Racuchy najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Racuchy

Smażone na głębokim lub płytkim tłuszczu, wyrastające na pianie z białek, proszku do pieczenia lub drożdżach. Racuchy – przepisy na pyszne, smażone placuszki – racuszki z różnymi dodatkami, bo racuchy można zrobić na wiele sposobów: z mąki, jajek i mleka lub wody czy jogurtu, a do tego owoce lub bakalie, orzechy, czekolada. Zapraszam po najlepsze przepisy na racuchy.

Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni

Przysmak dawnych lat, gdy w polskich ogrodach i na polach masowo uprawiano dynię. Podobnie jak kwiaty bzu, smażone kwiaty dyni czy cukinii nasze babcie przygotowywały, maczając w gęstym, naleśnikowym cieście i układając na rozgrzanym tłuszczu. Nieco zapomniany, powoli wraca do łask. Niełatwo kupić kwiaty dyni lub cukinii na targu czy w sklepie. To najczęściej luksus, na który mogą pozwolić sobie właściciele działek, ogrodów i pól. Oraz ich najbliżsi :).

Placuszki biszkoptowe

Racuchy biszkoptowe

Coś na mniejszej ilości tłuszczu i bez proszku do pieczenia czy drożdży czyli odpowiednik racuchów drożdżowych – pyszne racuchy biszkoptowe, trochę jak omlet na słodko, ale nieco sztywniejsze, dzięki czemu można spakować je jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, udekorować owocami, polać jogurtem i spałaszować ze smakiem :).

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)