Tag: Makaron

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Prosty, klasyczny przepis, który można zmodyfikować i stworzyć obiad wegetariański lub wegański. Makaron z pieczarkami,…

Makaron z bobem

Makaron z bobem

Prosty przepis na makaron z bobem, pomidorami, papryką i cebulą z czosnkiem. Ugotowany z dodatkiem białego wina, posypany startym parmezanem i pięknie pachnący miętą.

9 Udostępnień
Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

3 Udostępnień
Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

Makarony z owocami, w sezonie, są świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, który w dodatku, z dużym prawdopodobieństwem, posmakuje dzieciom. Można je przygotowywać zarówno na słodko (np. makaron z truskawkami i mascarpone lub z dżemem albo konfiturą dodanymi zamiast świeżych owoców czy makaron z jagodami) jak i na wytrawnie, przygotowując z owoców sos lub wykorzystując je jako dodatek do mięsnych albo rybnych składników. Kombinacji smakowych może być wiele, ale najlepiej sprawdzają się zawsze te najprostsze, zwłaszcza gdy czasu i chęci na gotowanie mało, a apetyt wciąż dopisuje.

Makaron z serem na słodko

Makaron z serem na słodko

Potrawa, która wielu z Was zapewne kojarzy się z dzieciństwem, to makaron z serem na słodko, pachnący cynamonem lub wanilią, z masłem i delikatnie stopionym na patelni białym serem. W przeciwieństwie do makaronu z serem i cebulą, jego siostrzana, słodka wersja łatwo przypadnie do gustu najmłodszym, a ich mamy przygotują ją szybko, dzięki czemu w letnie popołudnie zyskają dodatkowy czas na spędzenie go ze swoimi dziećmi.

Makaron z serem

Makaron z serem

W kuchni włoskiej najpopularniejszym dodatkiem do makaronu jest żółty ser: parmezan albo pecorino, rzadziej biała mozzarella, która z kolei króluje jako dodatek do pizzy. W Polsce lubianym i niedrogim daniem, bardzo szybkim do przygotowania, jest makaron z serem białym – klasycznym, grudkowatym twarogiem, do którego, wedle upodobania, można dołożyć różne proste dodatki.

Makaron penne z dynią

Makaron z dynią

Pożywnym i smacznym daniem jesiennym jest makaron z dynią, do którego przygotowania można wykorzystać dowolną pastę (spaghetti, rurki, muszle, wstążki…) i, w najprostszej wersji, podać z dodatkiem purèe z dyni, rozrzedzonego śmietanką kremówką. Nieco bardziej wyszukany, choć nadal prosty smak uzyskamy, podając makaron z dodatkiem ziół, sera i dyniowo-śmietankowego sosu.

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Jednym z łatwiejszych dań makaronowych, którego korzeni można szukać w kuchni neapolitańskiej, kolebce makaronu spaghetti oraz przetwarzanych pomidorów, zamykanych, w formie pomidorowej pulpy, w słojach, jest spaghetti Napoli. W najprostszej wersji pulpę pomidorową podgrzewa się i miesza z ugotowanym makaronem i oliwą z oliwek, ale dodając kilka prostych składników, można wzbogacić sos Napoli o inne, ciekawe smaki.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)