Tag: Śliwki

Śliwki – przepisy, pomysły i inspiracje. Smaczne, popularne w Polsce owoce sezonowe, które świetnie sprawdzają się jako owoce, z których można ugotować kompot, wykorzystać jako dodatek do ciasta lub deseru oraz przygotować z ich dodatkiem przetwory, zwłaszcza powidła i owoce w zalewie octowej. Śliwki nadają się też do suszenia, a później, w takiej formie, po namoczeniu, można je wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych: bigosu, pieczonego schabu, pieczeni wołowej czy polędwiczek.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na śliwki, zdjęcia i filmy wideo.

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

7 Shares
Koktajl z natki pietruszki

Koktajl z natki pietruszki

Jeden z modnych od dłuższego czasu koktajli i bardzo mnie to cieszy, bo natka pietruszki jest zdrowa i zawiera tak dużo witaminy C, że mogą się przy niej schować owoce cytrusowe i wiele innych superproduktów. Koktajl z natki pietruszki traci jej co prawda trochę, bo jest miksowany w blenderze, ale nie dajmy się zwariować – pijąc go, wciąż dostarczamy do organizmu mnóstwo potrzebnych mu składników odżywczych.

3 Shares
Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Są takie mięsa, których nigdy nie przygotowywałam. Trudniej dostępne, bo dziś trzeba specjalnej wyprawy ze wsi do miasta, żeby kupić jagnięcinę lub kawałek dobrej wołowiny. Pieczona jagnięcina z warzywami to danie idealne na zbliżającą się jesień i zimę, kiedy coraz chłodniejsze dni i noce odbywają się pod znakiem siedzenia w cieple domowego zacisza.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami czyli przepis na łatwe, ucierane ciasto, u mnie na razowej mące, choć można i na tortowej – wychodzi pyszne!

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Kiedy lato powoli opuszcza progi mojej kuchni, przychodzi czas na przygotowanie powideł. Jesienią i zimą zagoszczą w bigosie, ciastach i na kanapkach, delikatnie słodkie, odrobinę gęste i pięknie pachnące śliwkami, chociaż z brzoskwiń, morel czy nektarynek również udadzą się wyśmienicie. Powidła śliwkowe – klasyka przetworów z owoców.

4 Shares
Śliwki w occie

Śliwki w occie

Śliwki w occie to jeden z moich ulubionych, drobnych deserów zimowych, chociaż darzę je sympatią na równi z gruszkami w occie – jedne i drugie mają idealnie wyważony stopień słodkości i są delikatnie kwaskowate. Takie owoce ze słoika, marynowane w octowej zalewie, pięknie pachną cynamonem i goździkami. Wielu z nas zapewne kojarzą się ze świętami. To także moje skojarzenie i pamiętam moment, kiedy po obfitej uczcie dla dorosłych, jako dziecko-niejadek można było dostać je w małej miseczce, do zjedzenia przy pomocy małego, babcinego widelca z wzorkiem.

Pleśniak

Pleśniak – skubaniec – kruszeniec

Najpopularniejszym ciastem w moim rodzinnym domu, przygotowywanym przez moją mamę na zmianę z lamingtonem, zawsze było kruche ciasto z owocami: pleśniak, pieczony z najróżniejszymi owocami lub przetworami, z bielutką, cudownie chrupką i słodką pianą, którą, jako dzieci, zawsze zdążyliśmy całą zjeść z moim bratem, jeszcze zanim do naszego domu zawitali chętni do spróbowania ciasta goście.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Sezon na śliwki jest świetną okazją do nauczenia się wypieku pleśniaka, przygotowania powideł śliwkowych i ogromnego apetytu na pyszne knedle ze śliwkami, do których najlepiej pasują nasze polskie śliwki-węgierki, dojrzałe, z odchodzącą pestką. Przygotowuję je z ciasta z gotowanych, ciepłych ziemniaków zmielonych w maszynce, z dodatkiem mąki i jajek, którym obtacza się śliwki bez pestek, posypane niewielką ilością cukru i cynamonu.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)