Tag: Ogórki

Świeże ogórki występują w wielu odmianach szklarniowych i gruntowych i można przygotować z nich różnorodne potrawy. Są smacznym dodatkiem do kanapek, można wzbogacać nimi smak drinków, napojów i koktajli, dodaje się je do sushi, a obowiązkowym elementem w zdrowej diecie są sałatki z ogórkami. Z ogórka można przygotować smaczną i pożywną, kremową zupę lub ugotować tradycyjną, polską ogórkową z ogórków kiszonych. To właśnie w przetworach, kisząc, wykorzystuje się je równie często co na surowo.
Ogórek ma również swoje zastosowanie w kosmetyce i korzystnie wpływa na urodę.
Zapraszam po przepisy na ogórki i pomysły na ich alternatywne wykorzystanie.

Koktajl z ogórka

Koktajl z ogórka

Zielony koktajl z ogórka o orzeźwiającym smaku, najlepszy w ogórkowym sezonie, ale nawet teraz, zimą, można zmiksować go z dostępnych ogórków szklarniowych. Zaskakuje połączeniem nietypowych składników i pięknym kolorem. Jest to świetny koktajl ogórkowy do podania na śniadanie lub jako gaszący pragnienie napój w upalny, letni dzień. A zimą? Dostarczy witamin i choćby odrobinę zmniejszy tęsknotę za popołudniami pełnymi słońca.

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Idealny dodatek do pstrąga, choć sos z kiszonych ogórków, o tak charakterystycznym smaku, będzie doskonale komponować się z innymi łagodnymi rybami oraz mięsami. Wyjątkowo prosty do zrobienia, bo tylko z kilku składników, a do tego zdrowy, dzięki witaminie C i naturalnym probiotykom. Nic tylko korzystać :).

3 Shares
Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki

Zdrowe sałatki na bazie kasz, z dodatkiem warzyw, smaczne i pożywne, pojawiają się w kanonie potraw kuchni na całym świecie. Kolorowe, aromatyczne i pełne witamin, są doskonałym sposobem na zjedzenie zdrowej, imprezowej przekąski lub kolacji. Tabbouleh to libańska sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, pomidorem i ogórkiem. Polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny, z dodatkowymi składnikami zależnymi od regionu, czasem z kuskusem zamiast bulguru, pojawia się w kuchniach krajów arabskich.

2 Shares
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Podobnie jak klasyczne ogórki kiszone, w sezonie letnim warto przygotować też ogórki małosolne, które można zrobić praktycznie według tej samej receptury, zmniejszając jedynie ilość dodawanej do zalewy soli i otwierając słoik już następnego dnia po zalaniu, ewentualnie po dwóch dniach. Ogórki małosolne z wierzchu wyglądają dokładnie tak samo jak kiszone, ale ich środek – ze względu na krótki, minimalny czas kiszenia – pozostaje twardy i nieprzezroczysty.

Mizeria

Mizeria

Mizeria z ogórków jest jednym z sympatycznych i prostych do zrobienia, letnich dodatków do głównego dania. W sezonie na ogórki bardzo często pojawia się na moim stole, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków i jajek sadzonych, choć czasem ciężko mi się zdecydować między takim obiadem a smacznym chłodnikiem.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

W upalne, letnie dni w moim domu rodzinnym mama przygotowywała chłodnik. I choć w sezonie na botwinkę najczęściej sięgam po jej przepis na chłodnik z botwinki, dziś zapraszam na jego siostrzaną wersję czyli klasyczny chłodnik litewski podany z dodatkiem gotowanych ziemniaków i koperku. Teraz już sama nie potrafię powiedzieć, w którym wydaniu smakuje mi najlepiej.

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Najwięksi miłośnicy potraw z ryb potrafią zjeść je na surowo. Czy to w postaci sushi, sashimi albo tataru, delektują się smakiem świeżego, soczystego kawałka rybiego mięsa, pokrojonego w drobną kosteczkę, odpowiednio doprawionego i podanego w elegancki sposób. Tatar z łososia jest jednym z dań, od którego, obok charakterystycznych potraw kuchni japońskiej, warto rozpocząć swoją kulinarną przygodę z surową rybą. Jest bardzo prosty do przygotowania, a kluczowa w jego smaku jest świeża ryba wysokiej jakości, podana z dodatkiem kilku prostych składników.

Chłodnik jogurtowy

Chłodnik ogórkowy

W upalne, letnie dni, uwielbiam sięgać po chłodniki. Przygotowuję je rano, kiedy nie jest jeszcze bardzo gorąco i wstawiam do lodówki. W zależności od tego jak wysoka jest temperatura, w porze obiadu serwuję chłodnik mocno schłodzony, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę pokruszonych kostek lodu. Mój ulubiony chłodnik ogórkowy zawsze przygotowywała moja mama. Wyjątkowo prosty, nie wymagał użycia blendera, a najlepiej smakował, od kiedy w Polsce masowo pojawiły się jogurty naturalne. Przygotowany z gęstego jogurtu greckiego, daleki kuzyn taratora, chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem jest moim ulubionym daniem letnim.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Imprezowo-imieninowa sałatka z tuńczykiem i ryżem, według bardzo starego przepisu, który w przerwie między wykładami podyktowała mi koleżanka ze studiów. Po wielu latach, odkopana ze starego zeszytu z przepisami, znalazła swoje miejsce na moim stole. To bardzo pożywna sałatka, którą, w nieco lżejszej i bardziej sypkiej wersji, można przygotować bez dodatku majonezu.

1 Shares
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Gości na wielu stołach w polskich domach: sałatka jarzynowa. Klasyczna, polska sałatka, zapewne każdy z Was choć raz miał okazję jej spróbować. Dawniej często przygotowywała ją moja mama, był to jej numer popisowy z okazji imienin i innych, rodzinnych uroczystości.

1 Shares
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Najpopularniejszymi, najliczniej przygotowywanymi przetworami w moim domu rodzinnym były czereśnie w lekkim syropie, zebrane w sadzie u mojej babci oraz ogórki kiszone, które moi rodzice co roku uprawiali w przydomowym ogrodzie, a po zbiorach całą rodziną zasiadaliśmy do ich mycia i upychania w dużych słoikach z gumką, szklaną pokrywką i metalowym deklem.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)