Papryka

Papryka – przepisy, pomysły i inspiracje na warzywo o wielu odmianach, kolorach, w różnej wielkości, czasem łagodne, innym razem ostre. Na surowo papryka jest smacznym dodatkiem do kanapek, składnikiem sałatek i surówek. Można blanszować ją i pasteryzować w słoiczkach oraz grillować, piec i smażyć. Papryka sprawdza się idealnie w zupach i sosach, a najlepszy smak wydobywa się z niej poprzez upieczenie, najlepiej po zawinięciu w folię aluminiową, a następnie obranie ze skórki. Pieczona papryka to najlepszy składnik chłodników, pesto i gulaszu.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na paprykę w wersjach obiadowych, kolacyjnych, sałatkowych i kanapkowych.

Sos z papryki
Sos z papryki
Warzywa z patelni
Warzywa z patelni
Ryż ze szparagami
Ryż ze szparagami
Szakszuka
Szakszuka
Koktajl z kalafiora
Koktajl z kalafiora
Koktajl z papryki
Koktajl z papryki
Ajwar
Ajwar
Polędwiczki pieczone ze śliwkami
Polędwiczki pieczone ze śliwkami
Tarta z warzywami
Tarta z warzywami – quiche warzywny
Risotto z bobem
Risotto z bobem