Powidła śliwkowe przepis | Dorota Kamińska

Powidła śliwkowe

Kiedy lato powoli opuszcza progi mojej kuchni, przychodzi czas na przygotowanie powideł. Jesienią i zimą zagoszczą w bigosie, ciastach i na kanapkach, delikatnie słodkie, odrobinę gęste i pięknie pachnące śliwkami, chociaż z brzoskwiń, morel czy nektarynek również udadzą się wyśmienicie. Powidła śliwkowe – klasyka przetworów z owoców.

Zobacz też: Więcej pomysłów na śliwkowe przysmaki i inne przetwory z owoców

Powidła śliwkowe to jedne z najłatwiejszych do przygotowania przetworów owocowych, które w ekspresowej wersji nie wymagają kilkudniowych przygotowań. Najlepiej wykorzystać do ich przesmażenia śliwki węgierki – dojrzałe, słodkie, z odchodzącą pestką, których nie trzeba obierać ze skórki. Można też użyć innych śliwek, usuwając pestki dopiero po ich zagotowaniu i zmiękczeniu. W klasycznej, najprostszej wersji wystarczy dodać do nich cukier, ale warto pokusić się o dołożenie, choćby tylko do jednego słoiczka, odrobiny cynamonu lub goździków, dzięki którym zyskają wspaniały aromat i posmak.

Ciekawa jestem z czym Wy lubicie zjadać powidła śliwkowe – podzielcie się swoimi pomysłami na ich wykorzystanie w komentarzach :).

Powidła śliwkowe
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
50 min
Całkowity czas
1 godz.
 
Klasyczne powidła śliwkowe na zimę, idealne do biszkoptów i smarowania kanapek, nadziewania pączków i ciasteczek. Można przygotować jako powidła śliwkowe bez cukru lub powidła śliwkowe z czekoladą.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: powidła śliwkowe
Liczba porcji: 6 porcji po 150g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 200 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub masłem daktylowym)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Powidła śliwkowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Powidła śliwkowe czekoladowe - 100 g cukru można zastąpić 1 tabliczką gorzkiej czekolady (pokruszona w drobniejsza kostkę), dodanej do całości dopiero na ostatnich 5 minut gotowania
  2. Powidła śliwkowe z pomarańczą - do każdego 1 kg śliwek można dodać miąższ i sok z 1 pomarańczy na cały czas przesmażania, a na ostatnich 5 minut gotowania dosypać 1 łyżeczkę cynamonu i/lub 1 łyżeczkę skórki startej ze sparzonej wcześniej pomarańczy.
  3. Jak zrobić masło daktylowe
  4. Jak zrobić przetwory z owoców
  5. Jak pasteryzować słoiki
Powidła śliwkowe - Jak zrobić
  1. Wkładamy śliwki do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy aż puszczą sok i zmiękną. Jeśli ze śliwek nie odchodzi pestka, przekrawamy je i usuwamy ją po rozgotowaniu.
  2. Zasypujemy śliwki cukrem i delikatnie mieszamy, żeby rozprowadził się dokładnie po wszystkich owocach.
  3. Całość odparowujemy, od czasu do czasu mieszając, aż masa stanie się mocno gęsta i po przejechaniu łyżką wzdłuż boku patelni czy garnka, będzie od niego odstawać.
  4. Odstawiamy powidła na kilka minut, następnie, gorące, przekładamy do słoików. Można przykryć je kółkami wyciętymi z pergaminu, nasączonymi spirytusem. Zakręcamy słoiki i uszczelniamy, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
  5. Słoiki odwracamy do góry dnem i zawijamy szczelnie w gruby koc lub kładziemy pod kołdrę albo poduszkę i czekamy kilka-kilkanaście godzin aż ostygną. Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

22 komentarze
  1. Dobry wieczor, dziekuje za odpowiedz i sugestie, nastepnym razem bede smazyc krocej, a mimo wszystko powidla smakuja nieziemsko:) pozdrowionka, Ewa

  2. Witam, usmazylam pierwszy raz powidla, wg proporcji, konsystencja jak nalezy, przelozylam do sloiczkow, przykrylam kocem, po dwoch dniach otwarlam maly sloiczek powidel i okazalo sie ze sa one twarde jak marmolada z bloku z czasow PRL 🙂 jaki moglam popelnic blad? nie mam absolutnie zadnych pretensji do przepisu czy Autorki, przeciwnie, prosze o sugestie tylko gdzie i w ktorym momencie zrobilam cos zle(: pozdrawiam, ewa

    1. Dobry wieczór Ewo! Najprawdopodobniej rozwiązaniem będzie krócej gotować, bo gorące powidła gotują się jeszcze po zdjęciu ich z ognia i przełożeniu do słoików, tak samo jak ryż, makaron, warzywa. A jeśli śliwki są wyjątkowo słodkie i dojrzałe, możesz dodać mniej cukru. Te zbyt gęste powidła możesz po otwarciu słoiczka rozrzedzić, przekładając je na patelnię, dodając stopniowo sok pomarańczowy i delikatnie podgrzewając i mieszając.

  3. A mi nie wyszedł ten przepis 🙁 Cukier się skarmelizował, może nawet przypalił, powidła zrobiły się niemalże czarne, masa się maksymalnie zredukowała,a śliwki wciąż nie były rozgotowane – pozostały niemalże w całości choć były b.miękkie.
    Szkoda, że taki nie precyzyjny przepis, nie piszesz ani jaką ilością wody zalać śliwki (co to znaczy „niewielka”?), ani ile czasu i na jakim ogniu gotujemy pod przykryciem, ani wreszcie ile czasu i na jakim ogniu po dodaniu cukru… Nauczka dla mnie, żeby korzystać ze stron sprawdzonych bloggerek.

    1. Przepis jest bardzo precyzyjny, ma nawet film wideo do kompletu i widać w nim jaka to ilość wody potrzebna do zalania śliwek. Widać również jaki to palnik i że ogień jest minimalny, a co do czasu gotowania to w przypadku przetworów jest różny i zależy od średnicy garnka, grubości dna i materiału, z którego jest wykonany oraz użytych owoców i ich stopnia dojrzałości. Nie ma jednego, dokładnego czasu, który można podać w przepisie, bo u każdego jest inaczej. Ale rozumiem, nie wyszło, trzeba zrzucić winę na zły przepis i autorkę, standard :).

  4. Ja w zeszłym roku zrobiłam powidła śliwkowe z czekoladą… Pyszne wyszły. W tym roku jednak nie mam czasu ani siły robić – za 6 tygodni nasz maluszek powinien przyjść na świat… 🙂

  5. Nam się ostatnio udało zakupić najprawdziwsze węgierki i poszły od razu na powidła. Nie ma nic pyszniejszego niż takie słodkie powidła na chlebku. 😛

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)