Tag: Maliny

Maliny – przepisy, inspiracje, poradniki i pomysły na maliny. Pyszne i niskokaloryczne owoce, które można wykorzystywać zarówno do przygotowywania deserów i słodkich ciast, jak i potraw wytrawnych: sałatek, sosów, dodatków do mięs. Maliny nadają się też do zamykania w słoikach w formie przetworów: dżemów, soków, syropów i konfitur oraz marmolad czy frużelin.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na maliny oraz zdjęcia i filmy wideo.

Deser z malinami

Deser z malinami

Są desery, za którymi nie przepadam. Wspominałam już o tym wielokrotnie. Wielopiętrowe ciasta, do których przygotowywania nie mam cierpliwości, zwłaszcza że ich zrobienie wymaga skupienia i precyzji, o które ciężko, gdy oprócz tego pilnuje się dwóch kamer i oświetlenia. I jest deser z malinami, który ostatnio wymyśliłam, nieskomplikowany. Z klasycznym składem na jogurcie i żelatynie lub wegański, z mlekiem kokosowym oraz usztywniającym go agarem. Może się na niego skusisz?

Lody malinowe bez cukru

Lody malinowe

Tegoroczne upały długo kazały na siebie czekać i oto w ostatnim tygodniu lipca w końcu mamy prawdziwe lato, na które nie zamierzam narzekać, zwłaszcza że ostatnimi czasy trwa u nas tak krótko! Będę przygotowywać pyszne domowe lody i pić owocowe i warzywne koktajle, wylegiwać się w cieniu podczas pikników nad jeziorem i wsłuchiwać w śpiew ptaków. Pokochałam wegańskie desery i w zamrażalniku trzymam zapas mrożonych bananów oraz awokado czy kokosowego mleka. Na przykład po to, żeby zrobić pyszne lody malinowe, skoro zaczął się wreszcie sezon!

Deser z chia

Deser z chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane częściej pod nazwą chia, choć zawierają mniej kwasów omega-3 niż nasze rodzime siemię lniane, są łagodniejsze w smaku i łatwiejsze do wykorzystania w przygotowywaniu prostych i zdrowych deserów. Wystarczy zalać je sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawić na ok. 20 minut, żeby dwukrotnie zwiększyły swoją objętość i zagęściły otaczający je płyn. Podane z dodatkiem owoców i granoli tworzą doskonały deser z chia, kolorowy, zdrowy i smaczny, a w dodatku bez cukru.

Ryż na mleku

Ryż na mleku

Jeden z moich ulubionych deserów podczas dalekich, azjatyckich podróży to kleisty ryż ugotowany na mleku kokosowym, podawany z dodatkiem słodkiego mango i gęstego, słodkiego sosu, którego smak przyuliczni kucharze przełamują świeżą limonką, a całość zdarza się im posypać delikatnie uprażonymi ziarnami sezamu. To typowy, słodki odpowiednik naszej polskiej potrawy, kolejnego smaku dzieciństwa, bo ryż na mleku to wspaniałe, letnie danie – kolejne, którą wspominam z nostalgią wraz z czasami, gdy prosto z krzaczków w ogrodzie zrywało się truskawki i maliny, rowerami jeździło na jeżyny i jagody do lasu, a potem dodawało te pyszności do ugotowanego na mleku ryżu.

Sernik malinowy na zimno

Sernik malinowy na zimno

Nie wiem już sama, przy którym więcej pracy: sernik z malinami trzeba długo piec w nieco niższej niż standardowo temperaturze, z kolei sernik malinowy na zimno potrzebuje czasu na stężenie. Nie mam trochę serca i ręki do ciast z galaretkami, uczę się przy nich cały czas cierpliwości, bo to jeden z koniecznych warunków do uzyskania pięknego, dobrze stężałego ciasta o idealnej konsystencji.

Sałatka ze szpinakiem i kozim serem

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Jedna z najlepszych sałatek, zdrowa i wyjątkowo smaczna, elegancka, a jednocześnie bardzo prosta do zrobienia sałatka ze szpinakiem i serem kozim. Pięknie kolorowa, o smakach poszczególnych składników dobranych na zasadzie kontrastu. Jej bazą jest szpinak i ser kozi o beżowej, cienkiej skórce i delikatnym, kremowym miąższu oraz subtelnym aromacie mleka i pleśni. Sprawdzone połączenie smaków, które od lat chętnie wybieram, podróżując i jadając sałatki w restauracjach lub przygotowując je w domowym zaciszu.

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Łatwe, szybkie, efektowne ciasto z malinami, które charakteru nabiera dzięki dodatkowi orzechów nerkowców, chociaż, dowolnie, możecie modyfikować dodatek bakalii, zastępując je pistacjami, orzechami włoskimi lub blanszowanymi migdałami. To bardzo prosta receptura, a maliny same w sobie są piękną dekoracją placka. Nie trzeba polewy, chociaż można ją, opcjonalnie, dodać, wykorzystując gorzką, mleczną lub białą czekoladę.

1 Shares
Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy, którego przygotowanie zaplanowałam dokładnie w swoje tegoroczne urodziny czyli dokładnie w tym dniu, kiedy po 3 tygodniach jazdy samochodem przez USA dotarłam wreszcie do San Francisco. Przemierzając bezdroża oraz zwiedzając największe miasta i próbując licznych słodkości amerykańskich pomyślałam, że miło byłoby we własne urodziny zjeść tort czekoladowy, który nie będzie do przesady słodki, a jednocześnie bogaty w smak czekolady.

Maliny

Maliny – walory

Jedne z moich ulubionych, chociaż najchętniej chyba jednak sięgam po truskawki, pyszne, czerwone maliny. To wyjątkowo smaczne, niskokaloryczne owoce sezonowe, których zbiór przypada w czasie od czerwca do września, a rosną zarówno w uprawie jak i dziko, w lasach. Są pyszne bez żadnych dodatków, bardzo dekoracyjne, a dzięki swojemu słodko-kwaskowatemu smakowi nadają się zarówno do deserów jak i wytrawnych dań.

Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym rozprowadzonym przed pieczeniem za pomocą drewnianego patyczka w fantazyjne wzory. Klasyczny, jasny, kremowy, na czekoladowym spodzie z ciasteczek.

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Kocham sezon letni za piękną pogodę, wakacje i bogactwo sezonowych owoców, z których powstaje w tym czasie moja ulubiona sałatka owocowa. Podejrzana kiedyś w jednym z hoteli, w trakcie wyjazdów służbowych do dziś jest jednym z moich ulubionych śniadań, chociaż we własnej kuchni najczęściej przygotowuję ją sobie na deser. Można zrobić ją z mieszanki dowolnych owoców i tylko własne upodobania smakowe decydują o tym, co ostatecznie trafi na nasze talerze.

Konfitura z malin

Konfitura z malin

Pyszna, aromatyczna, konfitura z malin na jesień i zimę. W jesienno-zimowe chłody bardzo lubię słodzić nią herbatę, która nabiera wtedy zupełnie innego smaku, aromatu i koloru. Konfitura z malin w herbacie poprawia nastrój, gdy za oknem brakuje słońca, przypominając długie, gorące, letnie dni i zapach świeżych owoców. Można dodać ją do biszkoptowego placka lub udekorować odrobiną pyszny i prosty do zrobienia sernik waniliowy albo lody.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)