Rabarbar najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Rabarbar

Rabarbar to roślina sezonowa należąca do rodziny rdestowatych, której najpopularniejszą, powszechną odmianą jest rabarbar ogrodowy, o dużych, rozłożystych liściach i jadalnej, zielonej lub czerwono-różowej łodydze.
Należy go jeść ostrożnie i nie przesadzać z dużą ilością, bo zawiera szczawiany, które, w zbyt intensywnych dawkach, działają niekorzystnie na organizm. Przepisy na rabarbar można wykorzystywać 1 raz w tygodniu, piekąc ciasto, przygotowując deser lub sałatkę, albo dodając dżem czy konfiturę do kanapek, naleśników, gofrów.
W tym dziale znajdziesz przepisy na dania i desery z rabarbarem. Pokazuję jak upiec ciasto z rabarbarem: placek, ciasto drożdżowe oraz inne ciasta wyrastające, również odwracane po upieczeniu oraz prezentuję pomysły na przetwory z rabarbaru: dżem z nutą pomarańczową lub imbirową albo z truskawkami i inne przepisy.

Koktajl z rabarbaru

Koktajl z rabarbaru

Choć rabarbaru nie powinno się jeść w nadmiarze, warto sięgać po niego w sezonie, od czasu do czasu, przygotowując na przykład koktajl z rabarbaru, o kwaskowatym smaku, orzeźwiający, ale też pożywny, do wypicia na śniadanie lub podwieczorek. Można doprawić go wanilią lub cynamonem, a do złagodzenia charakterystycznego, kwaśnego smaku wybrać dodatkowo słodkie owoce. Z ich mieszanki wyjdzie pyszny koktajl rabarbarowy, do podania na dobry początek letniego dnia lub w upalne popołudnie.

1 Udostępnień
Truskawka z rabarbarem

Truskawka z rabarbarem

Pyszna konfitura: truskawka z rabarbarem, idealna dla początkujących i dużo łatwiejsza do zżelowania niż klasyczny dżem truskawkowy dzięki rabarbarowi i dodatkowi soku z pomarańczy.

2 Udostępnień
Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Jedna z pierwszych tart, jakie przygotowałam w swojej kulinarnej karierze i na pewno pierwsza tarta na Pozytywnej Kuchni, teraz w nieco odmienionej, udoskonalonej recepturze. To chyba najprostsza tarta z rabarbarem, bo nie trzeba specjalnie przesmażać jej nadzienia na patelni. Pokrojony w długie, cienkie paski rabarbar łatwo zmięknie podczas pieczenia, a przy okazji dekoracyjnie ułoży się w rozmaite wzorki, które, przy odrobinie wolnego czasu można uzupełnić ładnie zawiniętym brzegiem ciasta. W tempie ekspresowym, idąc za moim przykładem, proponuję delikatnie zagiąć rozwałkowane ciasto do środka, tworząc dość rustykalne wykończenie tego smakowitego, letniego deseru.

1 Udostępnień
Kompot rabarbarowy

Kompot z rabarbaru

Latem trudno odmówić sobie wypieków z rabarbarem czy przygotowania dżemu rabarbarowego, którym jesienią i zimą można posłodzić herbatę lub posmarować kanapki i chociaż warto pamiętać, że zawiera sporo szczawianów, można od czasu do czasu, np. raz w tygodniu, pozwolić sobie na małe, rabarbarowe szaleństwo. W pełni letniego sezonu można też przygotować kompot z rabarbaru, bazujący na bardzo prostej recepturze.

Dżem z truskawek z rabarbarem

Dżem z truskawek z rabarbarem

Klasyczny dżem truskawkowy można wzbogacić smakowo i znacznie skrócić czas przygotowania, dodając do niego rabarbar. Bogaty w pektyny, przyspieszy żelowanie syropu powstałego po podgrzaniu owoców z cukrem i „rozwinie” jego smak o dodatkową, lekko kwaskowatą nutę. Tak przygotowany dżem nada się świetnie zarówno do kanapek, naleśników jak i przekładania słodkich ciast.

19 Udostępnień
Dżem rabarbarowy

Dżem rabarbarowy

Rozpoczynając przygodę z domowymi przetworami z owoców, na początku najlepiej przygotować dżem rabarbarowy. Robi się go bardzo szybko, a dzięki dużej zawartości pektyn, proces żelowania dżemu trwa kilkanaście minut. To idealny dżem „do nauki”, a także dodatek do kanapek, deserów czy ciast albo herbaty.

3 Udostępnień
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Pokazuję jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem na żółtkach, a więc nie tylko pyszny i delikatny, ale też o pięknym kolorze!
Mój tato wspomina ciasto drożdżowe z rabarbarem jako nadejście lata. W czasach, kiedy nie było pomarańcz, grejpfrutów, kiwi czy bananów, pojawienie się w domowym ogródku rabarbaru zapowiadało rychły początek sezonu na dalsze, owocowe, letnie pyszności.

1 Udostępnień
Pieczony rabarbar

Pieczony rabarbar

Pamiętam jak po raz pierwszy spróbowałam surowego rabarbaru, którym poczęstowała mnie koleżanka z sąsiedztwa. Jego kwaśny smak szybko przemienił mój uśmiech w grymas i długo zastanawiałam się, jak można jeść coś tak niedobrego. Z czasem poznałam smak pysznego ciasta drożdżowego z rabarbarem, które piekła moja babcia i dżemu rabarbarowego mojej mamy, a dziś kwaskowate łodygi o czerwonawym kolorze często goszczą w mojej kuchni. Zapraszam na pieczony rabarbar!

Odwracane ciasto z rabarbarem

Odwracane ciasto z rabarbarem

Odwracane ciasto z rabarbarem czyli pieczone warstwowo. Rabarbar piecze się pod przykryciem ciasta i kruszonki, a potem całość odwraca się i wyjmuje z tortownicy.

1 Udostępnień
Suflet rabarbarowy na białej czekoladzie

Suflet z rabarbarem

Długo wyczekiwany ze względu na brak w tym samym czasie wszystkich składników w sklepie osiedlowym. Na rabarbarze z przydomowej działki, choć, niestety, nie mojej :). Puszysty, słodki, na dnie kryje rabarbarową niespodziankę o cytrynowym aromacie. Mój wymarzony suflet, w końcu go mam. Szkoda tylko, że nie na dłużej. Suflet z rabarbarem na białej czekoladzie ma tę właściwość, że znika natychmiast po ostygnięciu.

Grzane wino z rabarbarem

Grzane wino z rabarbarem

Mój zestaw przeciwpowodziowy :). Kiedy do Wrocławia dociera wielka woda, a ja jestem już po ewakuacji, popijam sobie grzane wino z rabarbarem. Dorzucam gałkę lodów waniliowych i odsiewam powodziowe plotki od smutnych faktów. Jeszcze parę łyków i… co tam, najwyżej to ja będę „zalana”.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)