Tag: Szpinak

Szpinak – przepisy, inspiracje i pomysły na to cudownie zielone, zdrowe warzywo sezonowe, które najlepiej kupować latem, chociaż w szklarniowej uprawie szpinak dostępny jest przez cały rok, najczęściej pakowany w foliowe woreczki i sprzedawany jako szpinak baby. Małe, zielone listki, które można wykorzystać jako dodatek do kanapek i składnik kolorowych sałatek. Szpinak nadaje się też do gotowania i pieczenia, a najlepiej smakuje, kiedy jest sparzony wrzątkiem, odciśnięty i podsmażony na klarowanym maśle, z dodatkiem cebuli i czosnku, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Świetnie komponuje się z serami i można przygotować z jego dodatkiem smaczny makaron, pizzę, zupę oraz risotto. Nadaje się też do blanszowania i pasteryzowania w słoiczkach.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na szpinak – na wytrawnie oraz, o czym nie każdy wie, że warto spróbować – na słodko.

Ciasto truskawkowe pole

Ciasto truskawkowe pole

Ciasta ze szpinakiem podbiły serca miłośników słodkości kilka lat temu i do dziś cieszą się uznaniem i wciąż zaskakują pięknym wyglądem i soczystym, zielonym kolorem. U mnie w końcu długo wyczekiwane ciasto truskawkowe pole, którego przygotowanie odkładałam, to zapas truskawek, innym razem nie mając dobrych warunków i czasu do filmowania. Sezon się kończy, ale jeszcze zdążycie je przygotować. Poza tym truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami czy borówką amerykańską. To kolejny wypiek, który robi wrażenie, a dość łatwo go udekorować. Jak Wam się podoba?

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Mogłoby się wydawać, że ten łagodny w smaku i mało słodki owoc nie nadaje się do przygotowania gęstego napoju, ale podjęłam wyzwanie i zrobiłam koktajl z awokado. Chciałam uzyskać kremową konsystencję i słodki smak z kwaśną nutą. Poeksperymentowałam z kolorem i uzyskałam apetyczną zieleń. To doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie lub deser.

3 Shares
Szpinak do obiadu

Szpinak do obiadu

Dziękuję mojej mamie za pyszny szpinak do obiadu, który nie zniechęcił mnie w czasach dzieciństwa do szpinakowych dań. Przygotowywany z cebulą i czosnkiem, na maśle, z dodatkiem żółtego sera, zawsze mi smakował! Musi pojawić się od czasu do czasu w mojej kuchni, jako dodatek do drugiego dania lub baza do przygotowania ryżu, kaszy, makaronu.

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Są takie mięsa, których nigdy nie przygotowywałam. Trudniej dostępne, bo dziś trzeba specjalnej wyprawy ze wsi do miasta, żeby kupić jagnięcinę lub kawałek dobrej wołowiny. Pieczona jagnięcina z warzywami to danie idealne na zbliżającą się jesień i zimę, kiedy coraz chłodniejsze dni i noce odbywają się pod znakiem siedzenia w cieple domowego zacisza.

Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem

Smaczny, o zaskakującym składzie, bo zielony koktajl ze szpinakiem może zdziwić niejednego smakosza owocowych, miksowanych soków, który dotychczas nie próbował łączyć ich z warzywami. A takich połączeń może być wiele, bo z bazą, czyli słodko-kwaśnym grejpfrutem lub pomarańczą, intensywnym ananasem czy bananami, łagodniejszymi, słodszymi i bardziej kalorycznymi, można komponować nie tylko szpinak, ale również jarmuż, botwinkę, a nawet marchewkę i buraki, chociaż te ostatnie najlepiej sprawdzą się w koktajlach po wcześniejszym upieczeniu i wystudzeniu.

Kurczak ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

Jeden z łatwych i szybkich, a jednocześnie eleganckich obiadów, który do przygotowania wymaga tylko kilku prostych składników. Kurczak ze szpinakiem, pachnący cytryną, bo to ona nadaje mu wyrazistego smaku. Bez mąki czy jajek, bez mleka i śmietany, chociaż można dodać ją do szpinaku, jeśli lubicie bardziej kremowy sos.

Sałatka ze szpinakiem i kozim serem

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Jedna z najlepszych sałatek, zdrowa i wyjątkowo smaczna, elegancka, a jednocześnie bardzo prosta do zrobienia sałatka ze szpinakiem i serem kozim. Pięknie kolorowa, o smakach poszczególnych składników dobranych na zasadzie kontrastu. Jej bazą jest szpinak i ser kozi o beżowej, cienkiej skórce i delikatnym, kremowym miąższu oraz subtelnym aromacie mleka i pleśni. Sprawdzone połączenie smaków, które od lat chętnie wybieram, podróżując i jadając sałatki w restauracjach lub przygotowując je w domowym zaciszu.

Wrapy z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem

Wrapy z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem

Wrapy z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem, czyli propozycja dla tych z Was, którzy twierdzą, że w ciągu tygodnia nie mają czasu na gotowanie w domu. Chcę Was przekonać, że można zrobić sobie szybki obiad, po powrocie z pracy lub szkoły, nie spędzając w kuchni więcej niż 15 minut.

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech, znane też jako mech w lesie czy leśne runo, od niedawna ulubione ciasto mojej mamy, dlatego dziś, z okazji Dnia Matki, zagości na moim stole, a wieczorem rodzice dostaną po kawałku do kawy i cały zapas do domu :). Ciasto ze szpinakiem, które jest równie zaskakujące, co znane już Wam, wielokrotnie wypróbowane i lubiane ciasto shrek. Smak szpinaku gubi się w cukrze i śmietance, a rozdrobnione, zielone listki nadają ciastu pięknej, intensywnie zielonej barwy.

45 Shares
Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

Siedziałyśmy w niedużej restauracji w Paryżu, czekając na lepszą pogodę, a nasz plan zjedzenia smacznego obiadu w okolicach San Germain pokrzyżowały chłód i chmury unoszące się nad Montmartre. Jeśli byliście w Paryżu, przechadzając się po Rue Lepic z pewnością zauważyliście charakterystyczny, niewysoki budynek porośnięty bluszczem, z biało-drewnianymi ścianami, na pozór stojący samotnie, choć w rzeczywistości należący do szeregu kamienic. Być może weszliście do środka na lampkę francuskiego wina, a jeśli nie zamówiliście nic do jedzenia, prawdopodobnie nie wiecie, jak smakuje najlepszy łosoś ze szpinakiem.

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Czy to w sezonie, czy wykorzystując mrożony szpinak, lubię od czasu do czasu sięgnąć po przepis na risotto ze szpinakiem. W najprostszej wersji wystarczy do niego zaledwie kilka składników, ale nie potrafię sobie odmówić dodania dobrego, pleśniowego sera, np. blue lazur albo gorgonzola oraz białego wina wytrawnego, które nadaje tej potrawie charakteru i jeszcze lepszego smaku.

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jako miłośniczka szpinaku, pomidorów i owoców morza miewam problem z wybraniem w pizzerii czy w domu odpowiedniej pizzy, którą chciałabym zjeść. Pizza Margherita smakuje wybornie, pizza z owocami morza jest dużo bardziej pożywna, a pizza ze szpinakiem to po prostu poezja smaku. Kiedy do tej puli dodamy jeszcze pizzę z pieczarkami, naprawdę trudno się zdecydować i najlepiej, kiedy do jedzenia mam towarzystwo kilku osób i mogę przygotować 4 różne pizze, każdą z innymi dodatkami, a potem zjeść po kawałku każdej smakowej kombinacji. A może pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)