Papryka czerwona

Papryka czerwona – przepisy na potrawy z dodatkiem papryki czerwonej. To pyszne i dekoracyjne warzywo, które przybyło do Europy z Ameryki i na dobre zagościło w tutejszych kuchniach. Występuje w różnych odmianach o mniej lub bardziej intensywnej barwie oraz okrąglejszych lub podłużnych kształtach. Długa, spiczasta paprykaczerwona  ma słodszy smak.

Papryka czerwona to świetny składnik surówek i sałatek, można zjadać ją też po po krojeniu w słupki jako niskokaloryczną, surową przekąskę. Nadaje się też do obróbki termicznej: gotowania, duszenia, pieczenia oraz smażenia, w wyniku których nie traci większości cennych składników odżywczych. Można wykorzystać ją też do przygotowywania warzywnych przetworów, np. marynować w occie lub kisić.

Pokazuję przepisy na paprykę czerwoną wykorzystaną w sałatkach, surówkach, jako dodatek do kanapek lub składnik zup czy drugich dań: sosów, curry, gulaszu oraz dodatek do ryb, mięs i owoców morza.

Sos z papryki
Sos z papryki
Warzywa z patelni
Warzywa z patelni
Ryż ze szparagami
Ryż ze szparagami
Szakszuka
Szakszuka
Koktajl z kalafiora
Koktajl z kalafiora
Koktajl z papryki
Koktajl z papryki
Ajwar
Ajwar
Tarta z warzywami
Tarta z warzywami – quiche warzywny