Tag: Pomidory

Pomidory – przepisy, pomysły i inspiracje na potrawy z pomidorami. Zdrowe, cudownie czerwone warzywa, z których można wyczarować mnóstwo smacznych dań. Na surowo wykorzystuje się pomidory do kanapek i sałatek. Można dodać je do jajecznicy lub, po usunięciu pestek, przygotować sok pomidorowy. Jedna z lepszych i popularniejszych polskich zup to zupa pomidorowa. Są podstawowym składnikiem sosów do pizzy, makaronu czy gołąbków. Można je suszyć na słońcu i zalewać oliwą, albo pasteryzować w słoikach na przetwory.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na pomidory w najsmaczniejszych wydaniach.

Curry z dynią

Curry z dynią

Pachnące korzennymi przyprawami, doskonałe curry z dynią, cebulą, pomidorem i mięsem lub tofu oraz żurawiną, polane jogurtem lub mlekiem kokosowym, opcjonalnie z dodatkiem sera feta. Dyniowe curry inspirowane kuchnią marokańską lub indyjską.

Curry z kurczakiem

Indyjskie curry z kurczakiem

Cudownie pachnące przyprawami, o charakterystycznym, korzennym aromacie, pyszne indyjskie curry z kurczakiem, do ugotowania jako danie jednogarnkowe, rozgrzewające, zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. To jedna z potraw, które nie są skomplikowane w przygotowaniu, a łatwo zaskoczyć nimi domowników i gości. Wystarczy zamarynować z wyprzedzeniem mięso: rano, przed wyjściem do pracy lub chociaż parę godzin przed przygotowaniem posiłku. 

2 Shares
Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy

Gdy są dojrzałe i słodkie, doskonale sprawdzą się jako składnik koktajlu. Mowa o pomidorach: naszych polskich, np. malinowych, ale też tych importowanych, np. daktylowych lub śliwkowych. Powstanie z nich doskonały koktajl pomidorowy, z dodatkiem banana, pomarańczy, jabłka oraz orzechów i cynamonu. Pyszny i zdrowy, a do tego pożywny. Doskonały na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

10 Shares
Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

Makaron z bobem

Makaron z bobem

Prosty przepis na makaron z bobem, pomidorami, papryką i cebulą z czosnkiem. Ugotowany z dodatkiem białego wina, posypany startym parmezanem i pięknie pachnący miętą.

1 Shares
Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Od kilku tygodni testuję metodę przyrządzania mięs, ryb i warzyw, którą dotychczas znałam jedynie z degustacji w restauracjach i podczas wizyt u kuzynki, której mąż posiada specjalny, ustawiony w piwnicy sprzęt. Sałatka z kurczakiem i oliwkami, którą przygotowałam, gotując mięso sous-vide, przyprawione i zamknięte próżniowo, a potem wolno gotowane w niskiej temperaturze. Delikatna, soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie prostych warzyw – oto łatwy przepis na niedrogie, ale wykwintne danie.

7 Shares
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”, gdzie w jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę i zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przygotuje się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, podbiją niejedno serce i podniebienie.

Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki

Zdrowe sałatki na bazie kasz, z dodatkiem warzyw, smaczne i pożywne, pojawiają się w kanonie potraw kuchni na całym świecie. Kolorowe, aromatyczne i pełne witamin, są doskonałym sposobem na zjedzenie zdrowej, imprezowej przekąski lub kolacji. Tabbouleh to libańska sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, pomidorem i ogórkiem. Polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny, z dodatkowymi składnikami zależnymi od regionu, czasem z kuskusem zamiast bulguru, pojawia się w kuchniach krajów arabskich.

2 Shares
Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

3 Shares
Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Jagnięcina pieczona ze śliwkami

Są takie mięsa, których nigdy nie przygotowywałam. Trudniej dostępne, bo dziś trzeba specjalnej wyprawy ze wsi do miasta, żeby kupić jagnięcinę lub kawałek dobrej wołowiny. Pieczona jagnięcina z warzywami to danie idealne na zbliżającą się jesień i zimę, kiedy coraz chłodniejsze dni i noce odbywają się pod znakiem siedzenia w cieple domowego zacisza.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)