Tag: Papryka

Papryka – przepisy, pomysły i inspiracje na warzywo o wielu odmianach, kolorach, w różnej wielkości, czasem łagodne, innym razem ostre. Na surowo papryka jest smacznym dodatkiem do kanapek, składnikiem sałatek i surówek. Można blanszować ją i pasteryzować w słoiczkach oraz grillować, piec i smażyć. Papryka sprawdza się idealnie w zupach i sosach, a najlepszy smak wydobywa się z niej poprzez upieczenie, najlepiej po zawinięciu w folię aluminiową, a następnie obranie ze skórki. Pieczona papryka to najlepszy składnik chłodników, pesto i gulaszu.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na paprykę w wersjach obiadowych, kolacyjnych, sałatkowych i kanapkowych.

Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora

Podobnie jak ten z brokuła, koktajl z kalafiora to propozycja dla tych z Was, którzy chcą przemycić to surowe warzywo (tak, tak, kalafior można jeść na surowo i warto!) do swojego jadłospisu. Tym razem o pięknej, pomarańczowej barwie, choć można też zrobić zielony koktajl kalafiorowy, w zależności od wybranych składników. Idealny na śniadanie lub jako zdrowa przekąska, a do tego niskokaloryczny koktajl warzywno-owocowy. Ciekawe czy Wam posmakuje – jest dobry, choć oczywiście nie przebije słodkich koktajli owocowych ;).

9 Shares
Koktajl z papryki

Koktajl z papryki

Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom, bo można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor, ale w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.

8 Shares
Ajwar

Ajwar

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

25 Shares
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

7 Shares
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

31 Shares
Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

10 Shares
Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można je zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.

3 Shares
Kiszona papryka

Kiszona papryka

Jedna z moich ulubionych kiszonek, idealny smak i zapach. Nie wiem, czy to chwilowa zachcianka, czy dłuższe zauroczenie, ale pochłaniam ją ostatnio w sporych ilościach. Może czuję potrzebę silnej regeneracji po zimie? Przesilenie już na szczęście za nami i oto mamy wiosnę, więc za moment będę się cieszyć smakiem młodych warzyw i owoców. Póki co, wystarczy mi do szczęścia kiszona papryka. Na zdrowie!

30 Shares
Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki

Zdrowe sałatki na bazie kasz, z dodatkiem warzyw, smaczne i pożywne, pojawiają się w kanonie potraw kuchni na całym świecie. Kolorowe, aromatyczne i pełne witamin, są doskonałym sposobem na zjedzenie zdrowej, imprezowej przekąski lub kolacji. Tabbouleh to libańska sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, pomidorem i ogórkiem. Polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny, z dodatkowymi składnikami zależnymi od regionu, czasem z kuskusem zamiast bulguru, pojawia się w kuchniach krajów arabskich.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)