Naleśniki najlepsze przepisy i porady kulinarne | Dorota Kamińska

Tag: Naleśniki

Naleśniki to wspaniała potrawa na śniadanie, deser lub kolację, a także danie obiadowe, jeśli przygotuje się je w wersji wytrawnej, bez cukru, nadziewając farszem warzywnym lub mięsnym i polewając ulubionym sosem. Można zapiekać je w piekarniku lub zawijać i serwować bezpośrednio po usmażeniu na patelni. Pokazuję przepisy na naleśniki w różnych wersjach: klasyczne oraz dla alergików, na mące pszennej zwykłej lub razowej, a nawet gryczanej czy bezglutenowej.

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

Najlepsze naleśniki czekoladowe z dodatkiem kremowego twarożku z wanilią i ulubionych owoców: truskawek, malin, bananów lub innych, do wyboru. Pokazuję jak zrobić naleśniki z czekoladą krok po kroku.

1 Udostępnień
Naleśniki w Chatce Górzystów

Naleśniki z Chatki Górzystów

Smażąc dziś rano naleśniki przypomniałam sobie czerwcowy długi weekend, podczas którego pospacerowałam trochę po Górach Izerskich, trafiając razem z grupą znajomych do Chatki Górzystów. Jeśli ktoś wybiera się w tamte okolice, polecam wypróbowanie ich mega-naleśników z twarożkiem i jagodami :). Jest też trochę innych, ciekawych potraw (np. wypróbowany przez nas gulasz i smażony ser).

Naleśniki w Chatce Górzystów

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem czyli poezji naleśnikowej ciąg dalszy. Dzisiejszy poranek pod znakiem naleśnikowego szaleństwa to prawdziwa rozpusta smaków, pomimo tego, że składniki nie należą do szczególnie wyszukanych i wykwintnych. Czasem po prostu nie potrafię sobie odmówić w weekend moich ulubionych naleśników. Ich przygotowanie daje pole do popisu wyobraźni i tyle możliwości przygotowania nadzienia na słodko lub wytrawnie!

Naleśniki z dżemem, bitą śmietaną i truskawkami

Naleśniki z dżemem

Najpierw było ciasto naleśnikowe. Potem, podczas gdy na patelni prażyły się jabłka i rabarbar, na talerzach powstawały pierwsze poranne naleśniki z dżemem. Dżem jagodowy i rozpuszczona z niewielką ilością masła czekolada. A do tego bita śmietana. Po prostu jagodowa poezja.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)