Tag: Tani obiad

Pomysły na tanie obiady. Niedrogie posiłki domowe z prostych i łatwo dostępnych składników. Przepis na tani obiad, który przy okazji jest dobry i często prosty do przygotowania, składa się z kilku składników, najczęściej łatwo dostępnych i w niewysokiej cenie.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na tani obiad krok po kroku, ze zdjęciami i filmami wideo.

Sos grzybowy

Placki ziemniaczane błyskawiczne

Trudno znaleźć Polaka, który choć raz nie spróbował tego dania. To nasza narodowa, polska potrawa serwowana w polskich domach i restauracjach specjalizujących się w kuchni polskiej. Co dom czy region, w którym są podawane, towarzyszą im inne, różnorodne dodatki. W najprostszej, najszybszej wersji proponuję placki ziemniaczane błyskawiczne, z blendera, do przygotowania w kilkanaście minut, bez konieczności ucierania ziemniaków na tarce.

Makaron penne z dynią

Makaron z dynią

Pożywnym i smacznym daniem jesiennym jest makaron z dynią, do którego przygotowania można wykorzystać dowolną pastę (spaghetti, rurki, muszle, wstążki…) i, w najprostszej wersji, podać z dodatkiem purèe z dyni, rozrzedzonego śmietanką kremówką. Nieco bardziej wyszukany, choć nadal prosty smak uzyskamy, podając makaron z dodatkiem ziół, sera i dyniowo-śmietankowego sosu.

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Jestem wielbicielką pierogów. Od dziecka asystowałam babci lub mamie w przygotowywaniu pierogów ruskich, a teraz, w mojej kuchni, wymyślam kolejne farsze i nadzienia. W sezonie na dynię na stole pojawiają się pierogi z dynią, w których farsz, przygotowany z dyni piżmowej, zachwyca pięknym, pomarańczowym kolorem i wyjątkowym, delikatnym smakiem.

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Jednym z łatwiejszych dań makaronowych, którego korzeni można szukać w kuchni neapolitańskiej, kolebce makaronu spaghetti oraz przetwarzanych pomidorów, zamykanych, w formie pomidorowej pulpy, w słojach, jest spaghetti Napoli. W najprostszej wersji pulpę pomidorową podgrzewa się i miesza z ugotowanym makaronem i oliwą z oliwek, ale dodając kilka prostych składników, można wzbogacić sos Napoli o inne, ciekawe smaki.

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Najprostsza włoska pizza Margherita, z pomidorową pulpą, mozzarellą i listkami świeżej bazylii. Przepis na tę smaczną i bardzo łatwą do zrobienia pizzę powstał pod koniec XIX wieku, kiedy neapolitański pizzaiolo Raffaele Esposito przygotował ją po raz pierwszy z okazji wizyty w Neapolu ówczesnej królowej, Margherity di Savoia, której, spośród zaserwowanych trzech różnych kompozycji smakowych, najbardziej przypadła do gustu ta z pomidorami i mozzarellą.

Frytki smażone w dwóch zakresach temperatur

Frytki – chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku

Złociste, chrupiące, domowe frytki, choć wysokokaloryczne, są smacznym dodatkiem do ryb lub domowych burgerów. Choć nie pochwalam ich zbyt częstego jedzenia ze względu na kalorie i tłuszcz oraz podejrzenie o działanie rakotwórcze, raz na kilka miesięcy przygotowuję małą, frytkową ucztę. Chociaż z domu rodzinnego wyniosłam zwyczaj maczania frytek w śmietanie, dziś, w mojej własnej kuchni, podaję je z keczupem.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Sezon na śliwki jest świetną okazją do nauczenia się wypieku pleśniaka, przygotowania powideł śliwkowych i ogromnego apetytu na pyszne knedle ze śliwkami, do których najlepiej pasują nasze polskie śliwki-węgierki, dojrzałe, z odchodzącą pestką. Przygotowuję je z ciasta z gotowanych, ciepłych ziemniaków zmielonych w maszynce, z dodatkiem mąki i jajek, którym obtacza się śliwki bez pestek, posypane niewielką ilością cukru i cynamonu.

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Na Górnym Śląsku, w domu mojej przyjaciółki, podpatrzyłam kiedyś jak zrobić kotlety ziemniaczane, pod względem składu podobne odrobinę do klusek śląskich i kopytek, ale, zamiast gotowania, smażone na patelni na oleju.

Kotlety ziemniaczane to dobry pomysł na danie kuchni wegetariańskiej i zastąpienie tradycyjnych kotletów. Do ich przygotowania nadają się również ugotowane ziemniaki, które zostały w kuchni po poprzednim obiedzie. Takie kotlety można podać jako główne danie obiadowe, z dodatkiem warzywnej surówki.

Placki z cukinii w cieście

Placki z cukinii w cieście

Kiedy już jako małe dziecko nie przepadałam za daniami mięsnymi, moja mama głowiła się, czym skusić mnie do zjedzenia obiadu. Na porządku dziennym było zagadywanie, opowiadanie historyjek, pokazywanie ilustracji w książkach, czytanie i różne inne sposoby na odwracanie uwagi od tego, co znajdowało się na talerzu, a powinno wylądować w mojej dziecięcej buzi. Placki z cukinii w cieście były jednym z dań, do którego, na szczęście, nie trzeba mnie było namawiać. Do dziś chętnie przygotowuję je sobie, kiedy latem chcę zjeść coś szybko na obiad.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Kiedy pracowałam w jednym z wrocławskich banków, pracownicza stołówka od czasu do czasu oferowała w swoim menu pierogi ze szpinakiem, których, właśnie wtedy, po raz pierwszy spróbowałam. Miały bardzo dobry farsz, ale nieudane ciasto. Od tamtego czasu kilkakrotnie próbowałam pierogów ze szpinakiem w barach i restauracjach, a dziś przyszedł wreszcie czas na moją własną, domową wersję, na klasycznym cieście na pierogi, z farszem szpinakowym z dodatkiem cebuli, czosnku i delikatnego twarożku.

Kopytka z bobem

Kopytka z bobem

Pyszne, kolorowe kopytka z bobem to jeden ze sposobów przekonania dzieci do zjedzenia warzyw, piękny dodatek do smażonych lub pieczonych mięs i miła odmiana na wegetariańskim stole. W sezonie na bób, zaraz po pierogach z bobem, w moim domu najbardziej smakowitym obiadem są właśnie kopytka z bobem. Mają delikatny, zielony kolor, który ładnie skomponuje się z pozostałą kolorystyką na talerzu. Odważnym proponuję spróbować podać je z odrobiną malin – zmiksowanych lub w całości, które dodadzą charakteru ich łagodnemu smakowi.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)