Pstrąg cytrynowy przepis | Dorota Kamińska

Pstrąg cytrynowy

Latem często jadam pstrąga. W pobliskiej smażalni prowadzącej własną hodowlę zamawiam rybę z masłem czosnkowym prosto z opalanego drewnem pieca i na ławce, pod parasolem, zjadam całego pstrąga w towarzystwie frytek i surówki, popijając małym piwem. W tym samym miejscu kupuję czasem świeżego pstrąga do domu, gdzie smażę go w tradycyjny sposób, w panierce lub zapiekam w piekarniku albo grilluję na grillowej patelni. Pstrąg cytrynowy – najlepszy, najpopularniejszy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza

Gwarancją połowy sukcesu w przygotowywaniu dań z pstrąga jest bardzo świeża ryba. Choć przy zbyt małej ilości cytryny i przypraw oraz braku świeżości wydziela charakterystyczny zapach, świeży, z odpowiednimi dodatkami, smakuje wybornie. Pstrąg nadaje się zarówno do smażenia, grillowania i pieczenia, a w najprostszej wersji wystarczy przyprawić go sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Pstrąg cytrynowy uzyska odrobinę charakteru, gdy dodamy do niego masło czosnkowe i zioła. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie frytek albo ryżu czy ziemniaków i surówki.

Pstrąg cytrynowy
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 
Danie: Danie główne
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 pstrągi
  • 2 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego, masła lub oliwy
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pstrąg cytrynowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Pstrąg cytrynowy - Jak zrobić
  1. Każdą rybę myję, osuszam na papierowym ręczniku lub serwetce i nacieram solą i pieprzem.
  2. Do środka każdej ryby wkładam czosnek roztarty z odrobiną soli i suszonych ziół oraz listków laurowych. Czosnkiem nacieram też rybę z wierzchu.
  3. Do środka wkładam też po 2 łyżeczki masła i po kilka połówek plasterków cytryny oraz drobno posiekane, świeże zioła.
  4. Krok opcjonalny. Odstawiam ryby na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  5. Nacieramy ryby stopionym masłem klarowanym i grilluję (na ruszcie) przez ok. 10-15 minut z każdej strony.
  6. UWAGA: Jeśli ryby są grillowane na patelni do grillowania, masłem klarowanym, zamiast nacierać pstrąga, wystarczy delikatnie natrzeć dno patelni.
  7. Cytrynowego pstrąga dekoruję plasterkami cytryny i świeżą natką pietruszki.
  8. Podaję z frytkami i surówką lub z ryżem, albo ziemniakami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pstrąg cytrynowy
Pstrąg cytrynowy

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

31 komentarzy
  1. Jako początkująca gospodyni, pierwszy raz na przygotowanie ryby zdecydowałam się właśnie według tego przepisu. I to był mój najlepszy wybór. Jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznej, delikatnej i pysznej rybki. 🙂

  2. Uwielbiam pstrąga, ponieważ ma delikatne mięsko ale zawsze piekę w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
    Posypuję różnymi ziołami, solą, pieprzem i pokrojonymi w plasterki czosnkiem. Do tego podaję tylko surówkę! – oczywiście bez ziemniaków czy frytek bo to jest niezdrowe połączenie(białko + skrobia się wykluczają). Nigdy nie smażę, ponieważ wtedy powstają wolne rodniki które zagrażają zdrowiu.
    pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)