Szpinak najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Szpinak

Szpinak – przepisy, inspiracje i pomysły na to cudownie zielone, zdrowe warzywo sezonowe, które najlepiej kupować latem, chociaż w szklarniowej uprawie szpinak dostępny jest przez cały rok, najczęściej pakowany w foliowe woreczki i sprzedawany jako szpinak baby. Małe, zielone listki, które można wykorzystać jako dodatek do kanapek i składnik kolorowych sałatek. Szpinak nadaje się też do gotowania i pieczenia, a najlepiej smakuje, kiedy jest sparzony wrzątkiem, odciśnięty i podsmażony na klarowanym maśle, z dodatkiem cebuli i czosnku, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Świetnie komponuje się z serami i można przygotować z jego dodatkiem smaczny makaron, pizzę, zupę oraz risotto. Nadaje się też do blanszowania i pasteryzowania w słoiczkach.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na szpinak – na wytrawnie oraz, o czym nie każdy wie, że warto spróbować – na słodko.

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem czyli modyfikacja klasycznej receptury z ziemniaków. Dzięki dodatkowi zielonych listków nabierają pięknego,…

Sałatka z batatów

Sałatka z batatów

Pyszna sałatka z batatów – przepis z pomarańczą, awokado, szpinakiem, cebulą i granatem oraz dodatkiem słodko-kwaskowatego sosu na bazie oliwy.

5 Udostępnień
Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami na wczesną jesień: z cebulą, czosnkiem i gorczycą, na białym winie, z dodatkiem szpinaku i mocnego w smaku sera pleśniowego. Doskonałe risotto kurkowe również na kolację dla dwojga :).

13 Udostępnień
Koktajl z bakłażana

Koktajl z bakłażana

Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana, udekorowany pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli, ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu.

Ciasto truskawkowe pole

Ciasto truskawkowe pole

Ciasta ze szpinakiem podbiły serca miłośników słodkości kilka lat temu i do dziś cieszą się uznaniem i wciąż zaskakują pięknym wyglądem i soczystym, zielonym kolorem. U mnie w końcu długo wyczekiwane ciasto truskawkowe pole, którego przygotowanie odkładałam, to zapas truskawek, innym razem nie mając dobrych warunków i czasu do filmowania. Sezon się kończy, ale jeszcze zdążycie je przygotować. Poza tym truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami czy borówką amerykańską. To kolejny wypiek, który robi wrażenie, a dość łatwo go udekorować. Jak Wam się podoba?

1 Udostępnień
Szpinak do obiadu

Szpinak do obiadu

Dziękuję mojej mamie za pyszny szpinak do obiadu, który nie zniechęcił mnie w czasach dzieciństwa do szpinakowych dań. Przygotowywany z cebulą i czosnkiem, na maśle, z dodatkiem żółtego sera, zawsze mi smakował! Musi pojawić się od czasu do czasu w mojej kuchni, jako dodatek do drugiego dania lub baza do przygotowania ryżu, kaszy, makaronu.

1 Udostępnień
Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Są takie mięsa, których nigdy nie przygotowywałam. Trudniej dostępne, bo dziś trzeba specjalnej wyprawy ze wsi do miasta, żeby kupić jagnięcinę lub kawałek dobrej wołowiny. Pieczona jagnięcina z warzywami to danie idealne na zbliżającą się jesień i zimę, kiedy coraz chłodniejsze dni i noce odbywają się pod znakiem siedzenia w cieple domowego zacisza.

1 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)