Wielkanocne wędliny

Wielkanocne wędliny – najlepsze przepisy na wędliny na Wielkanoc. Pokazuję jak w prosty sposób przygotować swojskie, domowe wędliny, najlepiej bez konserwujących je dodatków do peklowania. Te, które proponuję, nie są trudne do przygotowania, chociaż czasami wymagają odrobiny wprawy w wiązaniu i czasu przeznaczonego na peklowanie. Zaletą, jaką cieszą się domowe wielkanocne wędliny jest znany i samodzielnie kontrolowany skład. Do ich przyprawienia wykorzystuję klasyczne przyprawy i zioła oraz dodatek bakalii: suszonych owoców lub orzechów. Najzdrowsze są te chudsze, pieczone lub gotowane, duszone. Pokazuję jak zrobić najlepsze domowe wędliny z boczku, schabu, kurczaka, indyka i dziczyzny – tylko sprawdzone przepisy krok po kroku.

Rolada z indyka
Rolada z indyka
Schab ze śliwką
Schab ze śliwką
Pasztet pieczarkowy
Pasztet pieczarkowy
Pasztet z królika
Pasztet z królika
Szynka
Szynka pieczona
Pasztet z dziczyzny
Pasztet z dziczyzny
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa
Pasztet z gęsich wątróbek
Pasztet z gęsich wątróbek
Pasztet z kurczaka
Pasztet z kurczaka
Rolada z boczku
Rolada z boczku