Płatki owsiane
Płatki owsiane – przepisy kulinarne z ich wykorzystaniem. Pokazuję jak je przyrządzić na wiele sposobów, nie tylko na śniadanie, chociaż to właśnie w tej formie sprawdzają się najlepiej, dostarczając energii na dobry początek dnia oraz błonnika i minerałów. Warto jeść płatki owsiane, chociaż dobrze wiedzieć, że spożywane zbyt często – zakwaszają organizm, dlatego 2-3 razy w tygodniu w zupełności wystarczą i śniadania, podobnie zresztą jak inne posiłki, powinny być zróżnicowane. Płatki owsiane można wykorzystać jako składnik owsianek, kaszek, zup mlecznych, „kulek mocy” czy smoothie bowls lub przygotować je w uprażonej albo podpieczonej wersji, z dodatkiem miodu i bakalii. Na ich bazie można przygotowywać domowe batoniki, a w wersji wytrawnej sprawdzają się świetnie np. w roślinnych kotletach. Pokazuję najlepsze przepisy na płatki owsiane na śniadanie oraz deser, a także składnik ciast i kotletów czy domowych kosmetyków.