Tag: Kapusta

Kapusta – przepisy na dania z kapusty. Bigos, kapusta zasmażana, surówki z kapusty, łazanki i kapuśniak to tylko niektóre pomysły na kapustę. Jest to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni polskiej. Kapustę można wykorzystywać świeżą, do surówek lub sałatek oraz jako nadzienie do kebabów, pit i knysz. Nadaje się do gotowania, a następnie smażenia, z dodatkiem innych warzyw i sosów lub przygotowania pysznej zupy. Można przygotować kapustę kiszoną w beczkach lub słoikach oraz wykorzystać jej liście do ugotowania gołąbków.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na kapustę.

Koktajl z kapusty

Koktajl z kapusty

Trudno wyobrazić sobie smak tego koktajlu, bo biała kapusta to charakterystyczne warzywo, a nam, w Polsce, kojarzy się z reguły z surówką lub kiszeniem. Ale koktajl z kapusty to kolejny pomysł na przemycenie warzyw do posiłków i przygotowanie bogatego w witaminy śniadania lub przekąski. Nie twierdzę, że jest to najlepszy zielony koktajl kapuściany, ale na pewno ciekawy i warty spróbowania, zwłaszcza podczas odchudzania.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Dawniej uważałam, że kapusta kiszona wywołuje u mnie wzdęcia i ból brzucha i na wiele lat rozstałam się z jej smakiem, nie wiedząc, że winić powinnam ciężkostrawny bigos, po którym podobne rewolucje miewa większość dzieciaków. Nasza miłość rozkwitła ponownie, gdy byłam już dorosła, a rok temu, przygotowując swoją pierwszą książkę kucharską, postanowiłam umieścić w niej tę recepturę. Bo przecież to nasz polski, zdrowy superprodukt, bogactwo witaminy C, naturalny probiotyk i idealny dodatek do obiadu.

9 Shares
Kiszona kapusta czerwona

Czerwona kapusta kiszona

Przygotowując ją wspólnie z mężem mojej kuzynki po raz pierwszy… przesoliliśmy! Nasza czerwona kapusta kiszona nadawała się do jedzenia wyłącznie po zmieszaniu z białą, która, na szczęście, wyszła znakomita. Oba kolory na talerzu tworzyły piękną kompozycję i uważam, że warto ukisić je w osobnych beczkach lub jednej, wspólnej, a nawet w mniejszych porcjach, bezpośrednio w słoikach, żeby zimą cieszyć się smakiem zdrowych, domowych kiszonek i bogactwem ich korzystnych składników.

267 Shares
Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem jest kolejną wariacją na temat białej kapusty, która świetnie sprawdza się, czy to na surowo, czy po ugotowaniu, czy w formie kiszonej, jako dodatek do obiadu. Dodatek kminku do kapusty to jedno z popularniejszych połączeń przyprawa-warzywo, chociaż zapewne wielu z Was trudno będzie się do niego przekonać i wybierzecie klasyczną kapustę zasmażaną lub kapustę zasmażaną z pomidorami.

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Jedna z prostszych surówek, które lubię serwować przez cały rok. Surówka z białej kapusty – siostra sałatki coleslaw, w której nie znajdziemy marchewki ani majonezu. Można przygotować ją w dowolnym miesiącu, bo praktycznie codziennie w polskich sklepach i na targach dostępna jest biała kapusta.

Taka surówka z białej kapusty to świetny składnik bukietu surówek – przełamie smak delikatnie słodkich buraczków i surówki z marchewki.

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.

Kapuśniak

Kapuśniak

Choć lato w tym roku mamy wyjątkowo upalne, nie mogłam odmówić sobie ugotowania jednej z najpopularniejszych polskich zup i zrobiłam kilka dni temu kapuśniak, przygotowany na młodej, świeżej kapuście, choć w sezonie jesienno-zimowym na pewno warto pokusić się o wersję na kapuście kiszonej. Otworzyłam wszystkie okna, pokroiłam cebulę i wędliny… Minęło niewiele ponad pół godziny i zupa była gotowa.

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).

Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda

Przygotowując dodatki do drugich dań, często sięgamy po kapustę. Zasmażana, biała lub czerwona, bez dodatków lub w towarzystwie mięsno-warzywnych składników, wzbogacających jej smak. Z kapusty można przygotować parzybrodę – kapuścianą zupę, której siostrzaną, gęstą i uproszczoną wersją jest kapusta parzybroda – dodatek do drugiego dania, świetnie pasujący do ziemniaków i sadzonego jajka albo kotletów schabowych. To kolejne, klasyczne danie naszej rodzimej kuchni, proste do przygotowania i smaczne, zwłaszcza że miłośników kapusty nie brakuje chyba w każdej, polskiej rodzinie.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Zamiast modrej kapusty lub przygotowanej w inny sposób czerwonej kapusty zasmażanej, podawanych na ciepło, z czerwonej kapusty można przygotować też bardzo smaczny dodatek do obiadu. Pyszna surówka z czerwonej kapusty, z odrobiną cebuli i jabłka, ugnieciona (będzie bardziej miękka i wilgotna) i polana sosem winegret lub zagęszczona majonezem.

5 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)