Tag: Ryby i owoce morza

Krewetki ze szparagami

Krewetki ze szparagami i czosnkiem

Potrawy, które towarzyszyły nam przez ostatnie miesiące, to bardzo proste dania, z reguły jednogarnkowe, które przygotowywaliśmy na zapas. W ferworze szukania mieszkania, załatwiania kredytu, kupna i wszelkich dodatkowych formalności postawiliśmy na kuchenny minimalizm. Kilka składników, krótki czas obróbki, jedno naczynie. Co nie oznacza, że jadaliśmy niedobre jedzenie. Wręcz przeciwnie! Kolejny raz chcę Wam pokazać, że można zrobić coś eleganckiego na szybko. Ja wybierałam skład, a Mariusz ugotował takie pyszne danie: krewetki ze szparagami i czosnkiem, podsmażane na patelni i lekko uduszone w białym winie.

2 Shares
Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Dawno nie jedliśmy owoców morza, a już od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie. Zamrożona mieszanka prosiła się o wyjęcie z zamrażalnika za każdym razem, kiedy sięgałam tam np. po kostki lodu czy cokolwiek innego potrzebnego mi akurat do gotowania. Kiedy dokupiłam małże i mule, nie można było dłużej zwlekać. Spaghetti z owocami morza czyli włoskie spaghetti frutti di mare – tęskniłam za tym smakiem, który kojarzy mi się z wakacjami w Italii.

Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

Siedziałyśmy w niedużej restauracji w Paryżu, czekając na lepszą pogodę, a nasz plan zjedzenia smacznego obiadu w okolicach San Germain pokrzyżowały chłód i chmury unoszące się nad Montmartre. Jeśli byliście w Paryżu, przechadzając się po Rue Lepic z pewnością zauważyliście charakterystyczny, niewysoki budynek porośnięty bluszczem, z biało-drewnianymi ścianami, na pozór stojący samotnie, choć w rzeczywistości należący do szeregu kamienic. Być może weszliście do środka na lampkę francuskiego wina, a jeśli nie zamówiliście nic do jedzenia, prawdopodobnie nie wiecie, jak smakuje najlepszy łosoś ze szpinakiem.

Ryba w migdałach

Ryba z migdałami

Miłą i smaczną oraz elegancką alternatywą dla klasycznej ryby panierowanej jest ryba z migdałami, którą przygotowuje się w równie szybki i prosty sposób, a panierka z migdałów, czy to w formie płatków, słupków, czy po prostu z mąki migdałowej, idealnie komponuje się ze smakiem pstrąga, dorsza, dorady, karguleny, a nawet łososia.

Łosoś gravadlax

Łosoś gravlax

Alternatywa dla tradycyjnego, polskiego śledzia, powstała w krajach skandynawskich, gdzie świeżo złowionego łososia zasypywało się w piasku, tuż przy brzegu, w morzu, pozostawiając mięso to zamarynowania w słonej wodzie. Łosoś gravlax (znany też jako łosoś gravad lax lub łosoś gravlaks) współcześnie przygotowywany jest nieco inaczej.

Łosoś z kalarepą

Łosoś z kalarepą

Bardzo szybkim i sprawdzonym sposobem na smaczny i nieco mniej codzienny i klasyczny obiad, jest przygotowanie ryby, np. naszego ulubionego, kupowanego w dużych ilościach łososia. Wymoczony w sojowej zalewie, łosoś z kalarepą to połączenie kilku ciekawych smaków. Połowę sukcesu, podobnie jak w przypadku każdego innego dania rybnego, gwarantuje tu odpowiednia świeżość łososia i jego leżakowanie w marynacie, w chłodnym miejscu.

1 Shares
Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, zwłaszcza w najprostszej wersji: skropiony cytryną, przyprawiony solą i białym pieprzem, a potem usmażony na maśle klarowanym. Latem, kiedy dopisuje pogoda, w bardzo podobny sposób lubię go przygotować: łosoś z grilla. To ryba, która świetnie nadaje się do grillowania, zarówno pokrojona w dzwonka jak filetowana, pocięta w grube paski.

Łosoś z sosem z kawy i awokado

Łosoś z awokado i kawą

Z okazji Walentynek, przygotowując kolację w domu, zwłaszcza kiedy święto zakochanych wypada w środku tygodnia, warto sięgnąć po prosty przepis na smaczną i apetyczną potrawę. Łosoś z awokado i kawą. Walentynki to raj dla wielbicieli owoców morza, ale tym z Was, którzy za nimi nie przepadają, proponuję kolację z tej jednej z popularniejszych i bardzo smacznych ryb.

Śledzie w zalewie

Śledzie w zalewie octowej

Najsmaczniejsze śledzie przygotowuje moja mama. Zanim poda je z dowolnymi dodatkami, gotuje zalewę, w której, po wystudzeniu, marynuje płaty matiasów, wymoczonych wcześniej w mleku. Tak przygotowane śledzie w zalewie są kruche i delikatne, nabierają przy tym bardzo dobrego smaku.
Myślę, że jest to jeden z lepszych i bardzo uniwersalnych sposobów zrobienia śledzi: zalane zalewą i zamknięte w słoiku mogą, po zamarynowaniu i otwarciu, stać w lodówce przez kilka dni (albo nawet przez ok. 2 tygodnie), a potem wylądować na talerzu, podane np. w oleju albo ze śmietaną lub majonezem.

5 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)