Tag: seler

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Doskonały w smaku barszcz ukraiński to zupa, która przywędrowała do nas od sąsiadów zza wschodniej granicy, choć w Polsce została nieco zmodyfikowana. Oryginalnie gotowany i serwowany z warzywami w kawałkach, a zabielany bezpośrednio na talerzu, w Polsce dodatkowo podawany jest z fasolą. Choć niektóre receptury sugerują zagęścić go wodą z mąką lub zasmażką, moja propozycja to ukraiński barszcz bezglutenowy, gęstniejący dzięki dodatkowi śmietany lub jogurtu i zmiksowanych warzyw.

67 Udostępnień
Puree z selera

Purée z selera

Alternatywnie, zamiast ziemniaków, do obiadu można zaserwować inne warzywa, ugotowane lub upieczone i zmiksowane lub uduszone ręcznie, z dodatkiem masła lub oliwy, odrobiny soli i innych dodatków. Purèe z selera to, obok purèe marchewkowego, jeden z najłatwiejszych sposobów na pozbycie się ziemniaków z talerza, chociaż ciężko to sobie wyobrazić, będąc zwolennikiem purèe ziemniaczanego.

3 Udostępnień
Pasztet z królika

Pasztet z królika

Chociaż moja mama, wiele lat temu, wprowadziła do naszego świątecznego jadłospisu pasztet z kurczaka, klasyką wyniesioną z babcinego domu był pasztet z królika, przygotowywany z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia, z mięsa królików z własnego, domowego chowu. Pierwsze skrzypce na babcinym stole grały z reguły: królik w śmietanie, kaczka z jabłkami lub pieczony kurczak, a po obiedzie, obok ciast, pojawiała się sałatka jarzynowa, wędliny i chleb.

1 Udostępnień
Golonka

Golonka z piwem

Królowa biesiadnych stołów: golonka. Potrawa, którą z jakiegoś powodu kojarzę ze staropolską kuchnią szlachecką, chociaż podobno przywędrowała do Polski z regionów niemieckojęzycznych: Bawarii czy Austrii, by na stałe zagościć w kulinarnych upodobaniach Polaków. Uwielbiana przez męską część polskiego narodu, nam, kobietom, golonka z piwem kojarzy się nierzadko z niezdrowym, przydrożnym jedzeniem serwowanym w barach, którym z upodobaniem zajadają się podróżujący lub z kuchnią biesiadną, gdzie obok chleba ze smalcem, kiszonej kapusty, bigosu i kufla piwa, golonka gotowana lub pieczona, ociekająca tłuszczem, spożywana jest jak prawdziwa bomba kaloryczna.

Wywar warzywny

Wywar warzywny

Dobry wywar, na przykład wywar warzywny, jest podstawą pysznej zupy, gwarantując połowę sukcesu w jej przygotowaniu. Obok wywaru drobiowego lub wołowego jest niezastąpionym składnikiem smacznego risotto. W czasach, kiedy upraszczamy sobie gotowanie i skracamy czas spędzany w kuchni, sięgając po wywary z kostki i gotowe buliony, warto choć raz spróbować przygotować wywar warzywny ze świeżych warzyw by przekonać się, że żaden sklepowy produkt nie zastąpi jego wspaniałego smaku.

2 Udostępnień
Flaki

Flaki

Domowe uroczystości: chrzciny, komunie czy imieniny, w mojej rodzinie nie mogły odbywać się bez flaków. Moja mama gotowała flaki godzinami, a ja nigdy nie mogłam przekonać się do ich zjedzenia, zwłaszcza że podczas gotowania z flaków wydobywał się nieprzyjemny zapach. Zwolenników flaków jest zapewne tylu co ich przeciwników, a bez wątpienia jest to nasza tradycyjna, polska potrawa, która, dobrze doprawiona, z dodatkiem warzyw i żółtego sera i elegancko podana, nie musi przypominać nieapetycznej i brzydko pachnącej masy.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)