Tag: Wigilia

Wigilia to najważniejsza kolacja w roku. Piękny czas, który najlepiej spędzić w rodzinnym gronie, przy stole, na którym stoi 12 potraw wigilijnych. W tym dziale znajdziesz sprawdzone przepisy na Wigilię: dania wigilijne (klasyczne potrawy świąteczne i trochę bardziej nowoczesne propozycje) oraz ciasta świąteczne i desery wigilijne. Najlepsze przepisy wigilijne to te tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale dla odważnych i lubiących eksperymentować mam kilka nowych propozycji, zwłaszcza na wigilijne słodkości w nowoczesnym wydaniu.

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Klasyczne danie na lubelszczyźnie, choć również w Bieszczadach czy na Mazurach można zjeść doskonałe pierogi z kaszą gryczaną, z dodatkiem regionalnego sera i czosnku niedźwiedziego, który zapewnia niezwykły aromat farszu i dodaje mu ładnego, zielonego akcentu kolorystycznego. Warto przygotować je na co dzień lub na wigilijną kolację, dodając do farszu ulubione zioła, a całość polewając masłem lub dobrym olejem i posypując prażonym słonecznikiem.

Makówki

Makówki lub makiełki

Klasyczny deser śląski na Wigilię to makówki – bułka przekładana makiem ugotowanym w mleku, z dodatkiem bakalii i miodu. Czasem świeża, innym razem sucha i choć kroi się ją w kromki lub wykorzystuje sucharki, podejrzewam, że nazwa w liczbie mnogiej musi pochodzić od całych bułek, które najprawdopodobniej przekrawano, wydrążano i nadziewano masą makową. W Zagłębiu, Poznaniu i okolicach oraz regionie łódzkim przyrządzany podobnie do makówek deser wigilijny to makiełki, choć w niektórych domach bułkę zastępuje się makaronem – kluskami. Stąd inna nazwa: kluski z makiem i takiej właśnie używa moja babcia z Wielkopolski.

4 Shares
Moczka - śląski deser wigilijny

Moczka, bryja, zupa piernikowa

Choć dawniej przygotowywano ją w wersji wytrawnej, dodając do rosołu rybnego lub warzywnego gotowane warzywa, pokruszony piernik oraz bakalie, dziś śląski deser moczka, znana też jako bryja, podaje się na słodko, a że Śląsk długi i szeroki, to w każdym domu robi się ją inaczej. Podstawą moczki jest zawsze piernik: ciemny, twardy, bez dodatku bakalii, polewy czy konfitur. Moczy się go w kompocie, ciemnym piwie lub mleku, a później gotuje z dodatkiem bakalii. Można dosłodzić w razie potrzeby i serwować w jednej misce, choć moja propozycja to pucharki. Znacie jej smak? Kto spróbuje?

4 Shares
Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie

Choć swoją przygodę z gotowaniem barszczu zaczynałam od domowego, zakwaszanego jabłkami i sokiem z cytryny lub octem, klasyczny czerwony barszcz na zakwasie nie ma sobie równych i cieszę się, że w końcu i na niego mogę Wam pokazać przepis. Można podać go z uszkami lub fasolą, albo ziemniakami z karmelizowaną cebulą, wszystkie dodatki przetestowałam i polecam, bo smakuje z nimi wybornie!

4 Shares
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany, bardziej sycący niż czysty barszcz, o pięknym, różowym kolorze. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym, gęstym, dodanym na sam koniec, po zdjęciu z ognia, czasem nawet bezpośrednio na talerzu, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona zupa grzybowa, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa to ta z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko, potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy.

28 Shares
Ludziki z piernika

Ludziki z piernika

Chyba każdy, kto oglądał Shreka, miał choć raz ochotę upiec ludziki z piernika czyli „ciastki”. Do ich przygotowania wystarczy prosta foremka lub odrobina wytrwałości, bo przecież kilka sztuk, zwłaszcza tych większych, można spokojnie wyciąć za pomocą noża, kładąc na rozwałkowane ciasto piernikowe wycięty z papieru szablon. Nawet najprostsza dekoracja z lukru i odpowiedni kształt wystarczą do uzyskania zabawnych ludzików piernikowych.

Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Nie wiem sama, które ładniej wyglądają: pierniczki czekoladowe czy klasyczne pierniczki świąteczne. Odpowiedzią na ten dylemat jest propozycja: można przygotować jedne i drugie :). Są bardzo dekoracyjne, pięknie pachną w trakcie pieczenia i doskonale smakują, bo komu z nas połączenie kakao i aromatycznych, korzennych przypraw nie przywodzi na myśl świątecznego czasu?

23 Shares
Domowa czekolada

Blok czekoladowy

W czasach, kiedy w Polsce czekolada, pomarańcze i banany były dobrem luksusowym, a telewizja, przed Bożym Narodzeniem, ogłaszała, że do portu w Gdańsku zawinął statek z ich dostawą, nasze mamy i babcie przygotowywały blok czekoladowy. Z produktów dostępnych w PRL czyli mleka w proszku, gorzkiego kakao, cukru i margaryny lub masła, powstawała domowa czekolada, do której, w miarę możliwości, dodawało się orzechy, herbatniki i rodzynki.

Ciasto choinka

Ciasto choinka

Ciasto choinka, przebój tegorocznej kolacji wigilijnej, pachnące migdałami i czekoladą, udekorowane drobnymi perełkami i gwiazdkami, które na marcepanowej powierzchni stworzyły misterny wzorek, a każda została ułożona na choince osobno, w trakcie pieczołowitej pracy i wieczornych rozmów z przyjaciółkami. To pierwsze Święta, podczas których przygotowania nie odbywają się w domu u moich rodziców. Pierwsze, których sporą część spędzę we własnym domu, do którego wrócę po kolacji, pierwszego dnia, po rodzinnym spotkaniu u babci i po drugim dniu spędzonym z przyjaciółmi.

2 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)