Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki można przygotować, wykorzystując wątróbki drobiowe. Np. z gęsi, kurczaka, kaczki czy indyka. Robię go także z wątróbki wieprzowej lub dzika. Dzięki charakterystycznej konsystencji mięsa taki pasztet z wątróbką jest wyjątkowo łatwy do smarowania. Wymaga jednak dodatku czegoś tłustszego w składzie dla uzyskania pełni smaku i odpowiedniej wilgotności. Można podać go z dodatkiem suszonych owoców dla wzbogacenia smaku.

Przepis na pasztet z wątróbki wymaga oczywiście dodania wątróbek jako głównego składnika. Postawcie na sprawdzone mięso dobrej jakości. W końcu wątroba zajmuje się rozkładaniem toksyn i leków w organizmie, dlatego warto sięgać po mięso ze sprawdzonych źródeł, które pochodzi od zdrowych zwierząt. Dodatkowy tłuszcz również niech będzie ze sprawdzonego źródła. Bez niepotrzebnych utwardzaczy czy nieekologicznych olejów niskiej jakości.

Zobaczcie jak zrobić pasztet z wątróbką lub pate z wątróbki krok po kroku. Do zaserwowania w formie zawiniętej roladki pokrojonej na plasterki lub w miseczce dla łatwego nabierania i smarowania nożem na kanapce.

Pasztet z gęsich wątróbek
Pasztet z gęsich wątróbek