Kapusta najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Kapusta

Kapusta – przepisy na dania z kapusty. Bigos, kapusta zasmażana, surówki z kapusty, łazanki i kapuśniak to tylko niektóre pomysły na kapustę. Jest to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni polskiej. Kapustę można wykorzystywać świeżą, do surówek lub sałatek oraz jako nadzienie do kebabów, pit i knysz. Nadaje się do gotowania, a następnie smażenia, z dodatkiem innych warzyw i sosów lub przygotowania pysznej zupy. Można przygotować kapustę kiszoną w beczkach lub słoikach oraz wykorzystać jej liście do ugotowania gołąbków.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na kapustę.

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta mojej mamy jest najlepsza. Delikatna, lekko słodka w smaku. Koniecznie z koperkiem,…

100 Udostępnień
Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Dawniej uważałam, że kapusta kiszona wywołuje u mnie wzdęcia i ból brzucha i na wiele lat rozstałam się z jej smakiem, nie wiedząc, że winić powinnam ciężkostrawny bigos, po którym podobne rewolucje miewa większość dzieciaków. Nasza miłość rozkwitła ponownie, gdy byłam już dorosła, a rok temu, przygotowując swoją pierwszą książkę kucharską, postanowiłam umieścić w niej tę recepturę. Bo przecież to nasz polski, zdrowy superprodukt, bogactwo witaminy C, naturalny probiotyk i idealny dodatek do obiadu.

9 Udostępnień
Kiszona kapusta czerwona

Czerwona kapusta kiszona

Przygotowując ją wspólnie z mężem mojej kuzynki po raz pierwszy… przesoliliśmy! Nasza czerwona kapusta kiszona nadawała się do jedzenia wyłącznie po zmieszaniu z białą, która, na szczęście, wyszła znakomita. Oba kolory na talerzu tworzyły piękną kompozycję i uważam, że warto ukisić je w osobnych beczkach lub jednej, wspólnej, a nawet w mniejszych porcjach, bezpośrednio w słoikach, żeby zimą cieszyć się smakiem zdrowych, domowych kiszonek i bogactwem ich korzystnych składników.

368 Udostępnień
Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem jest kolejną wariacją na temat białej kapusty, która świetnie sprawdza się, czy to na surowo, czy po ugotowaniu, czy w formie kiszonej, jako dodatek do obiadu. Dodatek kminku do kapusty to jedno z popularniejszych połączeń przyprawa-warzywo, chociaż zapewne wielu z Was trudno będzie się do niego przekonać i wybierzecie klasyczną kapustę zasmażaną lub kapustę zasmażaną z pomidorami.

2 Udostępnień
Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Jedna z prostszych surówek, które lubię serwować przez cały rok. Surówka z białej kapusty – siostra sałatki coleslaw, w której nie znajdziemy marchewki ani majonezu. Można przygotować ją w dowolnym miesiącu, bo praktycznie codziennie w polskich sklepach i na targach dostępna jest biała kapusta.

Taka surówka z białej kapusty to świetny składnik bukietu surówek – przełamie smak delikatnie słodkich buraczków i surówki z marchewki.

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.

Kapuśniak

Kapuśniak

Choć lato w tym roku mamy wyjątkowo upalne, nie mogłam odmówić sobie ugotowania jednej z najpopularniejszych polskich zup i zrobiłam kilka dni temu kapuśniak, przygotowany na młodej, świeżej kapuście, choć w sezonie jesienno-zimowym na pewno warto pokusić się o wersję na kapuście kiszonej. Otworzyłam wszystkie okna, pokroiłam cebulę i wędliny… Minęło niewiele ponad pół godziny i zupa była gotowa.

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)