Ziemniaki najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Ziemniaki

Ziemniaki – przepisy, pomysły i inspiracje oraz porady na temat gotowania. Najpopularniejsze polskie warzywo, które od lat gości na stołach w całym kraju. Gotowane, czy to po obraniu, czy w mundurkach, są najczęściej przygotowywanym dodatkiem do obiadów.
Ziemniaki to składnik frytek, placków, zapiekanek, knedli i pierogów oraz świetna baza do przygotowywania sałatek. Dodaje się je do zup, piecze w piekarniku lub smaży na patelni, grilluje. Niejedna osoba mile wspomina ziemniaki z ogniska – ich grubą, zwęgloną skórkę i gorący środek.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na ziemniaki w różnych wersjach smakowych.

Gnocchi ziemniaczane

Gnocchi ziemniaczane

Różne są rodzaje gnocchi we włoskiej kuchni. Przygotowywane z ziemniaków wymieszanych z mąką typu 00…

Zupa z ziemniaków

Zupa z ziemniaków

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki. Zupa z…

1 Udostępnień
Tortilla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakami – tortilla española – tortilla de patatas

Tortilla hiszpańska czyli pyszna tortilla z ziemniakami, znana też jako tortilla espanola czy tortilla de patatas. Jajka, cebula, ziemniaki, oliwa, sól i pieprz – to podstawowe składniki. Zobacz jak zrobić tortillę z ziemniakami.

9 Udostępnień
Ziemniaki amerykańskie

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

19 Udostępnień
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

9 Udostępnień
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Za mało, za mało jadamy w Polsce warzyw strączkowych i czas to zmienić. Moja propozycja to zastąpienie w ciągu tygodnia mięsnych kotletów ich roślinnymi wersjami, które doskonale smakują i stanowią bogate źródło roślinnego białka. Np. kotlety z ciecierzycy, doprawione na „lekko ostro”, pachnące kuminem, cynamonem, kolendrą i czosnkiem. Można podać je z sosem pomidorowym – rewelacja!

33 Udostępnień
Kotlety z bobu

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków.

1 Udostępnień
Zupa botwinka

Zupa botwinka

Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Najlepsza zupa botwinkowa!

Sałatka z buraków z majonezem

Sałatka z buraków z majonezem

Kolejna receptura zainspirowana składem śledzi pod pierzynką czyli wersja dla wegetarian: sałatka z buraków z majonezem. Do zaserwowania również z okazji Świąt lub innych uroczystości, bo za sprawą różowego koloru pięknie dekoruje stół. Będzie miłą odmianą dla klasycznej wersji jarzynowej.

32 Udostępnień
Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Są takie mięsa, których nigdy nie przygotowywałam. Trudniej dostępne, bo dziś trzeba specjalnej wyprawy ze wsi do miasta, żeby kupić jagnięcinę lub kawałek dobrej wołowiny. Pieczona jagnięcina z warzywami to danie idealne na zbliżającą się jesień i zimę, kiedy coraz chłodniejsze dni i noce odbywają się pod znakiem siedzenia w cieple domowego zacisza.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)