Ryby i owoce morza najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Ryby i owoce morza

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, zwłaszcza w najprostszej wersji: skropiony cytryną, przyprawiony solą i białym pieprzem, a potem usmażony na maśle klarowanym. Latem, kiedy dopisuje pogoda, w bardzo podobny sposób lubię go przygotować: łosoś z grilla. To ryba, która świetnie nadaje się do grillowania, zarówno pokrojona w dzwonka jak filetowana, pocięta w grube paski.

Karp smażony

Karp smażony

Karp smażony – najpopularniejsza polska potrawa wigilijna, podawana w różnych, nawet najbardziej oddalonych od siebie regionach Polski, choć nie zawsze lubiana przez wszystkich domowników. Karp jest rybą o charakterystycznym smaku i zapachu, a nieumiejętnie przygotowany, w smaku i zapachu może kojarzyć się z rzecznym mułem.

Karp duszony w śmietanie

Karp duszony

Na kolację wigilijną alternatywą dla karpia smażonego będzie karp duszony, bardzo smaczny, bez skórki, podany z gotowanymi warzywami, na przykład ziemniakami i marchewką. Tym z Was, którzy do tej ryby, mimo wszystko, nie mogą się przekonać, proponuję wypróbowanie tego dania w wersji z dorszem, szczupakiem lub sandaczem. Karpia można udusić w wywarze lub w śmietanie i delikatnie zagęścić zasmażką lub zredukować sos na wolnym ogniu.

Pstrąg z migdałami

Pstrąg z migdałami

Świeżemu pstrągowi nie trzeba wielu skomplikowanych składników. Doskonały smak uzyskamy, przyprawiając go nawet tylko solą i pieprzem i dobrze skrapiając cytryną. Warto jednak pokusić się o przygotowanie pstrąga w nieco bardziej wykwintnej, ale wciąż prostej wersji, którą stworzymy, dodając do niego kilka dodatków. Pstrąg z migdałami to kilkuskładnikowa potrawa, która idealnie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i danie, które zaserwujemy gościom.

Pstrąg cytrynowy

Pstrąg cytrynowy

Latem często jadam pstrąga. W pobliskiej smażalni prowadzącej własną hodowlę zamawiam rybę z masłem czosnkowym prosto z opalanego drewnem pieca i na ławce, pod parasolem, zjadam całego pstrąga w towarzystwie frytek i surówki, popijając małym piwem. W tym samym miejscu kupuję czasem świeżego pstrąga do domu, gdzie smażę go w tradycyjny sposób, w panierce lub zapiekam w piekarniku albo grilluję na grillowej patelni. Pstrąg cytrynowy – najlepszy, najpopularniejszy.

Spaghetti z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Eksperymentując z kuchnią włoską, nie sposób ominąć przygotowania choć jednego makaronu z dodatkiem ryby: świeżej, wędzonej lub z puszki, na przykład typowo włoskiego spaghetti al tonno czyli z tuńczykiem. Wielokrotnie przygotowywałam makaron z tuńczykiem w mojej kuchni, wykorzystując rybę z puszki, która, przy odpowiednio wysokiej jakości oferowanej przez producenta, gwarantuje udany, smaczny obiad.

Świeża ryba

Jak sprawdzić świeżość ryby

Najświeższa ryba to taka, którą uda nam się kupić prosto z kutra, nad morzem, z porannego odłowu lub na stawach hodowlanych albo złowić własnoręcznie na wędkę lub do sieci. Kupując w sklepie, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, żeby mieć pewność, że trafi nam się świeża ryba. Zapraszam do obejrzenia i przeczytania krótkiego poradnika o tym, jak sprawdzić świeżość ryby.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)