Rabarbar

Rabarbar to roślina sezonowa należąca do rodziny rdestowatych, której najpopularniejszą, powszechną odmianą jest rabarbar ogrodowy, o dużych, rozłożystych liściach i jadalnej, zielonej lub czerwono-różowej łodydze.
Należy go jeść ostrożnie i nie przesadzać z dużą ilością, bo zawiera szczawiany, które, w zbyt intensywnych dawkach, działają niekorzystnie na organizm. Przepisy na rabarbar można wykorzystywać 1 raz w tygodniu, piekąc ciasto, przygotowując deser lub sałatkę, albo dodając dżem czy konfiturę do kanapek, naleśników, gofrów.
W tym dziale znajdziesz przepisy na dania i desery z rabarbarem. Pokazuję jak upiec ciasto z rabarbarem: placek, ciasto drożdżowe oraz inne ciasta wyrastające, również odwracane po upieczeniu oraz prezentuję pomysły na przetwory z rabarbaru: dżem z nutą pomarańczową lub imbirową albo z truskawkami i inne przepisy.