Tag: prosty deser

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Jest coś cudownego w smaku jabłek i cynamonu: to idealny duet, który sprawdza się od lat w słodkich wypiekach i deserach oraz potrawach wytrawnych. Najprostszy deser jabłkowy, jaki można sobie wyobrazić: crumble z jabłkami czyli jabłka z kruszonką, bez kruchego spodu. Ekspresowa szarlotka dla początkujących, którą upiec, gdy nie ma foremek, można nawet w porcelanowych miseczkach lub filiżankach.

Pudding z chia

Pudding z chia

Genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. Pudding z chia, w klasycznej wersji, do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. W podstawowej wersji pudding chia podaje się w szklankach, kieliszkach lub miseczkach, dekorując świeżymi owocami, przetworami, polewą lub bitą śmietaną.

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?

7 Shares
Lody jagodowe

Lody jagodowe

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

Deser z jagodami

Deser z jagodami

Jest taki deser, który skradł mi serce. Nieważne, jakie dodam do niego owoce, byle tylko bazą było mleko kokosowe wymieszane z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Tym razem efektem przygotowania tej prostej mieszanki jest deser z jagodami, bez cukru i fit, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego będę Was zachęcać do wypróbowania receptury i mam nadzieję, że częściej niż kolorowe desery z galaretek z torebki zagości na Waszych stołach.

1 Shares
Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Podróżując po Azji, pod koniec pobytu w Indonezji, zatęskniłam za smakiem domowych naleśników. Choć służyła mi lokalna dieta, a potrawy smakowały i nie przeszkadzało jedzenie na śniadanie ryżu z warzywami, chęć zjedzenia naleśników pojawiła się w ostatnim tygodniu i nic na to nie poradzę – musiałam przygotować naleśniki amerykańskie po powrocie!

Mango float

Mango float

Deser kuchni filipińskiej, który w filipińskich restauracjach dla turystów można zamówić przez cały rok, ale szczególny czas jego serwowania w domach to Boże Narodzenie i Sylwester. Mango float to prosta do przygotowania mieszanka ciastek, kremu z mascarpone i słodkiego, dojrzałego mango.

Deser Raffaello

Deser Raffaello

Świąteczna słodycz na ostatnią chwilę czyli deser Raffaello, bardzo łatwy do przygotowania, bez miksera i bez pieczenia.

6 Shares
Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym

Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym

Kiedy podróżuję po świecie, kosztuję lokalnej kuchni, udając się do miejsc, w których stołują się miejscowi. Korzystam z dobrodziejstw przyulicznych sprzedawców, którzy gotują na miejscu, zawsze ze świeżych produktów, a przygotowywane przez nich potrawy są proste i smaczne. Bywa jednak i tak, że jadam w restauracjach, czasem nawet takich typowo dla turystów. W Kambodży stołowałyśmy się w miejscu, do którego zawiózł nas nasz przewodnik. Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym to jedno z dań odkrytych w restauracji, która nie była szczególnie elegancka i wyszukana, ale oferowała jedzenie pyszne, świetnie doprawione i pięknie podane.

Creme caramel - krem karmelowy

Crème caramel

Crème caramel, deser, w różnych wariantach, znany na całym świecie, którego korzeni należy szukać w kuchni francuskiej, gdzie króluje na stołach na zmianę z crème brûlée, chociaż, w przeciwieństwie do niego, nie posiada twardej, chrupkiej warstwy karmelu, a miękki, karmelowy wierzch, który po wyjęciu deseru z kokilki, tworzy na całym kremie słodką, karmelową polewę.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)