Tag: Mango

Sernik z musem z mango

Sernik z musem z mango

Och, ile to pomysłów przychodziło mi do głowy: jak zrobić sernik z musem z mango?…

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?

7 Shares
Mango lassi

Mango lassi

Choć klasycznie przygotowywano te jogurtowe napoje w wersji bez słodzenia, miksując jogurt z wodą lub kostkami lodu oraz przyprawami, mango lassi zdobyło ogromną popularność i rozprzestrzeniło po całym świecie jako doskonały środek łagodzący podniebienie po zjedzeniu jednej z ostrych indyjskich potraw. Słodzone miodem lub cukrem, albo przygotowywane bez dosładzania, jeśli mango jest wyjątkowo słodkie i dojrzałe, podawane na zimno, czasem posypane posiekanymi pistacjami, jest pysznym koktajlem gaszącym pragnienie w upalne dni.

11 Shares
Koktajl z mango

Koktajl z mango

Naturalny koktajl z mango czyli „mango smoothie” po raz pierwszy wypiłam w Australii, znając wcześniej jedynie smak napoju przygotowywanego w polskich sieciowych kawiarniach, gdzie miksowało się kostki lodu z sokiem z kartonika. Spróbowałam naturalnie słodkiego, o słonecznej barwie i na zawsze przepadłam ;).

9 Shares
Lody z mango

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

3 Shares
Deser z chia

Deser z chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane częściej pod nazwą chia, choć zawierają mniej kwasów omega-3 niż nasze rodzime siemię lniane, są łagodniejsze w smaku i łatwiejsze do wykorzystania w przygotowywaniu prostych i zdrowych deserów. Wystarczy zalać je sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawić na ok. 20 minut, żeby dwukrotnie zwiększyły swoją objętość i zagęściły otaczający je płyn. Podane z dodatkiem owoców i granoli tworzą doskonały deser z chia, kolorowy, zdrowy i smaczny, a w dodatku bez cukru.

Mango float

Mango float

Deser kuchni filipińskiej, który w filipińskich restauracjach dla turystów można zamówić przez cały rok, ale szczególny czas jego serwowania w domach to Boże Narodzenie i Sylwester. Mango float to prosta do przygotowania mieszanka ciastek, kremu z mascarpone i słodkiego, dojrzałego mango.

Sticky rice z mango

Sticky rice – kleisty ryż z mango

Najlepszy deser w Bangkoku, chociaż zastanawiałam się kiedyś, czy mojego serca bardziej nie podbiły lody kokosowe. Sticky rice, nazywany też glutinous rice czyli kleisty ryż z mango, ugotowany na mleku kokosowym, posypany odrobiną prażonego sezamu, udekorowany najlepszym na świecie mango i polany słodkim sosem. Pięknie pachnący limonką. Moje śniadanie kupowane o poranku, kilka kroków od hotelu, za jedyne 50 bahtów czyli niewiele ponad 5 zł.

Jeż z mango

Mango – właściwości, walory i witaminy

Mango, jeden z moich ulubionych owoców. Piękny, słoneczny, mięsisty i soczysty zarazem, rozpływa się w ustach. Być może znacie mango w wersji, za którą sama kiedyś nie przepadałam: niedojrzałe, sprzedawane w polskich sklepach, twarde, o smaku i kolorze przypominającym marchewkę. Kosztując mango po raz pierwszy trzeba spróbować owocu dojrzałego: o miękkiej skórce i miąższu, idealnego w smaku, słodkiego… To prawdziwy superowoc i zaraz opowiem Wam co sprawia, że zyskał takie określenie.

Jeż z mango

Jeż z mango

Prostą dekoracją deseru, o nieco „egzotycznym” klimacie jest jeż z mango. Wykrawane nożem zagłębienia w miąższu mango, po wciśnięciu „piętki” owocu, utworzą kształt jeża o dość grubych, za to dekoracyjnych, kolcach. To bardzo ładna dekoracja deserów oraz element potraw kuchni azjatyckiej, a od kiedy jest łatwo dostępne w Polsce, warto się skusić i spróbować kilku sposobów jego wykorzystania.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)