Tag: Szybki obiad

Jak zrobić szybki obiad, który dodatkowo będzie smaczny? To wcale nie jest trudne, a w tym dziale znajdziesz niejeden przepis na szybki obiad, mało skomplikowany, do zrobienia w domu, po pracy lub po szkole. Czasem będzie to klasyczne, znane danie, innym razem wymyślona na poczekaniu potrawa z kilku składników znalezionych w lodówce. Taki szybki obiad dla każdego.
Zapraszam po moje sprawdzone przepisy na szybkie obiady.

Kotlet z kurczaka z migdałami

Kotlet z kurczaka z migdałami

Na niedzielny obiad, zamiast klasycznego schabowego lub „schabowego” z piersi kurczaka lubię czasem przygotować kotlet z kurczaka z migdałami. To bardzo smaczna wersja kurczaka ”premium”, smażonego w migdałowej panierce na klarowanym maśle, a dokładnie w ten sam sposób można też zapanierować rybę, na przykład pstrąga albo łososia.

Risotto z gorgonzolą

Risotto z gorgonzolą

Gorgonzola – można wykorzystać ten smaczny ser na wiele sposobów i za każdym razem być zaskoczonym jego nietypowym, wykwintnym smakiem. W mojej kuchni, od czasu do czasu, lubię przygotować makaron z gorgonzolą lub risotto z gorgonzolą, z dodatkiem winogron i prażonych orzechów albo ziaren słoneczniku.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

W upalne, letnie dni w moim domu rodzinnym mama przygotowywała chłodnik. I choć w sezonie na botwinkę najczęściej sięgam po jej przepis na chłodnik z botwinki, dziś zapraszam na jego siostrzaną wersję czyli klasyczny chłodnik litewski podany z dodatkiem gotowanych ziemniaków i koperku. Teraz już sama nie potrafię powiedzieć, w którym wydaniu smakuje mi najlepiej.

Smażone krewetki na maśle

Krewetki smażone

Moje ulubione, najprostsze, krewetki smażone na maśle klarowanym. Do przygotowania w 5 minut, najlepsze z odrobiną czosnku i drobno pokrojonej papryczki chili. Smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem albo z ugotowanym na sypko ryżem. Do ich przygotowania potrzeba kilku składników, a najważniejsze są same krewetki – najlepiej duże, królewskie lub tygrysie, idealnie, jeśli będą świeże, ale również mrożone, w całości, w pancerzach, smakują dobrze.

Sojowy kurczak z grilla

Grillowany kurczak sojowy

Mięso z grilla przygotowuje się szybko – doprawione lub zamarynowane, wystarczy ułożyć na żeberkach grilla lub tacce i trzymać na ogniu, aż zmięknie w środku i zrumieni się z wierzchu. Pierś kurczaka z grilla należy do takich szybkich dań, a cały sekret jej brązowego koloru i nietypowego smaku tkwi w leżakowaniu w zalewie przygotowanej z sosu sojowego. Tak doprawione mięso można grillować nie tylko na imprezie w plenerze, ale również w domowym zaciszu, na specjalnej patelni.

Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

Makarony z owocami, w sezonie, są świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, który w dodatku, z dużym prawdopodobieństwem, posmakuje dzieciom. Można je przygotowywać zarówno na słodko (np. makaron z truskawkami i mascarpone lub z dżemem albo konfiturą dodanymi zamiast świeżych owoców czy makaron z jagodami) jak i na wytrawnie, przygotowując z owoców sos lub wykorzystując je jako dodatek do mięsnych albo rybnych składników. Kombinacji smakowych może być wiele, ale najlepiej sprawdzają się zawsze te najprostsze, zwłaszcza gdy czasu i chęci na gotowanie mało, a apetyt wciąż dopisuje.

Makaron z serem na słodko

Makaron z serem na słodko

Potrawa, która wielu z Was zapewne kojarzy się z dzieciństwem, to makaron z serem na słodko, pachnący cynamonem lub wanilią, z masłem i delikatnie stopionym na patelni białym serem. W przeciwieństwie do makaronu z serem i cebulą, jego siostrzana, słodka wersja łatwo przypadnie do gustu najmłodszym, a ich mamy przygotują ją szybko, dzięki czemu w letnie popołudnie zyskają dodatkowy czas na spędzenie go ze swoimi dziećmi.

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki to chyba najlepsze warzywo w wiosenno-letnim sezonie. Są takie małe, urocze i jakie smaczne! Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby młodych ziemniaków, tylko chętnych do ich skrobania z reguły brak. Dlatego, zamiast skrobać czy obierać (tyle młodego ziemniaka miałoby się zmarnować?), wolę wyszorować ziemniaczki szczoteczką kuchenną lub nieużywaną, ostrą gąbką i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane, można łatwo i szybko ugotować, a potem podać z charakterystycznymi, letnimi dodatkami: zasmażaną, młodą kapustką albo sałatą ze śmietaną lub mizerią oraz jajkiem sadzonym. Obowiązkowo z kefirem i świeżym koperkiem. Tak, to jeden z moich ulubionych, letnich obiadów!

13 Udostępnień
Makaron z serem

Makaron z serem

W kuchni włoskiej najpopularniejszym dodatkiem do makaronu jest żółty ser: parmezan albo pecorino, rzadziej biała mozzarella, która z kolei króluje jako dodatek do pizzy. W Polsce lubianym i niedrogim daniem, bardzo szybkim do przygotowania, jest makaron z serem białym – klasycznym, grudkowatym twarogiem, do którego, wedle upodobania, można dołożyć różne proste dodatki.

Chłodnik jogurtowy

Chłodnik ogórkowy

W upalne, letnie dni, uwielbiam sięgać po chłodniki. Przygotowuję je rano, kiedy nie jest jeszcze bardzo gorąco i wstawiam do lodówki. W zależności od tego jak wysoka jest temperatura, w porze obiadu serwuję chłodnik mocno schłodzony, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę pokruszonych kostek lodu. Mój ulubiony chłodnik ogórkowy zawsze przygotowywała moja mama. Wyjątkowo prosty, nie wymagał użycia blendera, a najlepiej smakował, od kiedy w Polsce masowo pojawiły się jogurty naturalne. Przygotowany z gęstego jogurtu greckiego, daleki kuzyn taratora, chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem jest moim ulubionym daniem letnim.

Pstrąg z migdałami

Pstrąg z migdałami

Świeżemu pstrągowi nie trzeba wielu skomplikowanych składników. Doskonały smak uzyskamy, przyprawiając go nawet tylko solą i pieprzem i dobrze skrapiając cytryną. Warto jednak pokusić się o przygotowanie pstrąga w nieco bardziej wykwintnej, ale wciąż prostej wersji, którą stworzymy, dodając do niego kilka dodatków. Pstrąg z migdałami to kilkuskładnikowa potrawa, która idealnie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i danie, które zaserwujemy gościom.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)