Pasztet najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Pasztet

Pasztet to doskonały dodatek do kanapek lub starter – przystawka, którą serwuje się w restauracjach przed podaniem głównego dania. Dobry przepis na pasztet gwarantuje, że po upieczeniu uzyskamy idealną konsystencję: na tyle zbitą, żeby pokroić go na plasterki, ale nie za suchą, wilgotną, dzięki czemu w każdej chwili przygotowany pasztet można rozsmarować na kanapce. Pasztet pieczony lub taki bez pieczenia, z ugotowanego mięsa i warzyw, które zostały zmiksowane z dobrym masłem, można przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, kurczaka, królika, dzika lub mieszanej dziczyzny. Pasztety to doskonałe potrawy na świąteczne stoły: wielkanocne i bożonarodzeniowe czy rodzinne uroczystości. Zapraszam po najlepsze przepisy na pasztety!

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Chociaż moja mama, wiele lat temu, wprowadziła do naszego świątecznego jadłospisu pasztet z kurczaka, klasyką wyniesioną z babcinego domu był pasztet z królika, przygotowywany z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia, z mięsa królików z własnego, domowego chowu. Pierwsze skrzypce na babcinym stole grały z reguły: królik w śmietanie, kaczka z jabłkami lub pieczony kurczak, a po obiedzie, obok ciast, pojawiała się sałatka jarzynowa, wędliny i chleb.

1 Udostępnień
Pasztet z gęsich wątróbek

Pasztet z gęsich wątróbek

Pasztet z gęsich wątróbek, kremowy, pachnący grzybami i w dodatku ekspresowy, bo bez pieczenia. Po przyrządzeniu można przełożyć go do słoiczka lub miseczki i rozsmarowywać bezpośrednio na chlebie lub zawinąć w roladki nadziane żurawiną albo suszoną śliwką.

3 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)