Tag: Tani obiad

Pomysły na tanie obiady. Niedrogie posiłki domowe z prostych i łatwo dostępnych składników. Przepis na tani obiad, który przy okazji jest dobry i często prosty do przygotowania, składa się z kilku składników, najczęściej łatwo dostępnych i w niewysokiej cenie.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na tani obiad krok po kroku, ze zdjęciami i filmami wideo.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

W upalne, letnie dni w moim domu rodzinnym mama przygotowywała chłodnik. I choć w sezonie na botwinkę najczęściej sięgam po jej przepis na chłodnik z botwinki, dziś zapraszam na jego siostrzaną wersję czyli klasyczny chłodnik litewski podany z dodatkiem gotowanych ziemniaków i koperku. Teraz już sama nie potrafię powiedzieć, w którym wydaniu smakuje mi najlepiej.

Pizza z kurczakiem i zieloną papryką

Pizza z kurczakiem i papryką

Moja ulubiona pizza z czasów dzieciństwa, kiedy razem z moim młodszym bratem jeździliśmy czasem do miasta, żeby zjeść ją w jednej z niewielu wówczas w mieście sieciowych restauracji. Ciekawe to były czasy, kiedy mama puszczała dzieci na kilkugodzinną wyprawę poza dom, bez telefonów komórkowych, z kluczami od domu zawieszonymi na sznureczkach, na szyjach. Pizza z kurczakiem i papryką, w karcie znana jako pizza farmerska, była w tamtych czasach naszym każdorazowym wyborem, stałym punktem programu i przepadaliśmy za nią do tego stopnia, że pewnego razu „udało nam się” zjeść ją niechcący w Wielki Piątek.

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

Bogactwo truskawek w sezonie daje możliwość eksperymentów z prostymi, klasycznymi potrawami, które, w połączeniu z truskawkowym smakiem, zyskają nowe oblicze. Ryż z truskawkami, który w najprostszej wersji można ugotować na wodzie lub, lepiej, na mleku, wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami, jest szybkim i prostym do zrobienia, letnim obiadem lub kolacją. Znów przypomina mi się moje dzieciństwo, kiedy podawała nam go mama mojej koleżanki, zapraszając do wspólnego ucztowania wszystkie dzieci z podwórka.

4 Udostępnień
Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

Makarony z owocami, w sezonie, są świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, który w dodatku, z dużym prawdopodobieństwem, posmakuje dzieciom. Można je przygotowywać zarówno na słodko (np. makaron z truskawkami i mascarpone lub z dżemem albo konfiturą dodanymi zamiast świeżych owoców czy makaron z jagodami) jak i na wytrawnie, przygotowując z owoców sos lub wykorzystując je jako dodatek do mięsnych albo rybnych składników. Kombinacji smakowych może być wiele, ale najlepiej sprawdzają się zawsze te najprostsze, zwłaszcza gdy czasu i chęci na gotowanie mało, a apetyt wciąż dopisuje.

Makaron z serem na słodko

Makaron z serem na słodko

Potrawa, która wielu z Was zapewne kojarzy się z dzieciństwem, to makaron z serem na słodko, pachnący cynamonem lub wanilią, z masłem i delikatnie stopionym na patelni białym serem. W przeciwieństwie do makaronu z serem i cebulą, jego siostrzana, słodka wersja łatwo przypadnie do gustu najmłodszym, a ich mamy przygotują ją szybko, dzięki czemu w letnie popołudnie zyskają dodatkowy czas na spędzenie go ze swoimi dziećmi.

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki to chyba najlepsze warzywo w wiosenno-letnim sezonie. Są takie małe, urocze i jakie smaczne! Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby młodych ziemniaków, tylko chętnych do ich skrobania z reguły brak. Dlatego, zamiast skrobać czy obierać (tyle młodego ziemniaka miałoby się zmarnować?), wolę wyszorować ziemniaczki szczoteczką kuchenną lub nieużywaną, ostrą gąbką i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane, można łatwo i szybko ugotować, a potem podać z charakterystycznymi, letnimi dodatkami: zasmażaną, młodą kapustką albo sałatą ze śmietaną lub mizerią oraz jajkiem sadzonym. Obowiązkowo z kefirem i świeżym koperkiem. Tak, to jeden z moich ulubionych, letnich obiadów!

13 Udostępnień
Makaron z serem

Makaron z serem

W kuchni włoskiej najpopularniejszym dodatkiem do makaronu jest żółty ser: parmezan albo pecorino, rzadziej biała mozzarella, która z kolei króluje jako dodatek do pizzy. W Polsce lubianym i niedrogim daniem, bardzo szybkim do przygotowania, jest makaron z serem białym – klasycznym, grudkowatym twarogiem, do którego, wedle upodobania, można dołożyć różne proste dodatki.

Chłodnik jogurtowy

Chłodnik ogórkowy

W upalne, letnie dni, uwielbiam sięgać po chłodniki. Przygotowuję je rano, kiedy nie jest jeszcze bardzo gorąco i wstawiam do lodówki. W zależności od tego jak wysoka jest temperatura, w porze obiadu serwuję chłodnik mocno schłodzony, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę pokruszonych kostek lodu. Mój ulubiony chłodnik ogórkowy zawsze przygotowywała moja mama. Wyjątkowo prosty, nie wymagał użycia blendera, a najlepiej smakował, od kiedy w Polsce masowo pojawiły się jogurty naturalne. Przygotowany z gęstego jogurtu greckiego, daleki kuzyn taratora, chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem jest moim ulubionym daniem letnim.

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Od kiedy pamiętam, kurczak pieczony zajmował w naszym rodzinnym jadłospisie szczególne miejsce. Babcia zawsze trzymała koło domu kury, kaczki i gęsi i drób pojawiał się na stole w każdą niedzielę, kiedy u dziadków spotykała się cała rodzina. Pierwszym daniem obowiązkowym był rosół, bez którego dziadek nie wyobrażał sobie niedzielnego obiadu.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)