Szparagi najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Szparagi

Smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, eleganckie, szparagi zielone lub białe, a czasem nawet… fioletowe! Dodatek do obiadu, starter, składnik zup i drugich dań.
W tym dziale znajdziesz moje przepisy na szparagi, zarówno zielone jak i białe, w wersjach obiadowych lub jako propozycje przekąsek ze szparagami. Przepisy m. in. na makaron ze szparagami, lasagne czy risotto oraz sałatki i inne, drobne dania szparagowe. Nie zabraknie też poradnika o gotowaniu i czyszczeniu. Każdy mój przepis na szparagi jest prosty i szybki do przygotowania.

Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

Warzywa z patelni na cztery sposoby do wyboru. Kolorowe warzywa smażone na patelni z przyprawami lub ziołami na szybki obiad lub kolację.

Szparagi na parze

Szparagi na parze

Szparagi na parze – jak ugotować w prosty sposób. Woda w garnku, na to durszlak, szparagi i krótszy lub dłuższy czas gotowania. Zobacz, jakie to proste!

Krewetki ze szparagami

Krewetki ze szparagami i czosnkiem

Potrawy, które towarzyszyły nam przez ostatnie miesiące, to bardzo proste dania, z reguły jednogarnkowe, które przygotowywaliśmy na zapas. W ferworze szukania mieszkania, załatwiania kredytu, kupna i wszelkich dodatkowych formalności postawiliśmy na kuchenny minimalizm. Kilka składników, krótki czas obróbki, jedno naczynie. Co nie oznacza, że jadaliśmy niedobre jedzenie. Wręcz przeciwnie! Kolejny raz chcę Wam pokazać, że można zrobić coś eleganckiego na szybko. Ja wybierałam skład, a Mariusz ugotował takie pyszne danie: krewetki ze szparagami i czosnkiem, podsmażane na patelni i lekko uduszone w białym winie.

226 Udostępnień
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

 To jeden z przepisów „awaryjnych”, kiedy trzeba przygotować coś do zjedzenia dla siebie i znajomych, którzy mają wpaść z niespodziewaną wizytą lub na co dzień, żeby nie wykonywać w kuchni zbyt wielu prac po powrocie do domu. Tarta ze szparagami na cieście francuskim, z dwoma serami i szynką parmeńską, którą można dołożyć opcjonalnie, gdy nie jest konieczne przygotowanie posiłku bez mięsa. U mnie wersja wegetariańska na jednej połowie :).

5 Udostępnień
Szparagi

Szparagi – właściwości, walory i witaminy

Szparagi – smaczne i eleganckie warzywa o białym lub zielonym, a czasem nawet fioletowym, kolorze, wyjątkowo dekoracyjne i łatwe do przyrządzenia na wiele sposobów. Wykorzystywane najczęściej jako dodatek do głównych dań lub jako przystawka, chociaż świetnie sprawdzają się też w zupach, daniach z makaronu lub risotto. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego w okresie od początku maja do końcowych tygodni czerwca warto urozmaicić swoją dietę i sięgnąć po szparagi, zwłaszcza że poza walorami smakowymi, cenione są też ich właściwości wpływające korzystnie na nasze zdrowie.

Jak ugotować szparagi

Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi, dostępne w sezonie wiosennym na targach i w sklepach spożywczych, a poza sezonem – przygotowane z mrożonek lub wyjęte z puszki/słoika, są smacznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do obiadów: świetnie pasują do mięs oraz ryb, można przygotować z nich smaczną zupę ze szparagów lub krem ze szparagów lub wykorzystać jako jeden ze składników w risotto lub daniu z makaronem. Będą świetnie smakować z odrobiną masła, również jako zdrowa i lekka przekąska między posiłkami.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)