Tag: Szybki obiad

Jak zrobić szybki obiad, który dodatkowo będzie smaczny? To wcale nie jest trudne, a w tym dziale znajdziesz niejeden przepis na szybki obiad, mało skomplikowany, do zrobienia w domu, po pracy lub po szkole. Czasem będzie to klasyczne, znane danie, innym razem wymyślona na poczekaniu potrawa z kilku składników znalezionych w lodówce. Taki szybki obiad dla każdego.
Zapraszam po moje sprawdzone przepisy na szybkie obiady.

Polędwiczki z jabłkami

Polędwiczki z jabłkiem

Szybki obiad wcale nie musi nie być elegancki, a kilka prostych i sprawdzonych składników potrafi zdziałać kulinarne cuda. Polędwiczki z jabłkiem to prosty przepis na smaczny, a jednocześnie elegancki obiad, ze sprawdzonych i uniwersalnych składników, tak często wykorzystywanych w naszej rodzimej kuchni polskiej. Krucha i delikatna wieprzowina o uniwersalnym smaku, starannie wyselekcjonowana i certyfikowana, nada się idealnie do połączenia na jednym talerzu z owocami. Jabłka to pierwszy z pomysłów, jaki przyszedł mi do głowy, ale przecież mamy jeszcze suszone śliwki, morele. Nie wierzycie? Wystarczy przełamać słodki smak owoców kwaśnym dodatkiem, który doda całości charakteru.

1 Shares
Kotlet schabowy z grilla

Kotlet schabowy z grilla

Jedno z popularniejszych mięs pojawiających się na polskich stołach i klasyczny, niedzielny obiad czyli kotlety schabowe w panierce, smażone na smalcu, serwowane z ziemniakami i kapustą. Zestaw, który zawsze się sprawdza, a teraz, w sezonie grillowym, można w łatwy sposób przygotować go w nieco innej, wiosenno-letniej wersji. Bardzo lubię takie proste, a jednocześnie odmienione, urozmaicone dania. Wystarczy grill, patelnia do grillowania lub piekarnik, kilka prostych składników marynaty i dobre mięso, żeby kotlet schabowy z grilla podbił Wasze serca.

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym to mój dzisiejszy pomysł na wykorzystanie małych, koktajlowych, zamrożonych krewetek, które zajmują mi stanowczo zbyt dużo miejsca w zamrażalniku. Rozmrażam, gotuję ryż, przygotowuję kilka prostych, pozostałych składników i podsmażam wszystko na patelni. Prosty przepis inspirowany kuchnią azjatycką, zwłaszcza jeśli łatwo dostępne cytryny zamieniłoby się na nieco rzadziej spotykane w polskich sklepach limonki.

Ryba w migdałach

Ryba z migdałami

Miłą i smaczną oraz elegancką alternatywą dla klasycznej ryby panierowanej jest ryba z migdałami, którą przygotowuje się w równie szybki i prosty sposób, a panierka z migdałów, czy to w formie płatków, słupków, czy po prostu z mąki migdałowej, idealnie komponuje się ze smakiem pstrąga, dorsza, dorady, karguleny, a nawet łososia.

6 Shares
Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulą to moja trauma z dzieciństwa. Moja mama wielokrotnie próbowała przekonać mnie do jej jedzenia, podobnie jak do próbowania wielu innych, mięsnych potraw. Ostatecznie dania, których za żadne skarby nie chcieliśmy jeść ja i mój brat, zniknęły z naszego rodzinnego jadłospisu i dopiero jako dorosła osoba „na swoim” miałam szansę powrócić do dawnych, nielubianych smaków i zrobić do nich kolejne podejście. Nie będę udawać, że wątróbka z cebulą stała się nagle jednym z moich ulubionych dań, ale cieszę się, że znam kilka prostych trików, które sprawiają, że smakuje dużo lepiej niż ta, którą pamiętam ze szkolnych czasów.

4 Shares
Kotlet schabowy z kostką

Kotlet schabowy z kostką

Klasyką kuchni polskiej są schabowe, które bez wątpienia w soboty i niedziele goszczą na stołach w wielu polskich domach. Można podawać je w najpopularniejszy sposób: z purèe ziemniaczanym i kapustą zasmażaną lub modyfikować nieco zawartość talerza, unowocześniając całość o znacznie zdrowszą kaszę gryczaną, jaglaną lub gotowaną pszenicę. To właśnie kotlet schabowy z kostką z dodatkiem tego nieco rzadziej spotykanego na naszych stołach zboża jest ulubionym daniem mojego gościa, Rudzielca, który bardzo lubi gotować, choć na co dzień zajmuje się… muzyką oraz prowadzeniem vloga.

Wątróbka

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Dzieciństwo to piękny czas, w którym kształtują się, często na całe życie nasze upodobania smakowe. Kto z nas nie pamięta smacznych ciast czy pierogów serwowanych przez babcię albo najlepszego rosołu gotowanego przez mamę? Niestety, podobnie jak wiele przyjemnych, każdy z nas ma też jedno lub kilka nieprzyjemnych wspomnień kulinarnych z czasów, kiedy był dzieckiem. Jedną z niemile wspominanych dań jest często wątróbka, której nieprzyjemny zapach nie tylko kobiety w ciąży potrafi przyprawić o mdłości, a przecież jest kilka sposobów jej przygotowania, które potrafią znacznie podnieść jej walory smakowe. Jedną z moich propozycji dla Was jest wątróbka z cebulą i jabłkiem, pięknie pachnąca, choć przyznam, że pomimo szczerych chęci i tak nie do końca przekonałam się do jej smaku.

Łosoś z kalarepą

Łosoś z kalarepą

Bardzo szybkim i sprawdzonym sposobem na smaczny i nieco mniej codzienny i klasyczny obiad, jest przygotowanie ryby, np. naszego ulubionego, kupowanego w dużych ilościach łososia. Wymoczony w sojowej zalewie, łosoś z kalarepą to połączenie kilku ciekawych smaków. Połowę sukcesu, podobnie jak w przypadku każdego innego dania rybnego, gwarantuje tu odpowiednia świeżość łososia i jego leżakowanie w marynacie, w chłodnym miejscu.

1 Shares
Kotlet z kurczaka z migdałami

Kotlet z kurczaka z migdałami

Na niedzielny obiad, zamiast klasycznego schabowego lub „schabowego” z piersi kurczaka lubię czasem przygotować kotlet z kurczaka z migdałami. To bardzo smaczna wersja kurczaka ”premium”, smażonego w migdałowej panierce na klarowanym maśle, a dokładnie w ten sam sposób można też zapanierować rybę, na przykład pstrąga albo łososia.

Risotto z gorgonzolą

Risotto z gorgonzolą

Gorgonzola – można wykorzystać ten smaczny ser na wiele sposobów i za każdym razem być zaskoczonym jego nietypowym, wykwintnym smakiem. W mojej kuchni, od czasu do czasu, lubię przygotować makaron z gorgonzolą lub risotto z gorgonzolą, z dodatkiem winogron i prażonych orzechów albo ziaren słoneczniku.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)