Makaron najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Makaron

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Jednym z łatwiejszych dań makaronowych, którego korzeni można szukać w kuchni neapolitańskiej, kolebce makaronu spaghetti oraz przetwarzanych pomidorów, zamykanych, w formie pomidorowej pulpy, w słojach, jest spaghetti Napoli. W najprostszej wersji pulpę pomidorową podgrzewa się i miesza z ugotowanym makaronem i oliwą z oliwek, ale dodając kilka prostych składników, można wzbogacić sos Napoli o inne, ciekawe smaki.

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca jest jednym z pierwszych dań kuchni włoskiej, jakiego próbują w restauracjach turyści przybywający do słonecznej Italii. W dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza „spaghetti według… damy lekkich obyczajów”, ale receptura, w przeciwieństwie do zawodu, powstała niedawno: publikację pierwszego przepisu na spaghetti puttanesca datuje się na połowę XX wieku. Danie najczęściej serwowane jest w regionach Lazio i Campania i to właśnie dwa największe miasta: Rzym i Neapol, słyną z przygotowywania spaghetti puttanesca.

Spaghetti z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Eksperymentując z kuchnią włoską, nie sposób ominąć przygotowania choć jednego makaronu z dodatkiem ryby: świeżej, wędzonej lub z puszki, na przykład typowo włoskiego spaghetti al tonno czyli z tuńczykiem. Wielokrotnie przygotowywałam makaron z tuńczykiem w mojej kuchni, wykorzystując rybę z puszki, która, przy odpowiednio wysokiej jakości oferowanej przez producenta, gwarantuje udany, smaczny obiad.

Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Ugotowany makaron al dente czyli „na ząb”, w połączeniu z ulubionym sosem to proste, często niedrogie i bardzo smaczne danie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, żeby wiedzieć jak ugotować makaron tak samo jak rodowici Włosi: lekko twardy, sprężysty, nieposklejany, a jednocześnie dobrze wiążący się z sosem.

Makaron świderki z grillowaną cukinią

Makaron z cukinią z grilla

W sezonie na cukinię bardzo łatwo przygotować szybki obiad. Często wystarczy sama cukinia z grilla albo smażone placuszki z cukinii obtoczonej w jajku i mące. Miłośnikom makaronu polecam farfalle z sosem cukiniowym lub jeszcze szybszy obiad: makaron z cukinią z grilla.

1 Udostępnień
Makaron z truskawkami i chili

Makaron z truskawkami i chili

Klasyczny makaron z truskawkami podaje się na słodko, z dodatkiem twarogu, śmietany, lub, w nieco nowocześniejszej wersji, z mascarpone. Makaron z truskawkami i chili to wersja tego dania na ostro, z dodatkiem nadającego truskawkom charakterystycznego smaku, octu balsamicznego i parmezanu.

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Charakterystyczny smak i wygląd zielonych szparagów nie wymaga skomplikowanej receptury na ich przygotowanie. Smak najlepiej podkreślą proste dodatki: oliwa z oliwek, przyprawy, zioła, orzechy, a zieleń ich barwy pięknie skomponuje się z żółcią makaronu.

Makaron ze szparagami można łatwo i szybko przygotować na obiad w środku tygodnia. Proponuję wykorzystać szerokie wstążki pappardelle i świeże, młode szparagi, w których nie wyczujemy smaku goryczki, świeży koper dostępny już w sklepach i targowiskach oraz orzechy: piniowe, włoskie bez skórki lub płatki migdałów, koniecznie delikatnie uprażone na suchej patelni.

Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Klasyczny i najprostszy makaron z truskawkami to ugotowane kluski polane truskawkami zmiksowanymi w blenderze. Najłatwiejszy i najszybszy w sezonie truskawkowym obiad, który zapracowane mamy mogą podać swoim harcującym na podwórku pociechom. Krótki czas jego przygotowania nie oznacza nadmiernego nagrzewania swojej kuchni i zmęczenia w czerwcowe upały. Do smaku, w zależności od stopnia dojrzałości truskawek, można dodać odrobinę cukru. W dzieciństwie moja mama podawała nam makaron z truskawkami z dodatkiem twardego, pokruszonego twarogu, a ja dziś proponuję go Wam z kremowym, łagodnym w smaku serkiem mascarpone.

1 Udostępnień
Makaron z białymi szparagami w sosie cytrynowym

Makaron z białymi szparagami

Chociaż codziennie gotuję i jem w domu różne potrawy, bardzo lubię odwiedzać restauracje, w których serwowane dania są często inspiracją do przygotowania czegoś nowego we własnej kuchni. Kiedy rozpoczynał się tegoroczny sezon na szparagi, w jednej z wrocławskich restauracji, jako danie dnia, proponowano makaron z białymi szparagami w sosie cytrynowym o bardzo jasnej barwie. W potrawie można było wyczuć aromat skórki cytrynowej i soku, a całość posypano świeżo utartym parmezanem. Spaghetti z białymi szparagami w sosie cytrynowym, jak przystało na danie we włoskiej restauracji, było pyszne i wyglądało na bardzo proste do przyrządzenia.

Canelloni ze szparagami

Canelloni ze szparagami

Zielone szparagi idealnie pasują do długich, szerokich rurek canelloni. Można wykorzystać je do przygotowania szybkiego i smacznego obiadu. Oczyszczone, zblanszowane szparagi wkładamy do ugotowanych rurek canelloni i polewamy sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów duszonych w czerwonym winie. W 15 minut mamy gotową zdrową, lekką obiado-kolację.

Spaghetti Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Jednym z typowo włoskich, sztandarowych dań z makaronu z pewnością jest spaghetti alla Carbonara. Można je spotkać w restauracjach na terenie całych Włoch, a w zależności od upodobań szefa kuchni spaghetti carbonara będzie zawierać różne dodatki.

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Nigdy nie jadłam łazanek na Wigilię. Moja mama przygotowywała często łazanki z kiszoną kapustą, bez grzybów, na co dzień, dlatego łazanki z kapustą i grzybami nigdy nie kojarzyły mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest to prosta, szybka do zrobienia potrawa, która może zagościć na Waszym wigilijnym stole. Wystarczy ugotować/podsmażyć poszczególne składniki i zapiec wszystko razem w piekarniku.

6 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)