Jedną z lepszych ryb w swoim życiu jadłam w Paryżu. Był to łosoś ze szpinakiem, przygotowany z dodatkiem śmietankowego sosu, cudownie delikatny i soczysty w środku. Najgorszą zaserwowano mi nad polskim morzem, usmażoną na starym oleju, we frytownicy. To była flądra, która dodatkowo wykrzywiła się nieładnie od głębokiego naczynia, do którego włożono ją na czas smażenia. A przecież smażona ryba to nie jest skomplikowane danie i wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad jak usmażyć rybę, żeby na talerzu wylądowała smaczna i elegancka potrawa. Miałam niedawno okazję po raz kolejny zjeść jedno z lepszych dań rybnych, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych i podzielę się dzisiaj z Wami swoją wiedzą. Niech ryba smażona będzie już zawsze dobra!
Tag: ryba
Łosoś ze szpinakiem
Najlepszy łosoś ze szpinakiem przygotowany według wskazówek francuskiego szefa kuchni. Doskonały sos szpinakowy z białym winem i sokiem z cytryny.
Łosoś marynowany
Surowa ryba w japońskim stylu: marynowany łosoś z sosem sojowym i octem ryżowym, udekorowany siekanym szczypiorkiem. Bardzo prosta i efektowna przekąska.
Ryba z migdałami
Miłą i smaczną oraz elegancką alternatywą dla klasycznej ryby panierowanej jest ryba z migdałami, którą przygotowuje się w równie szybki i prosty sposób, a panierka z migdałów, czy to w formie płatków, słupków, czy po prostu z mąki migdałowej, idealnie komponuje się ze smakiem pstrąga, dorsza, dorady, karguleny, a nawet łososia.
Łosoś smażony
Łosoś smażony, podawany na mnóstwo sposobów, aromatyczny i niezwykle prosty do zrobienia. Pokazuję jak usmażyć łososia krok po kroku i czym można go doprawić.
Łosoś gravlax
Marynowany łosoś gravlax znany też jako gravad lax, idealny do sałatek i kanapek. Przygotowany w zalewie z cukru, soli i kopru z pieprzem.
Łosoś z kalarepą
Bardzo szybkim i sprawdzonym sposobem na smaczny i nieco mniej codzienny i klasyczny obiad, jest przygotowanie ryby, np. naszego ulubionego, kupowanego w dużych ilościach łososia. Wymoczony w sojowej zalewie, łosoś z kalarepą to połączenie kilku ciekawych smaków. Połowę sukcesu, podobnie jak w przypadku każdego innego dania rybnego, gwarantuje tu odpowiednia świeżość łososia i jego leżakowanie w marynacie, w chłodnym miejscu.
Łosoś z grilla
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, zwłaszcza w najprostszej wersji: skropiony cytryną, przyprawiony solą i białym pieprzem, a potem usmażony na maśle klarowanym. Latem, kiedy dopisuje pogoda, w bardzo podobny sposób lubię go przygotować: łosoś z grilla. To ryba, która świetnie nadaje się do grillowania, zarówno pokrojona w dzwonka jak filetowana, pocięta w grube paski.
Łosoś z awokado i kawą
Łosoś z awokado i kawą na Walentynki i nie tylko. Trzy afrodyzjaki w połączeniu z pomidorami suszonymi, śmietanką i likierem amaretto.
Śledzie w zalewie octowej
Najsmaczniejsze śledzie w zalewie octowej, jakie przygotowuje moja mama. Pyszny śledź z zalewy przygotowanej z wody, octu, soli, oliwy oraz przypraw.
Karp w galarecie
Wigilijny karp w galarecie z marchewką, pietruszką, jajkiem i świeżymi ziołami. Najlepszy karp z galaretą.
Rosół rybny
Rosół rybny czyli pyszny rosół z ryb na niedzielny obiad lub Święta. Ugotowany na włoszczyźnie uduszonej na maśle, dobrze doprawiony, pyszny rosół z rybą.