Tani obiad najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Tani obiad

Pomysły na tanie obiady. Niedrogie posiłki domowe z prostych i łatwo dostępnych składników. Przepis na tani obiad, który przy okazji jest dobry i często prosty do przygotowania, składa się z kilku składników, najczęściej łatwo dostępnych i w niewysokiej cenie.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na tani obiad krok po kroku, ze zdjęciami i filmami wideo.

Makaron z serem na słodko

Makaron z serem na słodko

Potrawa, która wielu z Was zapewne kojarzy się z dzieciństwem, to makaron z serem na słodko, pachnący cynamonem lub wanilią, z masłem i delikatnie stopionym na patelni białym serem. W przeciwieństwie do makaronu z serem i cebulą, jego siostrzana, słodka wersja łatwo przypadnie do gustu najmłodszym, a ich mamy przygotują ją szybko, dzięki czemu w letnie popołudnie zyskają dodatkowy czas na spędzenie go ze swoimi dziećmi.

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki to chyba najlepsze warzywo w wiosenno-letnim sezonie. Są takie małe, urocze i jakie smaczne! Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby młodych ziemniaków, tylko chętnych do ich skrobania z reguły brak. Dlatego, zamiast skrobać czy obierać (tyle młodego ziemniaka miałoby się zmarnować?), wolę wyszorować ziemniaczki szczoteczką kuchenną lub nieużywaną, ostrą gąbką i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane, można łatwo i szybko ugotować, a potem podać z charakterystycznymi, letnimi dodatkami: zasmażaną, młodą kapustką albo sałatą ze śmietaną lub mizerią oraz jajkiem sadzonym. Obowiązkowo z kefirem i świeżym koperkiem. Tak, to jeden z moich ulubionych, letnich obiadów!

Makaron z serem

Makaron z serem

W kuchni włoskiej najpopularniejszym dodatkiem do makaronu jest żółty ser: parmezan albo pecorino, rzadziej biała mozzarella, która z kolei króluje jako dodatek do pizzy. W Polsce lubianym i niedrogim daniem, bardzo szybkim do przygotowania, jest makaron z serem białym – klasycznym, grudkowatym twarogiem, do którego, wedle upodobania, można dołożyć różne proste dodatki.

Chłodnik jogurtowy

Chłodnik ogórkowy

W upalne, letnie dni, uwielbiam sięgać po chłodniki. Przygotowuję je rano, kiedy nie jest jeszcze bardzo gorąco i wstawiam do lodówki. W zależności od tego jak wysoka jest temperatura, w porze obiadu serwuję chłodnik mocno schłodzony, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę pokruszonych kostek lodu. Mój ulubiony chłodnik ogórkowy zawsze przygotowywała moja mama. Wyjątkowo prosty, nie wymagał użycia blendera, a najlepiej smakował, od kiedy w Polsce masowo pojawiły się jogurty naturalne. Przygotowany z gęstego jogurtu greckiego, daleki kuzyn taratora, chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem jest moim ulubionym daniem letnim.

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Od kiedy pamiętam, kurczak pieczony zajmował w naszym rodzinnym jadłospisie szczególne miejsce. Babcia zawsze trzymała koło domu kury, kaczki i gęsi i drób pojawiał się na stole w każdą niedzielę, kiedy u dziadków spotykała się cała rodzina. Pierwszym daniem obowiązkowym był rosół, bez którego dziadek nie wyobrażał sobie niedzielnego obiadu.

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Jednym ze smaczniejszych dodatków do czerwonego barszczu są krokiety, z kapustą i grzybami albo z dodatkiem przesmażonych z cebulą pieczarek, doprawionych „od serca” pieprzem i posypanych tartym żółtym serem. Krokiety z pieczarkami to ulubiony dodatek do barszczu, który, na zmianę z knyszami z cebulą, wybiera mój brat, jedyny w rodzinie „niejadek”, który, w przeciwieństwie do nas wszystkich, nie przepada za innymi grzybami, a z ryb najbardziej lubi kotlety mielone :).

1 Udostępnień
Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Tradycyjne lasagne z mielonym mięsem, marchewką i selerem naciowym podane na sposób boloński wegetarianie mogą zastąpić pysznymi lasagne ze szpinakiem. Do ich przygotowania można wykorzystać szpinak mrożony, ale najlepiej smakują z farszem z podsmażanego na maśle, świeżego szpinaku, z dodatkiem tartej gałki muszkatołowej, białego pieprzu i szczypty suszonej bazylii oraz czosnkiem, bardzo drobno pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę. Najlepsze lasagne przyrządzicie w wersji z włoskim serem ricotta, delikatnym, o charakterystycznym smaku i konsystencji, ale i bez niego, wykorzystując choćby fetę lub żółty ser, a nawet pomijając ich dodatek, wyczarujemy smaczne, pożywne danie.

Sos grzybowy

Placki ziemniaczane błyskawiczne

Trudno znaleźć Polaka, który choć raz nie spróbował tego dania. To nasza narodowa, polska potrawa serwowana w polskich domach i restauracjach specjalizujących się w kuchni polskiej. Co dom czy region, w którym są podawane, towarzyszą im inne, różnorodne dodatki. W najprostszej, najszybszej wersji proponuję placki ziemniaczane błyskawiczne, z blendera, do przygotowania w kilkanaście minut, bez konieczności ucierania ziemniaków na tarce.

Makaron penne z dynią

Makaron z dynią

Pożywnym i smacznym daniem jesiennym jest makaron z dynią, do którego przygotowania można wykorzystać dowolną pastę (spaghetti, rurki, muszle, wstążki…) i, w najprostszej wersji, podać z dodatkiem purèe z dyni, rozrzedzonego śmietanką kremówką. Nieco bardziej wyszukany, choć nadal prosty smak uzyskamy, podając makaron z dodatkiem ziół, sera i dyniowo-śmietankowego sosu.

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Jestem wielbicielką pierogów. Od dziecka asystowałam babci lub mamie w przygotowywaniu pierogów ruskich, a teraz, w mojej kuchni, wymyślam kolejne farsze i nadzienia. W sezonie na dynię na stole pojawiają się pierogi z dynią, w których farsz, przygotowany z dyni piżmowej, zachwyca pięknym, pomarańczowym kolorem i wyjątkowym, delikatnym smakiem.

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Jednym z łatwiejszych dań makaronowych, którego korzeni można szukać w kuchni neapolitańskiej, kolebce makaronu spaghetti oraz przetwarzanych pomidorów, zamykanych, w formie pomidorowej pulpy, w słojach, jest spaghetti Napoli. W najprostszej wersji pulpę pomidorową podgrzewa się i miesza z ugotowanym makaronem i oliwą z oliwek, ale dodając kilka prostych składników, można wzbogacić sos Napoli o inne, ciekawe smaki.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)