Wapń 4.4%
Żelazo 6.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ptysie
Ptysie

Ciekawa jestem, na które nadzienie się zdecydujecie. Koniecznie dajcie znać, jak udały się Wasze ptysiowe wypieki!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)