Kapusta najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Kapusta

Kapusta – przepisy na dania z kapusty. Bigos, kapusta zasmażana, surówki z kapusty, łazanki i kapuśniak to tylko niektóre pomysły na kapustę. Jest to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni polskiej. Kapustę można wykorzystywać świeżą, do surówek lub sałatek oraz jako nadzienie do kebabów, pit i knysz. Nadaje się do gotowania, a następnie smażenia, z dodatkiem innych warzyw i sosów lub przygotowania pysznej zupy. Można przygotować kapustę kiszoną w beczkach lub słoikach oraz wykorzystać jej liście do ugotowania gołąbków.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na kapustę.

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).

Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda

Przygotowując dodatki do drugich dań, często sięgamy po kapustę. Zasmażana, biała lub czerwona, bez dodatków lub w towarzystwie mięsno-warzywnych składników, wzbogacających jej smak. Z kapusty można przygotować parzybrodę – kapuścianą zupę, której siostrzaną, gęstą i uproszczoną wersją jest kapusta parzybroda – dodatek do drugiego dania, świetnie pasujący do ziemniaków i sadzonego jajka albo kotletów schabowych. To kolejne, klasyczne danie naszej rodzimej kuchni, proste do przygotowania i smaczne, zwłaszcza że miłośników kapusty nie brakuje chyba w każdej, polskiej rodzinie.

1 Udostępnień
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Zamiast modrej kapusty lub przygotowanej w inny sposób czerwonej kapusty zasmażanej, podawanych na ciepło, z czerwonej kapusty można przygotować też bardzo smaczny dodatek do obiadu. Pyszna surówka z czerwonej kapusty, z odrobiną cebuli i jabłka, ugnieciona (będzie bardziej miękka i wilgotna) i polana sosem winegret lub zagęszczona majonezem.

6 Udostępnień
Modra kapusta

Modra kapusta

Modra kapusta (w gwarze śląskiej: modro kapusta) to klasyczny dodatek do śląskiego obiadu – na talerzu podaje się ją w towarzystwie klusek śląskich i rolady, a Ministerstwo Rolnictwa wpisało ją na listę tradycyjnych produktów regionalnych. W jej skład, oprócz czerwonej kapusty, wchodzi odrobina cebuli i boczku, a całość przyprawia się solą, cukrem, pieprzem i octem, który nadaje jej ostateczną barwę.

10 Udostępnień
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem, wigilijna wersja bigosu, jest bardzo treściwym i smacznym daniem, które każda gospodyni przygotowuje w inny, ulubiony sposób. Groch, wymoczony przez noc w wodzie, można gotować krócej, żeby ziarenka pozostały w całości lub potrzymać go nieco dłużej na zmniejszonym ogniu, rozgotowując na gęstą papkę. W podstawowej wersji kapustę z grochem przygotowuje się, szkląc na maśle cebulę i dodając ugotowany groch i kiszoną kapustę. Oprócz kiszonej, można ugotować też odrobinę kapusty świeżej.

2 Udostępnień
Sałatka colesław

Coleslaw

Jedną z prostszych, smacznych sałatek, które świetnie komponują się ze smażonym mięsem (np. kurczakiem) i frytkami oraz nadają do zapakowania do słoika lub pudełka i zabrania na grilla lub piknik, jest coleslaw – surówka z białej kapusty.

2 Udostępnień
Gołąbki

Gołąbki

W moim domu rodzinnym na stole gościły od czasu do czasu gołąbki, które moja mama przygotowywała z mielonego mięsa, gotowanego ryżu i podsmażonej na oleju cebuli. Doprawione składniki farszu mieszała w misce i zawijała w sparzone liście białej kapusty. Jedliśmy je okraszone dodatkową, smażoną cebulą albo polane sosem pomidorowo-śmietanowym, ale jako dziecko, najbardziej lubiłam gołąbki z keczupem.

Kapusta zasmażana z pomidorami

Kapusta zasmażana z pomidorami

Uwielbiam białą, zasmażaną kapustę, taką młodą, najlepiej zerwaną na polu u babci, nietkniętą żadnym sztucznym nawozem. Przygotowuję ją na kilka sposobów, a najbardziej smakuje mi kapusta zasmażana z pomidorami, z dodatkiem zeszklonej na maśle cebuli, ugotowanych razem z kapustą plasterków jabłka, delikatnie doprawiona solą, cukrem i koperkiem.

Kapuśniak grzybowy

Kapuśniak z grzybami

Zupy z kapusty nie były zbyt często przyrządzane w moim rodzinnym domu i choć jako dziecko poznałam smak prawdziwego kapuśniaku, po raz pierwszy, na dłużej, zagościły w kuchni mojej mamy, kiedy cała Polska zachwycała się skutecznością diety kapuścianej, a na kartkach papieru przepisywano przepis na słynną, dietetyczną zupę. Jedzona w dużych ilościach, niejednej osobie na długie lata odebrała apetyt na kapustę w jakiejkolwiek postaci. W mojej kuchni do kapuśniaku powróciłam dopiero w tym roku, przygotowując go w nieco nietypowej i rzadziej spotykanej formie. Pyszny kapuśniak z grzybami, aromatyczny i treściwy. Koniecznie spróbujcie!

Czerwona kapusta zasmażana z winem

Czerwona kapusta zasmażana

Bardzo lubię czerwoną kapustę za smak, piękny kolor i możliwość wykorzystania do naturalnego barwienia jajek. Przepadam za nią, zwłaszcza jeśli jest to czerwona kapusta zasmażana podana do młodych ziemniaków. Pierwszy raz zasmażanej kapusty spróbowałam i od razu pokochałam na wakacjach u cioci spod Krakowa i jako dziecko-niejadek zaczęłam odkrywać zupełnie dla mnie wówczas nowe smaki.

1 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)