Tag: Por

Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu wegańska

Świetna i nieskomplikowana, kilkuskładnikowa zupa krem z bobu, doskonała na letni obiad. Jest bardzo sycąca i bogata w roślinne białko. Lubię takie proste dania, gdy na zewnątrz wyjątkowo ciepło, ale i tak chętniej od chłodniku zjadłoby się coś ugotowanego. Przygotowałam wywar z warzyw, choć w upały polecam mieć w zapasie zamrożony wywar w niedużych porcjach i po prostu wrzucić go do garnka. Poddusiłam włoszczyznę na oliwie, dodałam cukinię, przyprawy. Dołożyłam blanszowany, obrany bób i zrobiłam doskonałą zupę.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Jedna z tradycyjnych przekąsek na świątecznym lub imprezowym stole to pasztet, najlepiej wilgotny i łatwy do rozsmarowania na kanapce, ale jednocześnie taki, który nada się do pokrojenia w plastry i eleganckiego ułożenia na półmisku. Pasztet wieprzowy, który proponuję Wam przygotować, ma taką konsystencję, a gotuje się go z dodatkiem czerwonego wina.

Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora

Wiosną i latem wyjątkowo smaczna zupa z kalafiora pojawia się na moim stole. Można ugotować ją dosłownie z kilku warzyw i nie wymaga długotrwałych, żmudnych przygotowań. Cały garnek przygotowuję nad ranem, kiedy nie jest jeszcze gorąco, a potem odgrzewam niewielką porcję, zwłaszcza że w ciągu dnia, kiedy jest wyjątkowo ciepło, nie zawsze mam ochotę na duże ilości jedzenia. Bardzo lubię kalafior podany w takiej formie, zwłaszcza że zupa z kalafiora może być zaserwowana z dużymi kawałkami warzyw lub zmiksowana na krem.

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karp w galarecie pojawia się na naszym rodzinnym stole wigilijnym od czasu do czasu i nie jest obowiązkowym punktem w menu świątecznego wieczoru. Przygotowuje go moja mama, w bardzo prosty, popularny sposób: gotuje wywar na warzywach i rybich głowach, doprawia i obgotowuje w nim rybę pokrojoną w dzwonka. Ułożony potem na półmisku i zalany wywarem karp w galarecie może być udekorowany na wiele fantazyjnych sposobów: kolorowymi warzywami, sałatą, natką pietruszki, cytryną, marynowanymi grzybkami, kiszonym ogórkiem albo jajkiem na twardo.

Rosół rybny

Rosół rybny

W postną Wigilię podawaną jako pierwsze danie zupą, zwłaszcza w północnych, nadmorskich regionach polski, jest rosół rybny. Ugotowany na włoszczyźnie uduszonej na maśle, przechodzi aromatem smacznej, morskiej lub słodkowodnej ryby. Choć z wyglądu łudząco przypomina klasyczny rosół, w smaku jest zupełnie inny. Zdziwi się ten co pomyśli, że rosół z gotowanej ryby będzie brzydko pachnieć. Odpowiednio doprawiony, zaskoczy Was delikatną słodkością marchewki i rybiego mięsa, z lekką nutką cytryny, która nada mu wyrazu.

Wywar warzywny

Wywar warzywny

Dobry wywar, na przykład wywar warzywny, jest podstawą pysznej zupy, gwarantując połowę sukcesu w jej przygotowaniu. Obok wywaru drobiowego lub wołowego jest niezastąpionym składnikiem smacznego risotto. W czasach, kiedy upraszczamy sobie gotowanie i skracamy czas spędzany w kuchni, sięgając po wywary z kostki i gotowe buliony, warto choć raz spróbować przygotować wywar warzywny ze świeżych warzyw by przekonać się, że żaden sklepowy produkt nie zastąpi jego wspaniałego smaku.

Flaki

Flaki

Domowe uroczystości: chrzciny, komunie czy imieniny, w mojej rodzinie nie mogły odbywać się bez flaków. Moja mama gotowała flaki godzinami, a ja nigdy nie mogłam przekonać się do ich zjedzenia, zwłaszcza że podczas gotowania z flaków wydobywał się nieprzyjemny zapach. Zwolenników flaków jest zapewne tylu co ich przeciwników, a bez wątpienia jest to nasza tradycyjna, polska potrawa, która, dobrze doprawiona, z dodatkiem warzyw i żółtego sera i elegancko podana, nie musi przypominać nieapetycznej i brzydko pachnącej masy.

Rosół

Rosół

Mój dziadek mawiał, że „rosół to podstawa dobrego obiadu”. Co niedzielę zasiadał do stołu z całą rodziną, a babcia podawała dużą wazę z rosołem ugotowanym z wyhodowanej we własnym kurniku kury.

Prawdziwy, wiejski rosół w domu rodzinnym mojej mamy do dziś co tydzień pojawia się na niedzielny obiad. I choć dziś, zamiast na kuchni węglowej, babcia przypala cebulę na kuchence gazowej, rosół wciąż smakuje tak samo dobrze jak kiedyś. Na talerzach kładzie się makaron, który po ugotowaniu został przelany zimną wodą i schłodzony w lodówce i posypuje go świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki i wielką chochlą wlewa się lubianą przez wszystkich zupę.

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

Z okazji Świąt Wielkanocnych warto upiec domowy pasztet z kurczaka, prawdziwy, ze starannie dobranego, wolno gotowanego mięsa, własnoręcznie zmielonego i upieczonego w piekarniku. Pasztet z kurczaka zawdzięcza swój smak mieszance delikatnego mięsa kurcząt i wątróbek drobiowych oraz typowo „rosołowych” warzyw tj. seler, marchew, cebula, czosnek i pietruszka. Dzięki dodanej do środka, rozmoczonej bułce ma idealną konsystencję: po upieczeniu i wystudzeniu daje się pokroić w plastry, ale można go też łatwo rozsmarować na kromce chleba.

66 Shares
Flan z porów

Flan z pora

Przygotowanie przekąsek imprezowych dla niejedzących mięsa gości wcale nie musi przysparzać gospodyni domowej kłopotu. Jeśli tylko uznają spożywanie produktów mlecznych, mogą ze smakiem zjeść flan z pora. Wystarczy zeszklić pora na maśle, zalać mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami i upiec w kąpieli wodnej.

Klasyczna zupa grzybowa

Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna, postna, przygotowana na grzybowo-warzywnym wywarze, jest jedną z tradycyjnych potraw pojawiających się na polskich, wigilijnych stołach. Najlepiej przygotować ją z suszonych borowików, w przeddzień wigilijnej kolacji, i pamiętać o wystarczająco długim wymoczeniu grzybów w zimnej wodzie przed gotowaniem oraz ugotowaniu w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dzięki temu grzyby nie będą twarde, a wigilijna zupa grzybowa nabierze pięknego, brązowego koloru i intensywnego, grzybowego zapachu.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)