Tag: Papryka zielona

Papryka zielona, dostępna w kilku odmianach, jest eleganckim składnikiem sałatek, zup, sosów czy gulaszu. Można przygotowywać ją na surowo lub poddawać obróbce termicznej, w wyniku której nie traci zbyt wielu wartościowych składników odżywczych. Papryka zielona nadaje się też do marynowania w occie lub kiszenia.

Pokazuję przepisy na paprykę zieloną krok po kroku – jak wykorzystać ją w daniach obiadowych oraz kolacyjnych, przekąskach i sałatkach oraz jako składnik kolorowych kanapek czy sosów.

Pizza z kurczakiem i zieloną papryką

Pizza z kurczakiem i papryką

Moja ulubiona pizza z czasów dzieciństwa, kiedy razem z moim młodszym bratem jeździliśmy czasem do miasta, żeby zjeść ją w jednej z niewielu wówczas w mieście sieciowych restauracji. Ciekawe to były czasy, kiedy mama puszczała dzieci na kilkugodzinną wyprawę poza dom, bez telefonów komórkowych, z kluczami od domu zawieszonymi na sznureczkach, na szyjach. Pizza z kurczakiem i papryką, w karcie znana jako pizza farmerska, była w tamtych czasach naszym każdorazowym wyborem, stałym punktem programu i przepadaliśmy za nią do tego stopnia, że pewnego razu „udało nam się” zjeść ją niechcący w Wielki Piątek.

Szaszłyk

Szaszłyki

Z potraw z grilla zawsze najbardziej podobały mi się szaszłyki. Są takie eleganckie i kolorowe, a przy ich przygotowaniu można wykazać się pomysłowością, dobierając różnorodne składniki. Zasada ich przygotowania jest bardzo prosta: mamy pełną dowolność wyboru mięs, warzyw i owoców, które nadają się do włożenia na ruszt.

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Polak, Węgier – dwa bratanki. Obaj uwielbiają leczo i gulasz. A ostry, duszony w domowym zaciszu gulasz węgierski albo nieco inaczej – bogracz – przygotowywany na świeżym powietrzu, w kociołku o tej samej nazwie, to prawdziwie pachnąca i bardzo sycąca kompozycja dodającej energii wołowiny lub innego mięsa, wędzonego boczku o charakterystycznym zapachu, ziemniaków i papryki – w moim gulaszu pieczonej, obranej ze skórki i zmiksowanej, kluczowej dla uzyskania najlepszego smaku.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Przepis na polskie leczo z kiełbasą przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory, w wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. W kuchni polskiej leczo zagościło na stałe i w opcji z kiełbasą i cukinią jest uznawane za jedno z typowo polskich dań, które, w przeciwieństwie do leczo serwowanego na Węgrzech jako dodatek do kotleta schabowego, podaje się u nas samodzielnie, w miseczce, z kromką chleba.

Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym

Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym

Czasem przychodzi mi ochota zjedzenia czegoś ostrego, ale jednocześnie uzupełnionego innymi smakami. Bardzo lubię pikantne dania, chociaż nie jestem zwolenniczką potraw, w których ostrość dominuje do tego stopnia, że podczas jedzenia trudno odgadnąć nazwy składników, z których zostały przygotowane. Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym należy do dań bardzo ostrych, za sprawą dodanej do sosu zielonej pasty curry. Dzięki dodatkowi łagodnych kiełków fasoli, mleczka kokosowego i krewetek smaki świetnie się uzupełniają, tworząc ciekawą i prostą w przygotowaniu kompozycję. Jest to, po curry z łososiem, kolejne wyjątkowo udane połączenie zielonej pasty curry i mleka kokosowego w mojej kuchni.

Kieszonka z indyka

Indyk z papryką i parmezanem

Prosto i szybko. A do tego smacznie. Jak się ma całą masę roboty do wykonania, taka potrawa jest idealna. Już dawno miałam wrzucić ten przepis, ale ciągle coś stawało mi na drodze. W końcu jest. Oto on: kieszonka z indyka.

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Zapiekanka jajeczna z grzybami

Sezon grzybobrań uważam za rozpoczęty! Podczas wyprawy do lasu na jeżyny moja przyjaciółka Ania znalazła podgrzybka, sitaka i kozaka, z których dzisiaj (upraszczając nieco przepis do 3 podgrzybków 😉 ) przygotowałam dobrą kolację. Zapiekanka jajeczna z grzybami: prosta, smaczna i pożywna.

Gazpacho

Gazpacho

Na upalne letnie dni (których nie mamy niestety zbyt wiele) idealne, lekkie i smaczne danie, czyli gazpacho. Dojrzałe pomidory, pachnący ogórek, wyrazisty smak papryki. Już wiem, że konieczna będzie dokładka.

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku.

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Dawno nie było porządnego kawałka mięcha na tym blogu ;). Gulasz wołowy inspirowany kuchnią chińską, z dodatkiem warzyw, w sosie, świetnie smakuje jako samodzielne danie lub towarzysz miseczki ryżu. Doskonałe danie jesienno-zimowe, kiedy organizm potrzebuje się rozgrzać, a ciało zużywa dodatkowe kalorie na walkę z niskimi temperaturami.

Chili con carne

Chili con carne

Kolorowy Meksyk w kuchni daje możliwość wielu eksperymentów, z dodatkiem czerwonej fasoli, ostrej papryki, nachos i tortilli meksykańskich. Gęsta, ostra, aromatyczna zupa, choć z gorącego Meksyku, podczas jesiennej pluchy jest świetnym daniem do postawienia na polskim stole. Chili con carne: raz, dwa, trzy… i gotowe, zwłaszcza jeśli w domu jest zapas czerwonej fasolki z puszki. Wokół unosi się zapach kminku rzymskiego i kolendry, a na stole gości apetyczne, kolorowe danie.

Imbirowy kurczak z grzybami shiitake

Kurczak z imbirem i grzybami shiitake

Zgodnie z wcześniejszą obietnicą prezentuję dzisiaj prosty przepis na kurczaka, a właściwie na kurze piersi. Kurczak z imbirem i grzybami shiitake. Pachnie imbirem, ma piękny kolor dzięki dodatkowi papryki, jest ostry w smaku za sprawą dodatku chili. Mało skomplikowany w przygotowaniu, dla wszystkich miłośników nietypowych smaków kuchni azjatyckiej.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)